Ana Celia de Armas Caso 1988 áprilisában látta meg a napvilágot Santa Cruz del Norte-ban, Kuba északi részén. Családja szerény anyagi körülmények között élt, édesapja, Ramon egyszerre több állást is vállalt, hogy el tudja tartani őket (Anának egy bátyja van, Javier). Az ország kommunista vezetése alatt Ana gyermekkorában gyakori volt az élelmiszer- és üzemanyaghiány, illetve az áramkimaradások. Emlékei szerint nem volt internet-hozzáférésük, és a szomszédjához átjárva látott először amerikai sorozatokat, amelyek teljesen elvarázsolták. Ezeket lemásolva néha minijeleneteket rendezett a barátaival, ilyenkor megpróbálták reprodukálni a látottakat. Így érezte meg, hogy a színészet neki való pálya, ezért 14 évesen be is iratkozott a havannai Nemzeti Színművészeti Iskolába. Az intézménytől egyórányi autóútra laktak, de gyakran csak gyalog tudott oda jutni, annyira nem volt pénze. A filmek és sorozatok iránti vonzódása azóta sem változott, egyik kedvence a Stranger Things.

Tizenhat évesen szerepelt az első filmjében, az Una rosa de Franciában (Francia rózsa), egy évvel később pedig két másik kubai alkotásban is játszott, de érezte, hogy hazájában nem fogja tudni elérni azt, amiről a szíve mélyén álmodozik.

Spanyol nagyszülei segítségével 2007-ben Madridba utazott, ahol a korábbi munkái alapján kulcsszerepet kapott egy népszerű tévésorozatban, és ezzel jókora ismertségre tett szert az európai országban. 

Az Una rosa de Francia című filmben

Hollywoodi álom

2014-ben bátor lépésre szánta el magát: Los Angelesbe költözött, ahol semmiféle szakmai összeköttetése nem volt, ráadásul angolul sem beszélt egy szót sem. Négy hónap alatt társalgási szinten sikerült elsajátítania a nyelvet, és rengeteg sikertelen válogatás után megkapta első hollywoodi filmszerepét, a Knock Knock (Kopp-kopp) című erotikus thrillerben Keanu Reeves mellett. Egy fiatal nőt alakított, aki barátnőjével együtt elcsábít egy tisztes családapát, majd rémálommá teszi az életét. Erre a szerepre még hallás után tanulta meg a szöveget, olyannyira, hogy néha nem volt benne biztos, mit is jelent, amit mond. 

A Kopp-kopp című thrillerben

Ennek ellenére innen szinte egyenes út vezetett a világhírnévhez: játszott a Haverok fegyverben (War Dogs) című filmben Jonah Hill és Miles Teller partnereként, majd a Szárnyas fejvadász 2049-ben, amiben Ryan Gosling hologrampartnereként már a kritikusok is felfigyeltek rá. Ezért a szerepéért a Saturn Awardot is megkapta a legjobb női mellékszereplő kategóriában, és hamarosan a következő James Bond-filmben találta magát. A korábbiaktól eltérően azonban ő egy olyan Bond-lányt játszott, aki nem igazán szorul a 007-es ügynök segítségére, és lélegzetelállító külseje mellett inkább a humorával hódított. Nem csoda, hogy a közönség ebben is imádta, ő pedig lubickolt a feladatokban.

Saját bevallása szerint leginkább a forgatásokon érzi magát elemében, és a szakmája a szenvedélye az első pillanattól fogva.

A Szárnyas fejvadász 2049-ben

Szerelem a vakuk villanásában

2020-ban koronavírus alatt kivételesen nem egyik szerepe, hanem párkapcsolata miatt került a címlapokra, ugyanis a Mélyvíz című film forgatásán összejött filmbeli partnerével, Ben Affleckkel. A kapcsolat elején mindketten közzétettek néhány sejtelmes Instagram-posztot, amiben finom utalásokkal jelezték a világnak, hogy együtt vannak, de később egyre kevesebb jelet adtak a kapcsolatukról. Afflecket a gyerekei Los Angeleshez kötötték, Armas pedig szeretett volna elköltözni a városból. Végül egy éven belül szakítottak, és Affleck visszatalált régi szerelméhez, Jennifer Lopezhez, akivel azóta össze is házasodtak. Armast azonban az együttlétük során annyira megviselte a lesifotósok állandó jelenléte, hogy Hollywoodból egészen az ország másik felébe, New Yorkba költözött. 

„Túl sok lett. Úgy éreztem, nincs menekvés, nincs kiút. Mindig az volt az érzésem, hogy valami hiányzik. Ez egy olyan város, ami állandó szorongásban tart” – indokolta a döntését.

A Mélyvíz című filmben

Játszhatja-e minden idők legnagyobb amerikai csillagát az, aki nem beszél tökéletesen angolul?

A Netflix hamarosan bemutatandó drámájában, a Blonde-ban Armas alakítja Marilyn Monroe-t. A film az ikonikus filmcsillag sikerhez vezető útját és lelki vívódásait mutatja be. Az előzetes megjelenése után a közösségi médiában rengeteg kritika érte a színésznőt amiatt, hogy hallani lehet a kubai akcentusát (bár jóval kevésbé, mint korábbi szerepeiben), ami eltér Monroe beszédétől. Ám Marc Rosen, a Marilyn Monroe Estate tulajdonosa megvédte Armast a rosszindulatú bírálatokkal szemben: „Marilyn Monroe egy egyedülálló, generációkon és történelmi korszakokon átívelő popkulturális ikon – mondta. – Minden színész, aki ezt a szerepet alakítja, tudja, hogy hatalmas feladatot vállal magára. 

Már az előzetes alapján is úgy tűnik, hogy Ana nagyszerű választás volt a szerepre: megmutatja Marilyn csillogását és sebezhetőségét is. Alig várjuk, hogy láthassuk a filmet!”

Az akcentusra vonatkozó kritika valóban kissé elavultnak tűnik, hiszen Armas a néhány perces előzetesek alapján is kiválóan megragadja Monroe levegős, szinte kislányos tónusát és beszédmódját, tökéletesen hozva a karaktert. Egyébként a forgatás előtt kilenc hónapig gyakorolt a szerepre egy beszédtanárral.

Ana de Armas mint Marilyn Monroe

Armas előtt a szakma és a közönség szerint még rengeteg elismerés és feladat áll alázatos hozzáállása és szerethető, pozitív karaktere miatt. Szinte nincs olyan interjú, amelyben ne látnánk nevetni, és nincs olyan szerepe, ami ne igényelt volna kemény munkát. Mint mondja, a mai napig azokra a körülötte lévő nőkre néz fel a legjobban, akik keményen dolgoznak, és egy dologban sosem köt kompromisszumot: a munkamoráljában.

Amíg pedig meg nem érkezik a Blonde a képernyőkre (szeptember végén), A szürke emberben nézhetjük meg a Netflixen.
 

Fejes Flóra
Forrás: ITT, ITT és ITT
Kiemelt kép: Getty Images / Emma McIntyre / Getty Images for Netflix