A disztópia mint politikai eszköz

Az úgynevezett deepfake (mondjuk, mélyhamisítás) már eddig is komoly rizikót jelentett, hiszen bárkinek az arcával lehetséges hamis videókat és képeket készíteni, de az AI rohamos fejlődése még nehezebbé teszi, hogy az ember, vagy akár egy erre kifejlesztett technológia megállapíthassa, mi igaz és mi hamis.

A politikai játszmák már jóval az AI és a deepfake előtt sem mindig a tisztességes eszközökről voltak híresek, így nincs abban semmi meglepő, hogy az amerikai választások közeledtével vízválasztó ponthoz érkeztünk ebben a kérdésben.
Olyannyira, hogy kedden a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) bemutatta az első olyan kampányvideót, amit teljes egészében mesterséges intelligencia készített.

A videó egy disztópia, amelyben Biden elnököt újraválasztják, a bankok összeomlanak, Kína megszállja Tajvant, San Franciscót beveszi a hadsereg, ennek folyományaként pedig elszabadulnak a bevándorlók, a bűnbandák és a drogok.

A képsorok hátborzongatóak, és nem azért, mert lehetetlen lenne megmondani, hogy mesterségesen hozták létre. Vannak még gyerekbetegségei, a hangról például könnyen megállapítható, hogy nem emberi, és bőven van még mit tökéletesíteni rajta, de ha csak úgy a vakvilágból elénk kerülne, és esetleg még nem épült be a fejünkbe, hogy ez akár mesterséges is lehet, akkor simán be lehet neki dőlni.

Pozitívumként elmondható, hogy a videóban jelzik, hogy AI által jött létre, de az irány egyértelműen ijesztő. Hivatalosan ez a történelem során az első olyan kampányvideó, amit AI készített, és gyaníthatóan nem ez lesz az utolsó.

Egy, a Republikánus Nemzeti Bizottsághoz tartozó forrás elmondása szerint bár a klipet AI generálta, de a forgatókönyvet emberek írták. Arra a kérdésre, miszerint használnának-e deepfake-technológiát a konkurencia hiteltelenítésére, azt mondta: „Soha nem készítenénk olyan tartalmat, ami megtévesztené az embereket”.

Hiszi, aki akarja, de az igazi veszély nem is a hivatalos kampányban rejlik, hanem a névtelen, elszámoltathatatlan emberekben, akik maguk is bármikor élhetnek az AI nyújtotta lehetőségekkel és bármit feltölthetnek a világhálóra – meggyőződésből vagy trollkodásból, szinte mindegy.

„Basszák meg mind”

A fakenews már évekkel ezelőtt komoly problémákat okozott, például a járványkezelésben (lásd: „a Covid-oltással chipet ültetnek az emberekbe”), az AI pedig csak megsokszorozza a lehetőségeit annak, hogy bárki vélt „valósága” elterjedhessen, a közösségi oldalakon pedig elég pár pillanat, hogy a világ bármely pontján elérhető lehessen.

Február végén Jack Posobiec szélsőjobboldali riporter, Donald Trump volt elnök szövetségese – aki több összeesküvés-elmélet terjesztésében kulcsszerepet játszott (például Pizza-gate, QAnon) – egy olyan deepfake-videót tett közzé, amelyen az látható, hogy Biden elnök bejelenti az amerikai katonai bevetést Ukrajnában Oroszország ellen.

A videó egyértelműen kamu, de mint ahogy a fenti kampányvideó esetében is, itt is az volt a fő üzenet, hogy ami a videóban történik, az várható a jövőben.

Amikor a média, sőt, más – amúgy hozzá hasonló nézeteket valló – kolléga számonkérte rajta, miért nem jelezte a videóban, hogy AI által készült, csak ennyit mondott: „Basszák meg mind”.

Bár a nyilvánosan elérhető AI technológia még nem képes teljesen hihető deepfake-videókat készíteni, ahhoz már elég kifinomult, hogy valósághű hangfelvételeket készítsen.

A 2023-as chicagói polgármesterválasztás utolsó napjaiban egy névtelen Twitter-fiók, amit félrevezető módon „Chicago Lakefront News” hírportálként jelöltek meg, mesterséges intelligenciával készült deepfake-hanganyagot tett közzé Paul Vallas jelölt „nevében”, amiben azt mondta, hogy „Az én időmben a zsaruk naponta tizenhét-tizennyolc embert megölhettek anélkül, hogy bárki pislogott volna”.

A felvételt több ezerszer lejátszották, mielőtt eltávolították volna. Szerencsére az emberek hamar kiszúrták, hogy hamisítványról lehet szó, de nem a minőség miatt, pusztán csak azért, mert maga a megjegyzés tűnt hajmeresztő túlzásnak. De egy jobban megírt szöveggel bárkit megtéveszthettek volna.

AI propaganda

A mesterséges intelligencia által generált videóhirdetések a politikában még újdonságnak számítanak, de a deepfake-technológiát az elmúlt hónapokban külföldi propagandakísérletekben már alkalmazták.

Tavaly például közzétettek egy AI által generált videót, amelyben az ukrán elnök fegyverletételre és behódolásra szólította fel a katonáit. Kína szintén deepfake-technológiát használt, hogy olyan videókat készítsen, amelyekben Kínabarát propaganda megy nyugati híradók adásában.

Az orosz online propagandisták pedig már gyaníthatóan a 2016-os elnökválasztást is befolyásolták hasonló technológiákkal.

Attól a szakértők szerint nem kell tartani, hogy komoly politikai pártok úgy élnének az AI nyújtotta lehetőségekkel, hogy arról nem kommunikálnak, mert ezt a kockázatot szerintük senki nem meri vállalni – nem éri meg nekik, hogy elveszítsék a szavazóik bizalmát. Ráadásul – állítják – az AI fejlődésével szükségszerűen együtt fejlődnek azok a technológiák is, amiket azért hoznak létre, hogy kiszűrjék a mesterségesen generált tartalmakat. 

Csak persze, mindig egy lépéssel később, és ki tudja, addig hány ember dől be a hamis tartalomnak.

Végső soron azt kéne elkerülni, hogy a fake news és a deepfake korában ne jussunk el a kritikus gondolkodás és a cinizmus olyan szintjére, hogy már azt sem hisszük el, ami igaz…

Forrás: ITT

Forrás: YouTube/ GOP / Beat Biden

Szabó Anna Eszter