Frissítés 02.17. 13:13: Bár a helyszínen 50 ezer főre saccolták a demonstrálók számát a szervezők, Pottyondy Edina ma délelőtti Facebook-bejegyzésében azt írta, legalább 150 ezren vettek részt a tüntetésen.

Este fél hat felé a Vörösmarty téren a kisföldalatti lejárata felé sétálva még nem látszott, mekkora az érdeklődés a hivatalosan fél óra múlva kezdődő demonstráció iránt, azonban a következő megállónál egyértelművé vált, hogy a Facebook-eseményre visszajelzést adó több mint negyvenezer ember komolyan gondolta a részvételt. A Deák Ferenc téri megállóban már zsúfolt tömeg várta a sárga metrót, nem is tudott mindenki felszállni az érkező szerelvényre, majd jöttek a hírek, hogy szakaszosan engedik csak le a metróba az utasokat, annyian vannak.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt

A kisföldalatti sem közlekedett tovább a Bajza utcánál, ahonnan sétálva kellett megközelíteni a Hősök terét –

az Andrássy úton vonuló tömeg egy része Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus aznapi halálhírére reagálva azt skandálta, hogy „Putyin gyilkos”.

Mint a Telex percről percre tudósításából kiderül, demonstrálók egy csapata spontán tüntetést is tartott a közeli orosz nagykövetség előtt.

Hat után néhány perccel már az egész tér tele volt, azonban még mindig érkeztek az emberek minden irányból, így Gulyás Márton, a tüntetés műsorvezetője bejelentette, hogy megvárnak mindenkit, ezért a beszédek fél órával később kezdődtek a hivatalos programhoz képest. Amíg vártunk, arról kérdeztem néhány demonstrálót, számít-e nekik, hogy nem politikusok vagy aktivisták szervezték a megmozdulást.

A kegyelmi botrány

Február 8-án lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, miután a 444 megírta, hogy elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját védő és segítő K. Endre igazgatóhelyettesnek tavaly a pápalátogatás alkalmából. A botrány következményeképpen lemondott és a közélettől visszavonult Varga Judit fideszes parlamenti képviselő, korábbi igazságügyi miniszter is, aki miniszterként ellenjegyezte Novák kegyelmét. Február 16-án pedig lemondott a református egyházban betöltött vezetői szerepéről Balog Zoltán, korábbi emberi erőforrás miniszter, aki a hírek szerint közbenjárt K. Endre kegyelmi kérvényének ügyében. Az ügy országszerte nagy felháborodást keltett, többen hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a probléma a lemondásokkal még nem oldódott meg, hanem a gyermekvédelem rendszerszintű átalakítására van szükség – ennek egyik megtestesülése volt a február 16-i tüntetés.

„Kijöttem, hátha”

Egy húszas évei végén járó férfi azt mondja, korábban nem nagyon járt tüntetésekre, főleg azért, mert úgy gondolta, „úgyse lesz belőle semmi”. A mostani demonstrációról viszont azt gondolta, meg a Facebook-esemény visszajelzései alapján is arra lehetett számítani, hogy sokan mások is kijönnek, így ő is így tett, mert ugyan elmondása szerint politikai pártokkal nem tud közösséget vállalni, ebben az esetben a hiteles tartalomgyártók és az ügy mellé jó szívvel oda tud állni.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt

A vele egykorú barátnője hasonló véleményen van, ő azt emelte ki, hogy hiteles emberek vették kezükbe az ügyet,

és ő a jelenlétével nem a hatalmon lévőknek akar üzenni, hanem azoknak az embereknek, akik úgy érzik, nem tehetnek semmit annak érdekében, hogy legyen változás.

Egy harmincas férfi szerint az értelmiségnek kellett volna összefognia azért, hogy változást érjenek el. „Az előző generáció értelmiségének ez nem sikerült, és most talán ennek a generációnak igen. Ez egy több évtizedes balhé, nem a múlt héten lett ilyen szar ez az ország, és úgy gondoltam, most sikerülhet változást elérni. Vagy talán majd valamikor” – mondta. Neki nem az a lényeg, hogy nem politikai szereplők szervezték a tüntetést, hanem hogy „valaki végre megszervezte, és ráadásul többen, egy cél érdekében”. Azt mondja, nem számít arra, hogy nem lesz következménye a kiállásnak. „Korábban nem igazán jártam tüntetésre, most kijöttem, hátha lesz” – nyilatkozta.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt

„Vannak helyzetek, amikor az ember nem kussolhat”

Fél hét után néhány perccel kezdődött végül a tüntetés, Gulyás Márton megköszönte a tüntetőknek, hogy kiállnak a bántalmazott gyerekekért, majd arról beszélt, hogy azok a hajléktalan emberek, akik mellett idefelé jövet eljöttünk az utcán, nagy valószínűséggel az ellátórendszer áldozatai, egykori bántalmazottak, és mi azért vagyunk itt ma este, hogy másoknak már ne ez a sors jusson.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt
Gulyás Márton

Az első felszólaló, Osváth Zsolt azzal kezdte, hogy amikor intézetben élt, úgy nevezték őt, hogy a „zacis, a kóteres”. Elmondta, rengetegszer látta, milyen – nem szexuális – visszaélések történnek a gyermekotthonokban, ő is a bőrén tapasztalta a rendszer hibáit. Beszélt arról, hogy ellehetetlenítették a gyermekotthonoknak való adományozást, mert azt a látszatot kell kelteni, hogy minden rendben van. Kiemelte, hogy bár korábban megfogadta, hogy nem foglalkozik politikával és közélettel, de „vannak helyzetek, amikor az ember nem kussolhat”. Elmondta, a gyerekbántalmazóknak nincs bocsánat, és a gyerekvédelmi törvényeket felül kell vizsgálni.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt
Osváth Zsolt

Osváthot Szabó Márton követte a színpadon, aki kifejezte örömét a tüntetők felé, hogy betartották a kérésüket, és nem hoztak pártzászlót.

Azt mondta, nem gondoltuk, hogy egy modern civilizált társadalomban ilyen megtörténhet, és büszke az emberekre, hogy „nem hagyták szó nélkül a gyalázatot”.

Bejelentette, hogy Nagy Ádámmal létrehozták a haromkerdes.hu oldalt, amin az a három kérdés szerepel, amire választ kell kapniuk az embereknek. A három kérdés így szól:

Mit fog tenni a kormány azért, hogy az állami gondoskodásban lévő gyerekek…

  • emberhez méltó körülmények között nőjenek fel?
  • minőségi és az életre felkészítő oktatásban részesüljenek?
  • legyen hova bizalommal fordulniuk, ha abúzus éri őket?

Arra biztatott mindenkit, hogy ezeket a kérdéseket küldje el a választott képviselőjének, mert a válaszokat azoknak kell kideríteniük, akik a képviseletünkre vállalkoztak.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt
Szabó Márton

„Most az egyszer nem lehetett elsunnyogni”

Szabó után Baukó Attila Azahriah előre felvett videóüzenete következett, amiben az énekes kifejezte sajnálatát, mert nem lehet itt a tüntetésen, de néhány gondolatot mégis szeretett volna megosztani a tömeggel. „A gyerekeket, vagyis inkább a szülő aggodalmát a gyerekei felé felhasználják arra, hogy lázítsanak, buzdítsanak valami ellen, ami aztán politikai haszonná, hatalommá konvertálódik” – mondta, majd Kaleta Gábor ügyét is megemlítette.

„Teljesen új szint az, hogy pedofil arcoknak falazunk, de a legparább az az, hogy ez nem egy ismeretlen sztori. Nemrég még a több tízezer deepwebes gyerekpornót birtokló Kaletát engedték ki félmillió forint bírsággal. Hogy aztán tovább folytathassa a beteg dolgait.”

Azt is kiemelte, a kormány narratívája szerint Novák Katalin és Varga Judit lemondása bátor tett volt, de ők nem tették volna meg, ha nem derül ki, hogy kegyelmet kapott a pedofil igazgatót segítő igazgatóhelyettes. „Most az egyszer nem lehetett elsunnyogni, elügyeskedni” – mondta, majd arról beszélt, nem most kell harcolni, most az ébredés ideje van itt.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt
Baukó Attila Azahriah

„Azt szeretném nagyon szépen kérni, hogy minden gyerek biztonságban élhessen”

Azahriah videója után Tapasztó Orsi lépett színpadra, aki azzal kezdte beszédét, bele sem mer gondolni, hogy sohasem fogja megtudni teljes bizonyossággal, mi történt a gyerekével – akit örökbe fogadtak a férjével –, amíg hozzájuk nem került. Ő arról beszélt, hogy hétezer tizenkét évnél fiatalabb gyerek él ma gyermekotthonokban, akiknek nagy része sosem fog családhoz kerülni, rájuk a rendszer vigyáz. Elmondta, ő követelés helyett inkább kérni szeret, és azt szeretné kérni, hogy minden gyerek biztonságban élhessen.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt

Ezután egy videó következett, amiben a Nem akarok beleszólni alkotói olyan mondatokat olvastak fel, amiket áldozatok küldtek el nekik, és a bántalmazójuk mondta nekik. A videó levetítése előtt figyelmeztették a tömeget, hogy ha gyerekek vannak velük, illetve ha jelenlévő áldozatok nem akarják ezeket hallani, fogják be a fülüket. A mélyen felkavaró videóban olyan mondatok hangzottak el, mint:

  • Azért teszem, mert szeretlek.
  • Ez maradjon a mi kis titkunk, anyának ne mondd el!
  • Ha hagyod, előbb szabadulsz.
  • Hiába sikítasz, úgysem hallja senki.

Tapasztót Fancsikai Eszter váltotta a mikrofonnál, aki mint anya szólt a tömeghez.

Ő felidézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait, miszerint „félbehasítaná, miszlikbe vágná” azt, aki bántja a gyerekeit vagy az unokáit, és kifejezte, ebben nagyon hasonlóak, de van két különbség: ő ezért börtönbe menne, illetve az ő ügyvédje nem a pedofilt védené.

Arról is beszélt, hogy a csodálatos bébiszitterük, egy fiú kötelességének érezte, hogy tájékoztassa Fancsikait a melegségéről, neki pedig a meghasadt a szíve, hogy a férfi úgy gondolta, tartozik ezzel a vallomással, mintha ez valamiféle bűn lenne.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt
Fancsikai Eszter

„A magyar állam csődöt mondott”

„Odakint most szörnyek járnak. Szörnyek, akik gyerekeket bántottak. Szörnyek, akik a gyerekek helyett a bántalmazókat segítették. Szörnyek, akiknek urambátyám alapon kegyelmet osztogatnak. A magyar állam csődöt mondott” – így kezdte beszédét az utolsó szónok, Pottyondy Edina, aki feltette azt a kérdést, hogy vajon kiket engedhettek még szabadon? „Nincs válasz, csak ócska kommunikációs megoldások. Ja, és lecseréltek két lélegző golyóstollat” – utalt Novák Katalinra és Varga Juditra.

Pottyondy arról is beszélt, az állampárt a gyerekek védelme alatt az ellenfelei buzizását és démionizálását érti, a kegyelmi ügyben pedig napok óta sunnyognak. Kijelentette, hogy a valódi gyerekvédelem az lenne, ha tisztességes oktatás és megfelelő egészségügy állna a gyerekek rendelkezésére.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt

„Az állam a legnagyobb szörny. De az a társadalom sem jobb nála, ami csendben tűr, ami elfordítja a fejét, és rajong az elnyomójáért” – mondta, majd hozzátette:

„A kegyelmi ügy egyik fontos tanulsága, hogy a magyar állam szörnyek búvóhelye”.

Beszédét azzal zárta, hogy a kiszolgáltatott és bántalmazott gyerekek mellé kell állítani a magyar társadalmat.

A tüntetés végén Gulyás Márton bejelentette, hogy a szervezők az Utcáról lakásba egyesülettel gyűjtést indítanak, 25 millió forintot akarnak összegyűjteni egy jelenleg hajléktalan, korábban gyermekotthonban élő fiatal számára. A pénz már a tüntetés vége után körülbelül másfél órával össze is gyűlt, amit a Partizán felületén megjelent videóban közöltek.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt

„Eljutott az emberekhez, hogy ez valós, ez a mi jelenünk”  

A demonstráció vége után két lány, akik a húszas éveik elején járnak, és elmondásuk szerint eddig nem voltak sok tüntetésen, most azért jöttek ki, mert felháborította őket a kegyelmi ügy, és szerettek volna kiállni a gyerekekért. „Nem szoktam politizálni, és nem érzem egyik pártnak az értékrendjét sem teljesen magaménak, és ez a kiállás most olyan, amire tiszta szívemből azt tudom mondani, fontos nekem és melléállok” – mondta egyikük. Szerintük a szervezők mindent megtettek, ami módjukban állt, a megoldást nem tőlük várták, és az akciók, amiket meghirdettek (adománygyűjtés, haromkerdes.hu) legalább eszközök arra, hogy segíthessenek.

gyermekvédelem tüntetés nemakarokbeleszolni Pottyondy Edina Novák Katalin Jólvanezígy Varga Judit kegyelmi ügy Osváth Zsolt

„Ez az, amit mi tudunk csinálni: kivonzani a tömeget”

 A tüntetés egyik szervezője, Bányai Judit szerint minden saját várakozásukat felülmúlták, a terveiket túlteljesítették. „Influenszerek vagyunk, úgyhogy »influenszálunk«. Ez az, amit mi tudunk csinálni: kivonzani a tömeget.”

Kérdésemre elmondta, „lehet, hogy lóg a levegőben” a további kiállások szervezése, de erről még egyáltalán nem beszéltek. „Nagyon remélem, hogy nem úgy mennek haza erről a tüntetésről, mint nagyon sok másik megmozdulásról: »Na, jó és most?«, hanem inkább »várom, hogy mennyit gyűjtöttünk össze, és mi lesz a kérdésekkel«, szóval hogy lássák és érezzék: a kiállás nem ért véget a tüntetéssel, hanem gurul tovább ez az ügy” – mondta, majd hozzátette:

ők is viszik tovább a témát a közösségi oldalaikon, a gyűjtés eredményéről pedig transzparensen be fognak számolni.

A tüntetés végén a szervezők megkérték az embereket, hogy menjenek haza, pár száz demonstráló azonban átment a közelben lévő Lendvay utcai Fidesz-székházhoz. Be akartak menni, de rendőrsorfal állta útjukat. Némi dulakodás volt a tüntetők és a rendőrök között, fél tíz felé aztán a hatóságok oszlatni kezdték a maradék tömeget, akik lassan elszivárogtak a helyszínről.

További képekért kattints a galériára:

Képek: Chripkó Lili/WMN

Dián Dóri