1. Litkai Gergőék tartottak attól, hogy csak keveseket érdekel majd egy zöld-stand-up, de meglepően sokan nézték meg a Comedy Centralon.

2. Endrének a saját életében jött először a felismerés, hogy súlyos problémával állunk szemben. Nagy a baj és nagy a zaj: sok a hír, sok a dezinformáció, és nehéz igazságot tenni. Amikor kialakították a zöldszínházak kritériumrendszerét, igyekeztek átláthatóvá tenni a működésüket, hogy mindenki számára elérhetők legyenek az információk.

3.

Nagyon nehéz úgy közvetíteni ezt a témát, hogy az ember maga nem úgy él, hogy az fenntartható legyen, mondja Gergő. Mostanra ő is több dolgot változtatott meg a szokásaiban, például a városban már nem használ autót, és flexitáriánus étrendet követ, azaz igyekszik minél kevesebb húst enni.

4. Gergő szerint nagyon fontos most edukálni, tippeket adni, mert sokan talán már eljutottak odáig, hogy változtatni szeretnének, de nem tudják, mi legyen az a „valami”, amivel megtegyék a kezdőlépéseket.

5. A zöld-stand-uppal kapcsolatban kétféle hozzászólás a jellemző: van, aki nagyon örül neki, és üdvözli, hogy van ilyen előadás a piacon. A másik, hogy praktikus tippeket írnak meg nekik az előadásban felmerülő problémákra.

6.

Endréék igyekeznek betemetni a kulturális életben tapasztalható árkokat, hiszen a klímaváltozásnak nincs határa, tehát nem lehet(ne) politikai csatározások színtere.

7. Endre szerint az egyik központi és legfontosabb kifejezés a tudatosság. Nagyon fontos megérteni és minél szélesebb körben terjeszteni, hogy a klímaváltozás problémáját nem tolhatjuk át a következő generációra.

8. A színészek utazásának karbonsemlegesítése kibocsátás szempontjából igen fontos probléma. A Dumaszínház zöldítésének útján a jövő évi terveik között szerepel, hogy kialakítsanak egy villanyautó-flottát, amivel a színészek ingázásának károsanyag-kibocsátását lehetne csökkenteni.

9. Gergő a Dumaszínház karbonsemlegesítéséhez kapott már jó ötleteket egy, a WWF által szervezett webináriumon.

10. Endre úgy fogott bele a Zöld Színház Projektbe, hogy semmit nem tudott a fenntarthatóságról. Azt mondja, hogy igenis lehet változást elérni, csak akarni kell, meg utánajárni a témának. Gergő is csatlakozik a gondolathoz: muszáj magunknak ezt meglépnünk, illetve muszáj erre rávenni az embereket.

Nagy Réka Ökoanyu