Az idei anyák napjára egy olyan süteményt hoztam, ami az édesanyám egyik kedvence. Egyes helyeken fondánnal, máshol fehér csokoládéval készítik, de a sötét csokiminta mindenhol ugyanaz. Sok rosszul sikerült Eszterházy-szeletet kóstoltam már, ezért kísérleteztem ki a számomra legfinomabb verziót.

Tipp: Ha nem tudunk folyékony fondánt beszerezni, akkor egy egyszerű cukormázzal is helyettesíthetjük, amely ízében és küllemében is megállja a helyét az eredeti recepthez képest! Mutatom a videóban!

@wmn.hu Ki ne emlékezne az Eszterházy-torta ízére? Most itt a lehetőség, hogy te is elkészítsd otthon – akár ünnepi desszertnek, akár gasztro-ajándéknak is tökéletes választás. 🍰💝 Creatorunk, Nagy Fruzsi @cukrasztitkok megmutatja lépésről lépésre, hogyan készíti ezt a klasszikus kedvencet. Ne aggódj, nem olyan bonyolult, mint gondolnád – és az élmény megéri! 🙌 📋 Hozzávalók egy 16 cm-es, 5 lapos tortához: A lapokhoz: 🥚 5 tojásfehérje 🍬 150 g cukor 🌰 180 g darált dió 🌾 15 g liszt (helyettesíthető keményítővel/gluténmentes liszttel) A krémhez: 🥚 4 tojássárgája 🥛 200 g tej 🍬 80 g cukor 🥃 1 evőkanál rum 🌰 30 g darált dió (vagy mogyoró/mandula) 🧈 250 g vaj Nézd meg a videót, és süss velünk egy szelet nosztalgiát! 💫 #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #eszterházytorta #sütemény ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin

Hozzávalók

5 db laphoz, 16 cm átmérőjű tortakarikához

  • 5 tojásfehérje

  • 150 g cukor

  • 180 g darált dió

  • 15 g búzafinomliszt (helyettesíthető étkezési keményítővel vagy gluténmentes liszttel)

A krémhez:

  • 4 tojássárgája

  • 200 g tej

  • 80 g cukor

  • 1 evőkanál rum

  • 30 g darált dió (lehet pörkölt darált mogyoró vagy mandula is)

  • 250 g vaj

Elkészítés

1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Ezután óvatosan belekeverjük a lisztet és a diót.

2. Sütőpapírral bélelt tepsire összesen 5 lapot kenünk ki, egy tepsire 2 lap fér ki.

Tipp: A tortakarikát tegyük a sütőpapírra, és 3–4 evőkanál masszát belekanalazva oszlassuk el egyenletesen a tésztát.

3. A lapokat 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük.

Eszterházy-torta recept anyák napi sütemény magyar torta diókrémes torta házi cukormáz készítése fondan
Kép: Nagy Fruzsi

4. Egy kevés tejjel elkeverjük a tojássárgákat.

5. A maradék tejet a cukorral, folyamatos kevergetés mellett, felforraljuk.

Tipp: A tojás 85 fok fölé hevítve kicsapódik, ezért gyorsnak kell lennünk. Ha van hőmérőnk, bátran használjuk, és ne menjünk 85 fok fölé! Ha nincs, javasolt a krémet átszűrni, hogy a főtt tojásdarabok ne kerüljenek a vajkrémbe.

6. A még meleg, átszűrt krémbe beleöntjük a rumot, a diót és a vajat. Ha a vaj a kevergetés hatására szépen elolvadt, mehet a hűtőbe dermedni, minimum 2 órára.

7. A megdermedt krémet habverővel habosítjuk.

8. A krémet öt felé osztjuk. Egy adag megy majd a díszítésre, a többit a négy tortalapra töltjük, majd újabb fél–egy órára hűtőbe tesszük dermedni.

Tipp: Érdemes a tortakarikában tölteni, így a szélei szép egyenletesek lesznek, és töltés közben nem csúszik szét a torta.

9. A megdermedt tortáról eltávolítjuk a tortakarikát. Az oldalát a maradék krémmel lazán körbekenjük – erre fog majd rátapadni a darált dió. Használhatunk törökmogyorót vagy akár mandulát is.

10. A torta tetejéhez vagy folyékony fondánt melegítünk, vagy választhatunk olvasztott fehér csokoládét is. A fondánnál egyszerűbb verzió egy cukormáz készítése: 200 g porcukor, 40 g víz, pár csepp citromlé.

11. Az ötödik tortalapra rákenjük a cukormázat vagy az olvasztott fehér csokoládét.

Eszterházy-torta recept anyák napi sütemény magyar torta diókrémes torta házi cukormáz készítése fondan
Kép: Nagy Fruzsi

12. Étcsokoládét melegítünk, és vízszintes csíkokat húzunk a mázra, majd egy pálcika segítségével egyszer felfelé, egyszer lefelé mozgatva mintát rajzolunk.

13. Ha a máz és a csokoládé is kissé megdermedt, ráhelyezzük a betöltött torta tetejére.

14. A megmaradt krémet habzsákba töltjük, és csillagcsővel díszítjük a torta tetejét.

Cukrásztitok:

Ha nem sikerül a vajkrém… Mit tehetünk?

Előfordult már velem többször, hogy vajkrémet készítve kicsapódott a vaj. Emlékszem, eleinte nagyon csalódott voltam, hogy ki kellett dobnom a krémet, hiszen ebben az állapotban nem lehetett felhasználni. Bárcsak tudtam volna a praktikát, amivel megmenthetem! Sok feszült és szomorú perctől kímélt volna meg.

Vegyünk példának egy klasszikus vajkrémet: 1 adag pudinghoz 1 adag vajat vagy margarint keverünk. A főzött krémet mindig ki kell hűteni, de mivel a vajnak (vagy margarinnak) és a pudingnak azonos hőmérsékletűnek kell lennie, nem tanácsos a hűtőbe tenni. Természetesen nyáron, ha nagyon meleg van, vagy ha a krémet csak másnap akarjuk elkészíteni, mehet a hűtőbe, de ne felejtsük el időben kivenni.

Mit tegyünk, ha „ikrás” lesz, azaz szétválik a vajkrém:

  • Keverjük magas fokozaton tovább – sokszor már ez is elég, hogy elérjük a krémes állagot.

  • Ha maradt még a pudingból vagy a vajból, egy kis adagot melegítsünk fel, és folyamatos kevergetés mellett (közepes fokozaton) adjuk a krémhez, majd addig keverjük, míg a kívánt állagot el nem érjük!

  • Ha nincs már plusz vajunk vagy pudingunk, a meglévő krémből vegyünk ki egy keveset, és melegítsük fel – lehet mikróban vagy tűzhelyen –, majd azt keverjük vissza a krémhez! Szintén addig keverjük, amíg a krém sima nem lesz. Előfordulhat, hogy ezt a lépést kétszer is meg kell ismételni. Ez a krém mennyiségétől is függ – ha például 1 kg krémet készítünk, ne 1, hanem inkább 4–5 evőkanállal szedjünk ki.

Fontos! Nem kell elfolyósítani a vajat, csak egy kicsit legyen melegebb annál, mint amit kivettünk. Ha mégis túlhevítettük, és a vaj már folyik, akkor először csak a felét adjuk hozzá a krémhez, majd figyeljük, mi történik. Ha továbbra is darabos a krém, mehet a másik fele is.
Ha túl sokat melegítettünk, és kissé elfolyósodott, tegyük rövid időre hűtőbe, majd újra habosítsuk ki.

A puha, azaz szobahőmérsékletű, de még nem olvadt vaj a legideálisabb a krémek készítéséhez. A krémalappal – ebben az esetben a pudinggal – szépen homogénné keverhető, sűrű, masszív, jól kenhető végeredményt kapunk.

Tarts velem jövő héten is!

Minden héten hozok nektek egy süteményt, aminek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak, és ha el kellene árulnom mennyit hibáztam már a cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok. Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra, és inspirálnak, hogy olyan tippeket adhassak át nektek, amikkel ti már át tudjátok hidalni a felesleges akadályokat. 

Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy, ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek, klasszikus és különleges receptekkel ötvözve, amikkel a sütés nem csak élmény, de siker is lesz! 

További tippekért, trükkökért, receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok-oldalát a Facebookon is! 

Nagy Fruzsi

Kiemelt kép: Nagy Fruzsi