A hétfői értekezletek elején, mielőtt rátérnénk a munkára, mindenki elmondja egy-két percben, hogy mi újság, hogy van, mi történt vele. Egyrészt, mert kíváncsiak vagyunk egymásra, másrészt ez nagyban hozzásegít ahhoz, hogy amikor már a munka van terítéken, ne csússzon szét az értekezlet a sztorizások miatt. Ilyenkor mindenféléről szó esik, és gyakran azt is elmeséljük, milyen jó filmet vagy sorozatot láttunk, legyen az új vagy régebbi, ami tetszett – vagy éppen nem – és úgy véljük, a többieknek is érdemes megnézni (vagy óva intjük őket egyes művektől).

A legutóbbi értekezlet kifejezetten termékeny volt ezen a téren, vagy három olyan alkotást is bedobtak a közösbe a kollégáim, amiket felírtam, hogy érdemes lenne megnézni. Nagyon hálás voltam nekik, hogy megkönnyítették a választást az elkövetkező estéinkre.

Ekkor jutott eszembe, hogy a „mit nézzünk?-szindrómában” nem csak mi „szenvedünk”, és ha már egymásnak ilyen jó tippeket adunk, miért ne oszthatnánk meg ezeket veletek is?!

Úgyhogy összeszedtem a WMN szerzőinek kedvenc filmjeiből és sorozataiból egy csokorra valót, hátha kedvet kaptok valamelyikhez ti is ma, vagy egy másik este.

Ha valami szívmelengetőt néznél

Deli Csenge ajánlja: Atypical (sorozat; Netflix)

via GIPHY

A napokban daráltam le az Atypicalt (Több mint normális a magyar címe, ami szerintem nem túl píszí, de lényegtelen, mert maga a sorozat imádnivaló). Egy autizmussal élő, épp felnőtt korba lépő fiúról szól, csupa hétköznapi szituációban. Szerelembe esik, egyetemre megy, célokat tűz ki, és tesz is érte, miközben folyamatosan küzd a családjával, amelynek tagjai is mind küzdenek jó sok dologgal. Egyszerre vicces és okos, szívfacsaró és komfortos, valahogy nagyon ismerős érzést nyújtott. Azt hiszem, mindenkinek az életébe kellene egy Sam Gardner.

Dián Dóri ajánlja: Sing Street (film; AppleTV)

A Sing Streetet itthon sajnos csak a művészmozik tűzték műsorukra, így valószínűleg nem jutott el tömegekhez, ami nagy kár, mert szerintem csodálatos film. Dióhéjban a sztori: a 80-as évek Dublinjában vagyunk, egy gimnazista srác pedig bandát alapít, hogy imponáljon a lánynak, aki tetszik neki. Sablonosnak hangzik? Talán annak tűnhet, ám maga a történet szívbemarkolóan aranyos, fantasztikus a hangulata, és zseniálisak a zenék, amiket a srác bandája játszik.

Ha fantasyra vágysz

Kerepeczki Anna ajánlja: Sandman: Az álmok fejedelme (sorozat; Netflix)

via GIPHY

Én most a Sandman: Az álmok fejedelmébe szerettem bele a Netflixen. Eléggé hiányzott valami fantasy az életemből, és ez nagyon bejött. Neil Gaiman képregénye alapján készült, a történet főszereplője, Álom, aki az emberek álmaiért felelős, és testvéreivel szolgálja az emberiséget. Ám egy nap egy embernek sikerült elkapnia. Kábé száz év múlva végre kiszabadul, és útra kel, hogy újra felépítse birodalmát. Érdekes a történet, tele mitológiai utalásokkal, és nagyon látványos az egész.

Ha magyar alkotást néznél, és kimozdulnál

Kerekes Anna ajánlja: Zanox – Kockázatok és mellékhatások (film; mozi)

Ha lenne kamaszgyerekem, biztosan elvinném a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című filmre. Kedves, vicces, ártatlan, szórakoztató – visszaadta a reményemet abban, hogy lehet még jó magyar (ifjúsági) filmet készíteni, és hogy igazából a mai tizenévesek is pont olyanok, mint én és a haverjaim voltunk 25 évvel ezelőtt. Több budapesti mozi, köztük a Puskin és a Toldi műsorán is fut még, úgyhogy, ha a tévé helyett inkább a szélesvásznat választanád, szívből ajánlom ezt a filmet.

Ha olyanra vágysz, ami mélyre megy és nem ereszt

Szentesi Éva ajánlja: A viszony (sorozat; Amazon Prime Video)

Amit mindenkinek ajánlok, az A viszony (The Affair), én imádtam. Több szemszögből mutatja be egy házasság felbomlását: a férj, a feleség, a szerető is megjelenik, és pazar a cselekmény. Bár a vége nyálgép lett, azaz szerintem az életben nincs olyan befejezés, mint ahogyan a sorozat végződik, mégis igazán szórakoztató, elgondolkodtató történetet láthatunk. Engem nagyon lekötött.

Szabó Anna Eszter ajánlja: This Is Us (sorozat; Amazon Prime Video) és Outlander (sorozat; Netflix)

via GIPHY

Úgy érzem, mindig csak önmagamat ismétlem, de addig, amíg valaki nem darálja le a This Is Ust és az Outlandert , addig szerintem fölösleges bármibe belekezdeni, mert ezek annyira csodálatosak. Mindkettőről írtam cikket ITT és ITT, örök kedvenceim. A This Is Us öt ember és az őket körülvevők életének története. A történetszálak különböző idősíkok között ugrálnak, és szinte azonnal beszippant a cselekmény. Az Outlanderről annak idején azt írtam, hogy felkavar és meggyógyít – és bár lassan bontakozik ki a cselekmény, szerintem ez a világ legszebb szerelmes története.

via GIPHY

Ha szereted, hogy fáj

Krajnyik Cintia ajánlja: Utódlás (sorozat; HBO Max)

via GIPHY

Az aktuális nagy kedvencem, amire a karantén alatt csúsztam rá némi fáziskéséssel, az HBO-n 2018-óta futó Utódlás. Annyira velejéig romlott, hogy az már szép. Elképesztően mocskos és beteg minden, amit a széria bemutat, és dermesztő ráébredni, hogy a világot nagyrészt ez a dinamika uralja. Szóval olyan szempontból nem biztos, hogy jó választás, hisz az ember a hétköznapokban is „könnyen lejön az életről”, hát még ha a vásznon is arra emlékeztetik, mennyi elfajzottság vesz minket körbe. Valószínűleg mazochista vagyok, mert ennek ellenére rég élveztem sorozatot ennyire, aki valami nagyon egyedire és karcos humorra vágyik, annak kötelező!

Ha krimit néznél

Dián Dóri ajánlja: Sherlock (sorozat; HBO Max)

via GIPHY

Ami Szabó Anna Eszternek a This Is Us és az Outlander, az nekem a BBC-féle Sherlock. Tizenöt évesen berántott, és azóta nem ereszt, vagy milliószor láttam, kívülről tudom az egészet, de nem lehet megunni. Ha még nem találkoztál vele, a lényeg: Sherlock Holmes a XXI. századi Londonban tevékenykedik mint tanácsadó nyomozó Dr. Watsonnal karöltve. Az eredeti Sherlock-történeteket alaposan átdolgozták és a mai korba helyezték, elképesztően csavaros és okos a cselekmény. Annyi embert beszéltem már rá, hogy megnézze, hogy lassan részesedés járna nekem az alkotóktól, és kivétel nélkül mindenkinek tetszett. Még úgy is, hogy a harmadik és negyedik évad nem sikerült olyan jól, mint az előzőek, de mire odaérsz, már annyira beránt a dolog, hogy még ezt is megbocsátod a sorozatnak. Szóval, ha még nem láttad, itt a megfelelő alkalom, ha pedig már végignézted… nos, akkor ideje újrázni!

Ha animációs élményre vágysz

Mózes Zsófi ajánlja: BoJack Horseman (sorozat; Netflix)

via GIPHY

Elég finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy nem szeretem különösebben a rajzfilmsorozatokat, úgyhogy nem volt könnyű dolga a csávómnak, amikor bedobta, hogy nézzük a BoJack Horsemant. Aztán gyakorlatilag fél rész alatt estem szerelembe a sorozat karaktereivel és (időnként igencsak sötét) humorával, sőt még azzal a görbe tükörrel is, amibe epizódról epizódra kénytelenek voltunk belenézni – egyéni és társadalmi vonatkozásban is.

Nyáry Luca ajánlja: Love Death & Robots (sorozat; Netflix)

via GIPHY

A Love Death & Robots ötvözi a két kedvenc műfajomat, a horrort és az antológiát. Az egyik legeredetibb sorozat, amit valaha láttam, és mivel mindegyik rész egy másik történetet mutat be, nem lehet mellélőni vele, mindenki talál olyat benne, ami közel áll az ízléséhez. Néhány epizód egyértelműen kiemelkedik a többi közül (az új évad Jibaro című részének most azonnal odaadnám az összes díjat, ami csak létezik), de az összeset élveztem, a nemzetközi animációs csapatok fantasztikus munkát végeztek (külön büszkeségünk, hogy magyarok is dolgoznak rajta). Sikerült a különbözőségük ellenére is teremteniük egy olyan összefüggő világot, ahol még a legkisebb részletek is számítanak és ahol bármi megtörténhet.

Jó filmezést, sorozatozást kíván:

Dián Dóri