1. nap: A döbbenet napja

„Hogy tetszett mondani? Tíz mi? Tíz napig? Nem futhatok? Szóval kocogni sem?" Na, de most komolyan, hát hogy gondolta ezt a doki? Azt mondta, nézegessem a tavalyi maratoni érmemet, és ezzel tőrt vágott a szívembe. Viszont, ha nincs pihentetés, nincs maraton decemberben. Szóval bármennyire is fáj, ezt most összeszorított foggal ki kell bírni. Az anonim futásfüggőknél a terapeuta azt javasolta, vezessek naplót, úgy könnyebb lesz. A megoldásokra és a pozitív gondolatokra kell koncentrálni. És értékeljem is minden nap, mennyire volt hatékony az adott módszer. Oké. Meglesz. Meg tudom csinálni!!!

Módszer: Terápiás napló vezetése

Eredmény: Fogalmam sincs. Hagyjatok meghalni!

Hangulati index: 1/10

Terápiás érték: 3/10

2. nap: A megoldáskereső nap

Nyitás előtt félórával álldogálás a patika előtt. A felírt gyulladáscsökkentő kiváltása, a fájdalomcsillapító kenőcs megrendelése. Mivel az csak másnapra lesz kész, az összes ajánlott egyéb recept nélküli csodakrém megvásárlása. A sarki boltban fagyasztott zöldborsó vásárlása, a nyilvánvalóan pont erre kíváncsi pénztároslány felvilágosítása, hogy kizárólag jegelés miatt lesz. A kelleténél picivel látványosabb sántikálás, ha már senki nem tudhatja, hogy az előző napi manuálterápiás kezelés miatt úgyis akkor fáj a legjobban, amikor ülök.

Módszer: Fájdalomcsillapítás

Eredmény: A tudat, hogy mindent megteszel a gyógyulás érdekében.

Hangulati index: 3/10

Terápiás érték: 4/10

3. nap: A csakazértis nap

Reggel óvatos bemozgatás: nem is fáj! Boldog kiugrás az ágyból, majd visszahuppanás... üvöltve. Felpolcolt lábakkal a következő napok edzéseinek megtervezése: bringázás, gyors gyaloglás, pilates, jóga, minden, amit az orvos engedélyezett. Belezsúfolva nyolc napba. Megy ez.

Módszer: Mentális edzés

Eredmény: Ha csinálod az edzéseket, az eltiltás végére még jobb állapotban is lehetsz, mint voltál!

Hangulati index: 4/10

Terápiás érték: 5/10

4. nap: Az önsajnálat napja

Kesergés a saját lúzerség felett: belevágni egy 21 napos panaszmentes kihívásba épp most? Nooormális? Minden futó tudja, hogy a gyógyulási folyamat szerves része, ha a legmocskosabb kis naturalisztikus részletekbe belemerülve megosztod a sérülés történetét és a kényszerű eltiltás tényét másokkal. Szemlesütve próbálkozás, „nem panaszkodom, csak tényeket közlök", majd karkötőcsere. A 21 nap újra elindul...

Módszer: 21 nap panaszmentesen kihívás

Eredmény: Először önsajnálat felerősödése, pár nappal később mentális megerősödés. Csak győzd kivárni!

Hangulati index: 2/10

Terápiás érték (jelenidőben): 3/10, később 8/10

5. nap: Az újratervezés napja

Az eltiltás utolsó napjának századjára történő kiszámolása ujjakon és naptárban. Countdown applikációk letöltése a biztonság kedvéért, és ha már ott van, akkor  a maraton dátumának kijelölése. Rémült szembesülés, hogy már csak 150 nap. A maratoni versenyre való felkészülés újratervezése, a heti edzéskilométereket beosztó excel táblázat órákon át tartó önfeledt igazgatása.

Módszer: tervezgetés

Eredmény: remény újbóli felébredése

Hangulati index: 6/10

Terápiás érték: 5/10

6. nap: A kínodban röhögés napja

Futástól bizonytalan időre szintén eltiltott kolléga futós cikkének előolvasása, párhuzamosan az őszi futószezon közös megtervezése. Természetesen a sérülések mocskos kis részleteinek megosztása. Panaszmentes kihívás karkötőjének átpakolása másik csuklóra (a 21 nap újra elindul). Egymás hergelése jobbnál jobb őszi-téli európai maratonokkal, közben tuti orvosok, kézrátéttel és energiával gyógyítók címének cserélgetése.

Módszer: más futóbolondok bevonása

Eredmény: sok röhögés

Hangulati index: 7/10

Terápiás érték: 5/10

7 . nap: Az önsanyargatás napja

A piacon fellelhető összes  futómagazin beszerzése, lapozgatása reggel és este. A fennmaradó időben futósztorik keresgélése, tökidegenek maratontörténetének párás szemmel történő olvasása. Rehabilitációról szóló cikkek felkutatása, a benne leírt gyakorlatok haladéktalan végrehajtása. A célverseny durván női érzelmekre ható promó videójának huszadik végignézése és végigbőgése.

Módszer: mentális és fizikai ráhangolódás

Eredmény: Ezt csak mértékkel lehet csinálni, mert még durvább depi lesz a vége.

Hangulati index: 4/10

Terápiás érték: 2/10

8. nap: A kitörés napja

Mivel magassarkút sem lehet hordani, ezért a futócipőhöz legjobban passzoló versenypólók folyamatos viselése. Alváshoz a női versenyek pamutpólói. A Maraton című tracklist cédére másolása kocsiban hallgatásra. Sétálás a Born to Run, a Run, Run, Run és az I want to Run című dalokkal a fülben, végtelenített ismétlésben.

Módszer: futónak látszani

Eredmény: futópólóban sétálni határozottan lúzerség

Hangulati index: 4/10

Terápiás érték: 3/10

9. nap: A kísértés napja

Séta a Margitszigeten. A futópályán. Tele szájjal vigyorgás minden futóra, tenyér kirakása pacsira. Ugyanez a kocsiban ülve. Miután egy futótárs azt hiszi, beintettem, előre, oldalra és hátra is egy-egy futós matrica felkasírozása. Biztos, ami biztos.

Módszer: Sebek tépkedése.

Eredmény:  Ez semmire nem jó, amúgy is, ha nem futsz, a kutya sem néz futónak.

Hangulati index: 4/10

Terápiás érték: 2/10

10. nap: A futás napja!

Futócuccban indulás dolgozni. A facebook-borítókép lecserélése valami futósra. Még futósabbra, mint ami van. Vigyorogva futás, belülről sziszegés. Nyeh, mit rínak ezek a bolond futóaddiktok egy kis eltiltás miatt, simán ki lehetett ezt bírni! Hazaérve a fagyott zöldborsó felpakolása a sajgó lábakra, és őrült vigyorral benevezés egy nyári félmaratonra.

Módszer: Futás!

Eredmény: Boldogság.

Hangulati index: 10/10

Terápiás érték: 10/10

Prónay-Zakar Gina

életmód-tanácsadó, személyi edző

Libertad Stúdió tulajdonosa