Bábel tornya vs. emojik: 0:1

Az eszperantóval már volt az emberiségnek egy kudarcba fulladt kísérlete, hogy létrehozza azt az unikális nyelvet, amit mindenki könnyen elsajátíthat, és ezzel egy csapásra megszűnik a Bábel tornyával reánk mért csapás – aztán valahogy mégsem futott be. A lingua franca továbbra is az angol maradt, amit hellyel-közzel azért majdnem minden országban értenek, ha nem is mindenki. Ám létezik ennél egy sokkal szélesebb körben elterjedt, egyszerűbb kommunikációs módszer, amihez még drága nyelvórákat sem kell venni, és elég abból a kulturális és logikai alapkészletből gazdálkodni, ami már amúgy is a sajátunk – jobb esetben. Nem, nem az Activity játékról van szó, hanem a picike kis ikonokról a telefonjainkon: az emojikról.

via GIPHY

Ilyen fejet vágnék, ha mutatnám, mert látnád, hogy mit érzek most

Ha nem is lehet őket minden üzenet tökéletes átvitelére használni, emojikkal remekül kifejezhetjük az érzéseinket, biztosíthatjuk az együttérzésünkről a másikat, vagy látványosan kacaghatunk a poénján – mégiscsak komplexebb üzenet három-négy-tíz könnyesen nevető fej, mint ha odaírnánk, hogy „hahaha” vagy „szakadok, tesó”. Szerintem. Emojik használatával sokkal hatékonyabban árnyalhatjuk a mondanivalónkat, így a másik kisebb valószínűséggel fogja félreérteni a pár szavas üzenetünket, amik grafikai elemek híján esetleg parancsolgatónak, cinikusnak vagy ridegnek hatnának.

Kultúrák találkozása az emoji árnyékában

Ezzel együtt jobb, ha résen vagyunk, ugyanis különböző mikro- és makrokultúrákban, kortól, nyelvtől és generációtól függően eltérő jelentést hordozhatnak ezek az apró, végtelenül egyszerű képek. Példának okáért ott a helyre padlizsán ikon, amely egy „Kérsz?” üzenettel kiegészítve egészen más jelentésű, ha azt az édesanyámtól vagy egy vadidegen férfitól kapom.

Ugyanígy a like (lájk) jel (azaz: ökölbe zárt kéz, felfelé mutató hüvelykujj) a nyugati kultúrában az elismerés, beleegyezés jele, ám Görögországban és a Közel-Keleten vulgáris vagy egyenesen bántó jelentéstartalommal bír.

via GIPHY

Ha az ártatlanságodat szeretnéd bizonygatni vagy épp a jó magaviseletedről üzennél egy képben, jó ötlet lehet az angyalka ikon használata… kivéve Kínában, ahol ugyanez a halál jele. Lehet, hogy a másik egyenesen fenyegetésnek fogja érezni az üzenetet! Ugyanígy és ugyanitt csak csínján a tapsoló kezekkel, ha kínai partnernek küldöd, az bizony nem dicséretet, hanem szexre való utalást jelenthet – nem logikátlanul, tessék csak a tevékenység ütemes hangjára gondolni! És még mindig Kína: a csak haloványan mosolygó fejecske jelentése nem boldog elégedettséget takar, hanem hitetlenkedést, bizalmatlanságot, vagy azt, hogy valaki épp ugrat téged.

A büszke szülő

Az emojik ötlete amúgy Shigetaka Kuritától, egy japán tervezőtől származik, ő alkotta meg 1999-ben az első 250 darabos készletet mobiltelefonokra. A 12 × 12 pixeles grafikák alapját többek között kínai karakterek, mangaképek és közlekedési táblák adták. A céljuk az volt, hogy leegyszerűsítsék, egyúttal érthetőbbé, illetve kevésbé félreérthetővé tegyék az üzeneteket. Ám még maga az emoji szülőatyja sem gondolta volna, hogy ekkora népszerűségre, egyenesen globális hatalomra tesznek szert. Az eredeti készlet egyébként 2016 decemberében a MoMa (Museum of Modern Art) tulajdonába került az állandó kiállításuk részeként, vígan csatlakozva a @ szimbólumhoz, ami már 2012 óta lapult a birtokukban.

A Biblia túl egyértelmű választás lett volna

Bár az emojik nagyon komplex, netán irodalmi magasságú szövegek kifejezésére nem feltétlenül alkalmasak, ennek némileg ellentmond egy izgalmas kísérlet. 2009-ben ugyanis egy emojirajongó, Fred Benson kezdeményezésére, megszületett az Emoji Dick, azaz Herman Melville híres regényének emoji változata. Közösségi finanszírozásból egy komplett csapat dolgozott azon, hogy kapitány tragikus küzdelmét a hatalmas ámbráscettel megörökítse kizárólag pixelben elbeszélve. (Első körben a Bibliára gondoltak témaként, ám azt később elvetették.)

via GIPHY

Nem a szív áll az első helyen

És hogy melyik a legnépszerűbb emoji mind közül? Az ember azt gondolhatná, a szerelem mindent legyőz, és így a szívecske ikon a legszélesebb körben használt kép, ez azonban távolról sincs így. Egy március végén közreadott vizsgálat szerint a top tíz első helyén a könnyezve nevető fej áll, őt követi szoros emberfogásban a patakokban zokogó szomorúság. Külön érdekesség, hogy mind a férfiak, mind a nők körében ez a pixelérzelem áll a dobogó második helyén, egyszóval a fiúk is sírnak, legalábbis ha az egy gombnyomással megoldható. Harmadik helyen a szívecskeszemű sárga arc áll, amik mellé kiegészítésképpen gyakran társul a „cuki” vagy a „gyönyörű” szó, csak hogy még nagyobbat robbanjon a cukiságbomba. Negyedik helyen végre feltűnik a piros szív, hatodikon pedig a lila, a kettő közé beszorulva pedig a jobbra mutató ujj. Hetedik helyen a felhőtlen boldogságot sugalló dupla pink szív ragyog, nyolcadikon a mosolygós fej, míg a kilencedik helyen az általam cinikus központozásként is használt gondolkodó arc.

via GIPHY

Végül a tízes listára még a két összetett kéz került, ami nem feltétlenül a vallásos buzgalom jele.

Neked mi a kedvenc emojid? Kommentben várjuk a válaszokat!

 

Fiala Borcsa

 

Források: ITT, ITT, ITT 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images