Különleges mesekoncert, amit nem szabad kihagyni – tízéves a Klárisok zenekar

A hazai népzenei-világzenei kínálat egyik legszínesebb formációja a Klárisok zenekar, amely fontos missziót visz. Korzenszky Klára gyerekpszichológus, énekes és zenésztársai

immár tíz éve, hogy együtt fűzik fel jól ismert népdalainkat a mese fonalára, és a gyerekpszichodráma, a meseterápia és a zeneterápia elemeit felhasználva a fantáziára és szerepjátékra helyezve a hangsúlyt, a közönséggel együtt alkotják meg a mesét koncertjeiken.

A tíz év alatt három meselemezük született (Szerelemcsütörtök, dobszerda; Kerekégenjáró; Tíz, tíz, tiszta víz), mindegyiken Kálloy Molnár Péter narrációja gördíti tovább a mese történetét.

Ez a különleges formáció szeptember 16-án tartja születésnapi mesekoncertjét a Fonó Budai Zeneházban, és számtalan meglepetéssel készülnek kicsiknek-nagyoknak. Az ünnepi koncerten a zenekar vendége Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója lesz. Ne hagyjátok ki!

Bővebb infókat ITT találsz az eseményről.

Elsöprő erejű fotókon a világ legfontosabb eseményei – jön a World Press Photo kiállítás

Hiába van már mindannyiunk zsebében az okostelefon, az nem helyettesítheti a hivatásos fotóriporterek munkáját. 

Az előző év legjobb fotóriporteri munkáit és dokumentarista fotóit díjazza az évente megrendezett World Press Photo pályázat.

A díjazottak fotóiból nyíló kiállítás hiteles képet nyújt a világ eseményeiről. Amellett, hogy a tárlat fontos esztétikai értékekkel bír, megismerteti és felhívja a látogató figyelmét világunk fontos konfliktusaira, társadalmi és környezetvédelmi kérdéseire.

Évről évre egyre növekvő sikere miatt a tárlatot idén hat héten keresztül, szeptember 22. és november 5. között tekintheti meg a közönség a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Bővebb információkat ITT találsz a kiállításról.

Töltsd a jó időt a szabadban… és spékeld meg az élményt Lovasi András szólóestjével

Csodás idővel köszöntött ránk a szeptember, kár lenne a négy fal között gubbasztani. Ha nem vagy is nagy természetjáró, egy kellemes séta mégis mindig jólesik a zöldben: a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben pedig remekül fogod magad érezni.

Régóta visszatérő látogatói vagyunk a Budapesttől szinte karnyújtásnyira elterülő botanikus kertnek, amely minden évszakban más-más arcát mutatva ejt ámulatba bennünket.

Az egykori grófi kastélykert helyén létrehozott „élő múzeum” 27 hektáros területén 13 ezer faj és fajta található. Az üvegházak mellett romantikus vízimalommal, műrommal, vízeséssel, szigetekkel, vadregényes ösvényekkel és egy gyönyörű tóval – amelyet az év bizonyos szakában rózsaszín lótuszok borítanak be – kápráztatja el a látogatókat. Sőt, időről időre izgalmas programokat is szerveznek.

programajánló Kimenő Radival
Forrás: LOVASI – EGY AZ EGYBE… csak maga hivatalos Facebook-eseménye

Szeptember 16-án például Lovasi András egy szál gitárral ad szólókoncertet a botanikus kert hangulatos színpadán.

Bővebb infókat ITT találsz az eseményről.

Csak egy testnek lenni – nőművészek zsigerekig ható képzőművészeti alkotásai egy kiállításon

Elképesztően fontos kiállítást tekinthettek meg szeptember 29-ig a Tér-Kép Galériában, ennek középpontjában a női test áll.

Testünk egy funkcionális biológiai állandó, amelyből kivetkőzni lehetetlen. Külső és belső elvárások garmadája gyakorol hatást működésére és működtetésére, fenntartására és alakítására. Az ebből fakadó megfelelési kényszer, az öngyűlölet vagy önelfogadás változékony mechanizmusai a nőket érintik leginkább.

A kiállítás a női test használatának sokszínűségét mutatja be Fajgerné Dudás Andrea, Verebics Ágnes és Juhász Villő gyökeresen eltérő látásmódján keresztül.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tér-Kép Galéria (@terkepgaleria) által megosztott bejegyzés

Három művész, aki teljesen másképp tekint a saját testére, valami mégis közös bennük: mindannyian reflektálnak a női testképről való jelenkori gondolkodásra, a női test önkényes ki- és felhasználására, és az ebből következő fojtogató társadalmi nyomásra. Szeptember 14-én egy beszélgetést is szerveznek a kiállításon, ne hagyd ki!

Bővebb információt ITT találsz a kiállításról és az eseményről.

Szerezd be az őszi ruhatárad legkülönlegesebb darabjait környezetbarát módon

Nem titkolom a vintage ruhák iránti rajongásom, de miért is tenném? Hiszen pont az a jó az ilyen darabokban, hogy környezetbarátak, különleges és értékálló darabok, amik garantáltan nem jönnek szembe velünk az utcán. Épp ezért ajánlom most a figyelmedbe a szeptember 9-i Vintage Légy-Ott! vásárt, ami több mint vásár, hiszen azon túl, hogy vintage és újrahasznosított ruhák és kiegészítők piaca, a fenntartható divatról folyó diskurzusba is szeretne bekapcsolódni. Illetve szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy szélesebb körben népszerűvé váljon a használt ruhák vásárlása a nagyon szennyező fast fashion helyett. 

A szervezők célja egy olyan közösségi színtér létrehozása volt, amelyen résztvevőként lehetőségünk nyílik egyszerre találkozni azokkal a vintage-dzsel és fenntartható divattal foglalkozó vállalkozókkal, árusokkal, alkotókkal, akiket külön-külön már ismerhetünk és elérhetünk, de így együtt még nem volt lehetőségünk találkozni velük.

Ne habozzatok hát, irány a Szimpla Kert, és szerezzétek be az őszi ruhatáratok legkülönlegesebb darabjait!

programajánló Kimenő Radival
Forrás: Vintage Légy-Ott! Second Hand September @ Szimpla kert hivatalos Facebook-eseménye

Bővebb infók: ITT.

Kiemelt képek: Vintage Légy-Ott! Second Hand September @ Szimpla kert hivatalos Facebook-eseménye; worldpressphoto.org; LOVASI – EGY AZ EGYBE… csak maga hivatalos Facebook-eseménye; Artist Talk – Csak egy testnek lenni hivatalos Facebook-eseménye

Filákovity Radojka