„A szülőföld biztonságának és védelmének alapjai”

Az orosz állami oktatási intézmények berkein belül nem új keletű jelenség a militarizálódás, de a folyamat egyre aggasztóbb sebességre kapcsolt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még augusztusban írt alá egy törvényt, ami új, kötelező tantárgyat vezetett be az iskolákban, „a szülőföld biztonságának és védelmének alapjai” címen.

Az orosz oktatásügyi miniszter, Szergej Kravcov ennek apropóján lehetőséget biztosít arra, hogy az iskolai csoportok katonai létesítményekhez juthassanak el, és veteránokkal, katonai személyzettel találkozhassanak. A minisztérium szerint a középiskolás diákokat éles lőszerek használatára is megtanítanák lővonalnál tapasztalt katonai tisztek és oktatók irányítása mellett. Ez a korosztály „katonai sportjátékok” címszó alatt nemrég olyan versenyszámokban mérhette össze tudását a kortársakkal, mint a gránátdobás, a Kalasnyikov összeszerelése, az akadálypálya leküzdése és a hadtörténeti ismeretek.

A program egyelőre tesztelés alatt áll, és 2024-ben élesedne az oktatási minisztérium oldalán található dokumentum szerint – azzal a céllal, hogy „a gyerekek megértsék és elfogadják a katonai egyenruhák, a katonai rituálék és harci hagyományok esztétikáját”.

„A nemzet túlélése érdekében”

Ám a jelek szerint a program, ha nem is hivatalosan, de már hónapok óta éles.

Már vannak kötelező órák a katonai-hazafias értékekről, és a frissített történelemkönyvek komoly hangsúlyt fektetnek az orosz katonai diadalokra, valamint arra, hogy az Oroszországot érintő történelmi eseményekből mindenképpen az oroszok kerüljenek ki pozitív megvilágításban. A magyar sajtót is bejárta nemrégiben a hír, hogy a kötelezően használt tizedikes történelem tankönyv szerint az ötvenhatos forradalmat nyugati titkosszolgálati segítséggel robbantották ki „az egykori fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai”.

Ez csak egy a tankönyvben szereplő torzítások közül (amik egyébként az állami médiából is napi szinten ömlenek), melyeknek egyértelmű célja, hogy történelmi sérelmeket és szorongást ébresszenek a gyerekekben, és ezáltal nyitottabbak legyenek „a nemzet túlélése érdekében” folytatott harcra. 

Az Ukrajna elleni inváziót különleges küldetésként fogalmazták meg, ami „megvédi az oroszokat a neonácik által elkövetett népirtástól”.

Az a gyerek, amelyik ebből a tankönyvből tanul (tehát az összes), azt gondolhatja, teljes bizonyossággal, hogy Ukrajnát megtámadni nemhogy szükséges, de helyes lépés is volt. Ezt az ideológiai alapot egészítik ki a militarista képzésekkel, kirándulásokkal és a kampánnyal, amit nem más, mint maga Putyin vezetett azzal a céllal, hogy elültesse a hazaszeretet magját az oktatási intézményekben.

Mini katonák az egész országban

A kampány egyik eszközeként katonák is látogatják az iskolákat, akik az ukránok ellen hergelik, és arra buzdítják a gyerekeket: ők is tegyék meg, amit tudnak, hogy megvédjék a hazát. Egy burját iskolában például arról mesélt egy sebesült katona, hogy az ukránok csak kényszerből harcolnak, ami azt a narratívát erősíti, hogy Ukrajnában fasiszta hatalom uralkodik, ami alól az oroszok „felszabadítják” a szenvedő népet.

Krasznodarban már májusban is több tucat, legfeljebb hét-nyolc éves gyerek vonult fel katonai és haditengerészeti egyenruhában, néhányan automata fegyverutánzatokat szorongattak a kezükben.

Egyre több nyilvános eseményen lehet látni kisgyerekeket hasonló öltözetben, ahogy esetlenül masíroznak.

Asztrahán városában óvodáskorú gyerekek viseltek katonai egyenruhát és „vezettek” játék járműveket, amikre az orosz propaganda és az ukrán-orosz háborút támogató „Z” szimbólumot festették fel.

„A mi embereinknek varrunk!” elnevezésű kampány kapcsán nadrágokat és sapkákat varrnak a gyerekek a katonák számára, illetve a voronyezsi diákok mobil tűzhelyeket és lövészárokba való gyertyákat is készítenek. Usszurijszkban fogyatékos tinédzserlányokat hívtak be fejpánt- és kötszer varrására az Északi Katonai Körzet számára, Burjátföldön pedig árva gyerekekkel készítettek szerencsét hozó amuletteket az ukrán földön harcoló katonák számára.

Rémisztő a tendencia

Ezeket a tevékenységeket nemhogy nem titkolják, hanem még nagydobra is verik a helyi médiában, ezzel erősítve az ukrán háború melletti kampányt.

Természetesen egyáltalán nincs mindenki ínyére az, hogy a háborús-militarista propaganda ilyen módon beeszi magát az oktatásba és a gyerekek mindennapjaiba, így

már több tiltakozó tanárt eltanácsoltak, eltávolítottak, de a pontos számokról nincsenek megbízható adatok.

A közvélemény-kutatásokra sem lehet alapozni, így azt sem tudni biztosan, hogy a pedagógusok és a szülők közül hányan támogatják a katonai-hazafias kampányt. 

A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint a szülők hetvenkilenc százaléka támogatja például a háborúról szóló videók vetítését a gyerekeik számára, és a jelek arra utalnak, hogy az orosz állampolgárok jelentős része érzi úgy, hogy országukat ellenséges hatalmak veszik körül, akikkel szemben muszáj védekezni. Akárhogy is van, a kampány és a propaganda rövid és hosszú távú következményei egyelőre beláthatatlanok, de mindenképpen megfagy ezektől a hírektől az emberben a vér.

A jelenség és a tendencia rémisztő, és ha a valódi, hivatalos program tényleg csak 2024-ben fog élesedni, akkor belegondolni is hátborzongató, hogy mi jöhet még ezután.

Források: ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: YouTube/ Hindustan Times

Szabó Anna Eszter