Nem fogod elhinni, de a podcastot az Apple találta ki: az iPod és broadcasting szavakból áll össze, utóbbi műsorszórást jelent. A dolog lényege, hogy vannak csatornák, amiket lehet követni (lásd: YouTube és a többiek), feliratkozni rájuk, és meghallgatni a feltöltött anyagokat. Ezeket lehet online hallgatni, illetve letölteni és meghallgatni. És, hogy ennek mi értelme van? Pont annyi, mint a videónak volt annak idején, akkor hallgathatod meg az adást, amikor szeretnéd. Sok rádió is él ezzel a lehetőséggel, a már leadott műsorokat vissza lehet hallgatni. A Class FM pedig egyenesen a kibertérbe költözött, az adásokat kizárólag a neten lehet követni. De az online újságok is kísérleteznek hasonlóval, a Totalcar ebben a legprogresszívebb, ők 2012 óta beszélgetnek az autókról. De a tévék sem hagyják ki a lehetőséget, a Sport 1 csatorna is készít ilyeneket. 

Ahhoz, hogy podcastokat hallgassunk, csak egy tablet, okostelefon vagy számítógép kell, illetve praktikusan egy program, amivel feliratkozhatunk az egyes csatornákra. Az Iphone-t használók esetében ez az iTunes praktikusan, androidos és windowsos telefont használóknak érdemes lehet kísérletezni, hogy melyik program szimpatikus számukra. 

Ha már megvan a program, akkor csak azt kell eldönteni, mit is akarunk hallgatni, kiket kövessünk be, és beállítani, hogy on- vagy offline hallgassuk meg. 

Kiket érdekes követni? Mivel nem ismerjük az ízlésedet, ezért nehéz erre válaszolni. A kamasz fiam VR-os srácokat hallgat rendszeresen, anyám a Klubrádiót nyomatja, Szőcs kollegina pedig a Morning show-val indítja a napot. Az iTunes mérése alapján jelenleg az első helyen a Class FM van, amely csak online elérhető, majd őket követi a Rádió1. Harmadik helyre pedig Balázsék futottak be. 

Oké, ezek jól ismert nevek és csatornák, de ott van a negyedik helyen a Keleten-Nyugaton podcast, mely az NBA témáját vesézi ki. Őket követi az Index kultrovata, majd Puzsér Róbert és Horváth Oszkár közéleti műsora, az Önkényes mérvadóDe ott van az elsők közt Pál Feri atya is, ami – a mai kiégett társadalmunkban – egyáltalán nem meglepő. 

A Konnektor blog a gémerek egyik kedvenc csatornája, a gasztrósok közül pedig sokan hallgatják Péter Anna Malackaraj adását. Ő a kaszt.hu-n nyomul, amely gyűjtőoldalként is funkcionál, találsz itt közéleti témákat, sportcsatornát, de ha a kutyák és a lovak érdekelnek – igen, így 2 in 1 – akkor is jó helyen jársz. 

A választék meglehetősen nagy, a Wikipédia szerkesztői összegyűjtöttek egy rakat oldalt, ahonnan lehet szemezgetni. Nekem az a módszer vált be a legjobban, hogy ha érdekelt a téma, bekövettem a podcastot, letöltöttem egy adást, és ha bejött, akkor maradtam ott, ha pedig nem, akkor azonnali töröltem az oldalt. Ha olyan a hangulatom, akkor Zsíros László Jakabot hallgatom a Szertárban, aki mindig mesél valami izgit a tudomány világából, ha virtuálban főznék, ott van Péter Anna, ha pedig rám jön a kulturálódhatnék, akkor filmes vagy könyves témákat keresek. Ami igazán jó a podcastokban, hogy mindenki találhat magának megfelelő témát. Profi vagy amatőr fotós vagy? No problem, van ilyen adás. A kávé a mindened, és hosszú órákon tudsz arról vitatkozni, vajon az AeroPress vagy a Brikka a jobb-e? Naná, hogy erre is van műsor. A sci-fi világa érdekel? Semmi gond. 

Persze, ha jól beszélsz egy nyelvet vagy kettőt, a választék még hatalmasabb. Angolul több ezer csatorna létezik, a felmérések szerint az amerikaiak 17 százaléka hallgatott már meg podcastokat, amiből ki lehet számolni, hogy hány embert érnek el ezek a műsorok. Tehát, ha unod a banánt, akkor podcastra fel! 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Rawpixel