-

1. Mindig gondolkodj!

Elsőre egyszerűnek tűnik, de ha megpiszkáljuk, és mögé nézünk, akkor már nem is annyira az. A gondolkodás jótékonyan befolyásolja az életünket, az előremenetelünket, a szakmai elhivatottságunkat, a kapcsolataink bonyolult rendszerét. Bár vannak bizonyos mellékhatásai, azért gondolkodni még mindig jobb befektetés, mint ostobának lenni. Hidd el, megéri!

2. Nézz utána a forrásoknak!

A forrás az nem az, amiből a patak folyik. A forrásnak színtisztának kristályosnak kell lennie, továbbá megkérdőjelezhetetlennek, tudományosnak, ésszerűnek és megbízhatónak. Az sem baj, ha több is van belőle. Ha nem megbízható forrásból iszunk, akkor beláthatatlan következményekkel kell számolnunk. Óvakodj a zavaros forrástól! És itt újra érvénybe lép az első pont: gondolkodj, mert gondolkodni jó!

3. Ha nem tudsz valamit, kérdezz meg egy szakembert!

Hiszen kérdezni sosem árt, és nem is szégyen. Nem lehet az ember mindenben jártas, de ha már ez így van, akkor nem árt, ha olyannál érdeklődik az információkról, aki az adott szakterületet tanulta/erre tette fel az életét/átélte/túlélte... szóval akinek több köze van hozzá, mint neked. Menni fog, és nem tűnsz majd félelmetesen bugyutának, ha kikéred egy szakmabeli véleményét.

4. Vagy egyáltalán ne szólalj meg olyan ügyben, amihez semmi közöd sincs

Ez is egy megoldás. Van egy olyan mondás, hogy: „hallgatni arany". Na, azt nem véletlenül találták ki a bölcs öregek. Apám még azt is mondta: Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna! És mennyire igaza volt. Érdemes megfogadni a bölcs öregek tanácsait. Ez lehetne amúgy külön pont is, de azért idesorolom.

5. Ha hibáztál, kérj elnézést! És pont.

Mert megesik, hogy a kígyó is elesik. Nincsen azzal semmi baj, de légy képes arra, hogy ezt belásd, legalább annyit írj: elnézést, ezt benéztem.

Sokkal egyszerűbb, mint vagdalkozni, további bugyuta forrásokat kiposztolni igazunk bizonyítására... vagy irtó nagy arccal megvádolni jól képzett szakmabelieket azzal, hogy csak a mi hátunkon akarnak felkapaszkodni.

Belátni, hogy tévedtünk, nem ciki. Az a ciki, ha erre nem vagyunk képesek.

+1. Végezetül:

Ha ekkora véleményformáló erővel rendelkezel, legyen az milliós követőtábor vagy csak néhány ezres, akkor tudnod kell, hogy felelőséggel tartozol irántuk. Pláne egy annyira kényes és érzékeny témában, mint például a rák és annak gyógyítása. Sajnos nem egy olyan esetet ismerünk, ahol a betegek visszautasítják az orvosi kezelést amiatt, mert a neten olvastak valamilyen baromságot a gyógyulásról, mondjuk, azt, hogy a szódabikarbóna citromlébe keverve meggyógyítja a tumoros megbetegedést. Elképesztően veszélyes megosztani olyan állításokat, amelyekre semmilyen bizonyíték nincs. Nemcsak a kutatók munkáját köpjük ezzel szembe, hanem emberek életét is veszélyeztetjük. Egy ilyen megosztás ekkora embertömeg előtt akár azzal is járhat – és most jól figyelj! – hogy valaki meghal, mert a megosztás hatására nem megy el a kemoterápiára.

De most eddig inkább ne menjünk el.

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Radharani