Tanévkezdés = karácsony?

Azt hiszem, az iskolai előkészületek tekintetében hasonlóan két táborra oszlik a nép, mint a karácsony esetében. 

Vannak, akik már hónapokkal korábban elkezdik a készülődést, hogy mire eljön az idő, képesek legyenek csak lazán jelen lenni a pillanatban és vannak, akik az utolsó percben kapnak észhez, kapkodnak és szidják múltbéli önmagukat, amiért halogatták a tennivalókat. 

Akik időben elkezdenek készülődni, azoknak kevésbé kompromisszumos a bevásárlás, van idejük a gazdaságosabbat, az alkalmasabbat megtalálni, míg az utolsó pillanatosoknak sokszor nincs már nagyon választása, azt kell venni, ami van (a közelben). 

Pedig a szeptemberhez közelítve tényleg kezd a karácsonyira hasonlítani a hangulat, az írószer üzletekben kígyózó sorok és nyomasztó zsúfoltság van. A szülők izzadnak a pénztárcájukat szorongatva és próbálják az olcsóbb tolltartóra rábeszélni a gyereküket, aki addigra a tömegtől és a tapintható feszültségtől nyűgösen már egyáltalán nem nyitott a kompromisszumokra. 

Most még talán nincs pánikhangulat és szerencsére vannak üzletek, amik tökéletesen alkalmasak arra, hogy a tanévkezdő bevásárló listának a legnagyobb részét – ha nem az egészét – egy helyen be tudd szerezni. 

Én a budaörsi Auchan Korzót választottam, az volt a koncepcióm, hogy mindenből igyekszem a legolcsóbb verziót választani, hogy legalább nagyjából legyen egy képem arról, milyen minimummal kell kalkulálni az évkezdő tanszer bevásárlásban. 

iskola iskolakezdés tanévkezdés tanszerlista

Mi szerepel a listán?

Megnéztem néhány minta tanszerlistát, hogy mégis mire lehet szüksége egy kisiskolásnak. Most tekintsünk el a különböző osztályokra szakosodott kreatív és számolós pakkoktól, én egy nagyjábóli kezdőcsomagot próbáltam összeállítani. Ennél persze lehet egy lista sokkal, de sokkal hosszabb is. 

Először is, szükség lesz A/4-es és A/3-as rajzlapra, írólapra, sima, vonalas, négyzetrácsos és kottafüzetekre. Kellenek HB grafit ceruzák, színes ceruzák, kell tolltartó, radír, hegyező (gyűjtővel), borító/csomagoló, vízfesték, tempera, gyurma, zsírkréta, ecset tartó edény, cellux, ragasztó stift és persze az elmaradhatatlan kék-piros postairón. Szükség van tornazsákra, fehér trikóra, sötét rövidnadrágra, fehér zoknira, tornacipőre, váltócipőre, és hajgumira. Egy alap tisztasági csomagba textilkendő, százas zsepi, egy guriga wc papír, kéztörlő, szalvéta, folyékony szappan kell. 

iskola iskolakezdés tanévkezdés tanszerlista

Mint azt már mondtam, egy ilyen lista tényleg lehet jóval hosszabb is. 

De érdemes praktikusan is végiggondolni, hiszen sok olyasmi szerepel ezeken a listákon, amik otthon is fellelhetők. 

Mi például a grafitok, radírok, hegyezők tekintetében odahaza elég jól el vagyunk látva, sőt, még postairón és cellux is általában van nálunk. A tisztasági csomag java része is feltölthető az otthoni készletből. Szóval mielőtt kapnál egy kisebb szélütést a lista hosszát látva, érdemes venni pár nagy levegőt és praktikus szemmel körülnézni a háztartásban. Időben, pénzben és ökológiai lábnyomban is jelentős spórolás lehet egy ilyen körültekintés . 

iskola iskolakezdés tanévkezdés tanszerlista

Menőség kontra tudatosság

Persze, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a gyerekek nagy valószínűséggel nem azzal a felkiáltással rontanának be az osztályterembe, hogy: „Ezt nézzétek, anya milyen tudatosan rakta össze a tanszereimet!”. Ehelyett biztos szívesebben mutogatnák a legújabb szuperhősös, vagy unikornisos, több emeletes tolltartóikat, a mozgó mintás borítójú spirál füzeteiket, vagy a gombnyomásra kipattanó, cseppmentes kulacsaikat. 

Teljesen érthető, nekem is megvolt az elképzelésem anno arról, milyen az ideális tanszerkollekció. De már akkor közbeszólt a realitás. Emlékszem, negyedikes voltam már, amikor először tudtunk venni emeletes tolltartót. Az külön óriási esemény volt, hogy a legjobb barátnőmmel együtt vettünk ugyanolyat, csak az övére Malackát, az enyémre Micimackót hímeztek az anyukáink. Pontosan fel tudom idézni, milyen nagy tétje volt annak, hogy milyen matricára írjuk rá a nevem, hogy mennyire sikerül gyűrötten felrakni a borítót a könyvekre, füzetekre. Úgy éreztük akkoriban, hogy ezzek definiáltuk magunkat arra a tanévre.

Szóval ez az egész bevásárlás arra is jó lehetőséget ad, hogy beszélgessünk a gyerekünkkel arról, mi határozza meg a menőséget, mit (nem) érdemes ennek alárendelni, és miként lehet tudatosan vásárolni.

Lehet együtt nézegetni az árakat, összehasonlítani őket, így akár afféle tanulmányi kirándulássá is válhat egy ilyen bevásárlás. 

Alapcsomag egy gyereknek

Egy dolog viszont egyészen biztos: a pont az i-n nem más, mint az iskolatáska, aminél tényleg fontos szempont, hogy a gyerek ízlését tükrözze, úgyhogy azt javaslom, azt mindenképp vele együtt vedd meg. Ne csak a külcsín nyomjon a latban, fontos, hogy könnyű, kényelmes, és praktikus, illetve olyan, amit szívesen kanyarít minden nap a hátára. 

Miután az iskolatáskát leszámítva nagyjából mindent összeszedtem a listáról – és ehhez

mindössze két üzletbe kellett ellátogatnom a Korzón –, körülbelül húszezer forintot költöttem. Ez egy gyerek alapcsomagja a tanévkezdéshez. Ennél kevesebből nehéz kijönni, legfeljebb ha másodkézből érkező holmikat is tudsz  pakolni az iskolatáskába. 

Az mindenképp nagy segítség, ha nem a város különböző pontjaira kell elloholni, hogy mindent beszerezz, hanem meg tudod oldani mindezt egy helyről. Én nyitásra mentem és kényelmesen, a zsúfoltságot elkerülve tudtam mindent összeszedni.

iskola iskolakezdés tanévkezdés tanszerlista

Aztán persze, miután túlestünk a vásárláson, minden könyv be lett fedve, minden matrica fel lett ragasztva és azt hinnénk, túl vagyunk a nehezén… jöhetnek a maratoni szülői értekezletek és a napi hetven szülői levelezőlistás e-mail időszaka. 

Az erő legyen velünk, kíméletes tanévkezdést mindenkinek! 
Képek: WMN

Szabó Anna Eszter