Ha frászt kapsz a mínuszoktól…

… gondolj arra, mi lenne veled Ojmjakonban. Ez a szibériai település a világ leghidegebb városa: télen átlagosan mínusz 50 Celsiust mutat a hőmérő, de volt már ott mínusz 70 fok is. Átlagosan 214 napig havas náluk a táj, a vécéket pedig a házakon kívülre építik, mert a fagyott talajba nem lehet vízvezetékeket és csatornákat telepíteni.  Egyetlen boltjuk van – na, még ez is –, az autóikat pedig vagy fűtött garázsokban tartják, vagy állandóan járatják a motort, különben az is befagyna. Khm, szóval mi a baj ezzel a mostani mínusz pár fokkal, kedveskéim?

Ha az agyadra megy, hogy korán sötétedik…

… képzeld el, mit érezhetnek a norvégiai Rjukan lakói. Ezt az Oslótól körülbelül 160 kilométerre fekvő városkát szeptembertől márciusig egyáltalán nem éri napfény, mert olyan magasak a körülötte lévő hegyek. Az embereknek telente siklóval kellett felmenniük a hegytetőre, hogy egy kis napfényhez jussanak, ám néhány éve a rjukaniak találtak egy részleges megoldást: tükröket szereltek föl a város fölé 450 méteres magasságban, így a visszaverődő napsugarak legalább egy ideig megvilágítják a piacteret. Ettől függetlenül a norvégok (meg úgy általában a skandinávok) a világ legdepressziósabb népei közé tartoznak, aminek nagyrészt ez a vigasztalan sötétség az oka.

Ha ordítani tudnál a karácsonyi tömegtől…

… adj hálát az égnek, hogy nem Tokióban élsz, ez ugyanis a világ legzsúfoltabb városa. Az állandó népesség nagyjából nyolcmillió embert tesz ki, a külső területekről bejárókkal együtt pedig naponta kábé tízmillióan nyüzsögnek a városban (gondolj bele, majdnem annyian, mint nálunk az egész országban). Ráadásul ez a tömérdek ember folyamatosan szipog, mert Japánban tilos nyilvánosan orrot fújni. Ezt most csak érdekességként írtam le... meg azért, mert számomra ez még a tömegnél is elviselhetetlenebb lenne…

Ha kiakadsz a karácsonykor elköltött tömérdek pénz miatt…

… hát, barátom, akkor Szingapúrba biztos ne költözz. Ez a független ázsiai ország ugyanis az elmúlt években leszorította a trónjáról Párizst a világ legdrágább helyének címéért folytatott küzdelemben. A jólét oka, hogy Szingapúr 1965-ös függetlenedése óta a környék brit gyarmati központja lett, és stratégiai jelentőségű kikötőjének köszönhetően rohamosan fejlődni kezdett. Ma már a havi átlagfizetés 4677 szingapúri dollár, ami 2665 eurónak, azaz az árfolyamoktól függően nagyjából 820 ezer forintnak felel meg (igaz, az életszínvonal is magas, de még így is lazán ki lehet jönni belőle). Ennyi pénzzel én is szívesebben állnék neki az ajándékvásárlásnak, az tuti.

Ha halálra idegesítenek a hülye családi szokások…

… adj hálát az égnek, hogy Magyarországon élsz, de komolyan. Vannak ugyanis a világnak olyan pontjai, ahol az embereknek mintha elmenne az eszük karácsonykor: a legfurcsább szokásokkal próbálják maradandóvá tenni az ünnepet. A spanyolok egy arccal rendelkező farönköt dédelgetnek (és táplálnak!) karácsonyig, mert a hitük szerint ő, név szerint Tio de Nadal tojja az ajándékokat, míg a dél-afrikaiak egyrészt nyáron karácsonyoznak, másrészt az ünnepi menü fénypontja a császárlepke hernyója sütve. A már említett japánok a KFC-ben fogyasztják el a karácsonyi vacsorát, Grönlandon pedig többek között zsírral tálalt nyers bálnabőrt („mattak”-ot) esznek ilyenkor. Az izlandiak egy mítikus macska rémképével ijesztgetik a szófogadatlan gyerekeket karácsonykor, Olaszországban – vagyis főként Rómában – pedig egy Befana nevű boszorkány osztja szét az ajándékokat, aki legalább jóságos. A „kedvencem” azonban Ukrajna, ahol egy régi legenda nyomán műpókokkal és pókhálókkal díszítik a karácsonyfát… azt hiszem, masszív arachnofóbiásként ezt inkább kihagynám.

Kalapos Éva Veronika

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Wedding and lifestyle