1. Az adás elején Urbán Csilla elmondja, hogy mivel foglalkozik a HuMusz Szövetség: szemléletformálással, előadások tartásával, de a HuMusz ház a XI. kerületben az előadások, képzések szervezése mellett közösségi komposztpontként is működik. Az elmúlt időszakban több, a komposztáláshoz kapcsolódó képzést is tartottak.

2. A komposztálás egy aerob, azaz oxigénben dús közegben történő lebomlás. Amikor komposztálunk, ehhez a folyamathoz teremtjük meg a megfelelő körülményeket.

3. Bár a komposztálható szerves hulladék mennyisége nagyban függ az életmódunktól, de általánosságban a háztartási hulladékunk harmadát teszi ki ez a fajta szemét. A 2020-as mérések szerint egy főre vetítve ez a mennyiség 100-150 kilogrammra jön ki évente. Ezzel az európai uniós átlag alatt vagyunk, ami az utolsó mérések szerint fejenként 400 kilogramm évente, ha a teljes hulladékmennyiséget nézzük.

4.

A komposztálás mesterséges fogalomnak tűnhet, pedig teljesen természetes folyamatról van szó, és nagyon sok élőlény vesz benne részt.

Elég megnéznünk az erdőben a lehulló leveket: azok is eltűnnek, akárcsak az elhullott, kisebb állatok. Ez is egy lebomlási folyamat. Miután egyre inkább urbanizálódunk, ezért ez a folyamat megszakad. Minden komposztálható, ami szerves, természetes és lebomlik.

5. Ha a szerves hulladékunk visszakerül a körforgásba, ismét táplálhatja a talajt, és így csökkenthető az amúgy sok szempontból káros műtrágyahasználat. Ugyanakkor, ha a szerves hulladék a kommunális hulladék közé kerül, számtalan módon válhat a környezetre nézve terhelővé a kezelése.

6. Ha a komposztot jól kezeljük, figyelünk rá, hogy ne legyen túl vizes, néha átforgatjuk, akkor nem lesz büdös.

Egy kellemes erdőillatszerű szagkompozícióként kell elképzelni.

7. Az adásban Csilla hasznos útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy is kezdjünk a komposztáláshoz, mit tehetünk a komposztba, és mi tiltólistás, illetve megbeszéljük, hogy milyen típusú élethelyzetekben milyen lehetőségek vannak a komposztálásra. Ugyanis komposztálni nem csak kertben lehet!

8. Ha már komposztálunk, az szuper, de jó tudni, hogy a háztartási, szerves hulladékunk mennyisége is csökkenthető. Egy csomó zöldséget nem kell megpucolni, hanem elég egy erős kefével alaposan megsikálni. Továbbá a jól megtisztított zöldséghéjakból akár egy zöldséges alaplevet is főzhetünk, ami főzésnél újra felhasználható. Az így készült alaplével kiválóan feldobhatók a legegyszerűbb ételek is. Ha ilyen terveink vannak, akkor érdemes vegyszermentes zöldséget választani.

9.

A komposztálás egy izgalmas módja az úgynevezett „gerillakomposztálás”.

Ha kíváncsi vagy rá, mit is jelent ez pontosan, hallgasd meg az adást. Az beszélgetés során sok hasznos weboldal, térkép, applikáció neve elhangzik.

10. Extremitásnak tűnhet, de a beszélgetés egy pontján Csillával viszonylag hosszan értekezünk a komposztvécékről. Meglepő, de ezek szagtalanok és könnyen kezelhetők, akár kisebb fesztiválokon, vendéglátóhelyeken is be lehetne vezetni használatukat.

Nagy Réka Ökoanyu