Többek között ez a recept is megtalálható a Cukrásztitkok című könyvemben. Nagyon szeretem készíteni, főleg nyáron esik jól, amikor valami frissítő, nem túl tömény édességre vágyom, és nincs kedvem sütögetni. Sokféleképpen variálható, cukormentesen és gluténmentesen is elkészíthető.

Ebben a receptben expressz zselatint használok, amivel még egyszerűbben és gyorsabban elkészíthetjük a tortát, ráadásul nagyon könnyű vele dolgozni. Zselatin, zselé, expressz zselatin? Mire jók ezek? Erre is elhoztam ma a választ.

@wmn.hu Krémes, de mégis légiesen könnyű, savanykás eperrel megbolondítva? 🍓Ez a sütés nélküli epres joghurttorta a nyár hűsítő édessége, ami minden falatban felüdülést hoz. Pikk-pakk összeállítható, mégis igazi vendégváró csoda! WMN Creatorunk, Nagy Fruzsi (@cukrasztitkok ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 80 g vaj

  • 120 g darált vajas keksz (lehet zabkeksz is)

  • 30 g mandula (helyettesíthető keksszel vagy más olajos magliszttel)

A krémhez:

  • 400 g joghurt (görög vagy zsírosabb fajtájú joghurt)

  • 100 g kristálycukor (ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető a mennyiség; helyettesíthető porcukorral vagy más édesítővel, például eritrittel)

  • 1 csomag expressz zselatinfix

  • 200 g habtejszín

  • Ízlés szerint eper vagy más gyümölcs

Tipp:
Ha normál zselatint használunk, mehet bele 100 g-mal több joghurt.

Elkészítés

  1. Az alaphoz: mikróban egy tálban, vagy a tűzhelyen egy lábasban olvasszuk meg a vajat! Nem baj, ha teljesen folyós lesz.

  2. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát – lehet csatos is – béleljünk ki sütőpapírral (ez azért hasznos, mert így szeleteléskor nem karcoljuk össze a forma alját, és könnyebben szeletelhető, tálalásnál pedig egyszerűbben áthelyezhető lesz a sütemény).

  3. A darált kekszhez öntsük hozzá a vajat, jól keverjük össze, hogy egy ragacsos, egynemű masszát kapjunk.

  4. Ezt a morzsás keveréket egyenletesen oszlassuk el a formában, és nyomkodjuk le, különösen figyelve a szélekre.

  5. Tegyük hűtőbe addig, amíg elkészülünk a krémmel.

Tipp:
A morzsa lenyomkodásához nyugodtan használjunk például egy talpas poharat vagy más, sima felületű tárgyat. Ha bevizezzük kicsit a kanál felületét, nem tapad majd hozzá a morzsa – de ne legyen túl sok a víz, különben elázik a keksz. Darált kekszet vehetünk zacskós kiszerelésben a boltban, de otthon is ledarálhatjuk. Ha egyik lehetőség sem adott, akkor vegyünk egy jó erős uzsonnás zacskót, tegyük bele a kekszet, és egy sodrófa segítségével zúzzuk össze.

  1. A krémhez keverjük össze először a joghurtot a cukorral, majd adjuk hozzá az expressz zselatint. (Így gyorsabban megdermed a torta. A csomagoláson feltüntetett használati utasítást kövessük!)

  2. A tejszínt verjük fel laza habbá (ne legyen túl kemény, még majdnem folynia kell), és keverjük össze a joghurtos eleggyel!

  3. A gyümölcsöt akár most is beletehetjük, de kerülhet a tetejére is – ez ízlés kérdése.

  4. Ezután öntsük a tortát a tortaformánkba, majd minimum 3–4 órán át hagyjuk dermedni a hűtőben. A tortát fedjük le fóliával vagy tányérral, hogy ne vegyen át egyéb ízeket a hűtőből!

  1. Tálalás előtt egy éles kés segítségével válasszuk el a tortát a tortakarika peremétől – azaz vágjuk körbe –, majd csatoljuk le a gyűrűt!

  2. Díszíthetjük friss gyümölccsel, lekvárral, de akár öntettel is.

Tipp:

Hobbicukrász boltokban kapható az úgynevezett vaxfólia, vagy más néven átlátszó szalagfólia, amely a krémmel töltött torták szélének egyenletességét, simaságát biztosítja. Ennél a receptnél is nyugodtan használhatjuk. Először a kekszes alapot simítsuk a formába, vágjunk le a kívánt hosszúságú fóliát, simítsuk a tortakarika oldalára, majd csak ezután öntsük bele a krémet.

Cukrásztitok

Tejszínes torták készítésekor – ha nem azonnal fogyasztjuk el a süteményt – valamilyen kötőanyagot szoktunk a krémhez keverni, hiszen kb. 3 óra hűtőben állás után a tejszín vizet ereszt (nem megkötött folyadék). Ennek elkerülése érdekében habfixálót vagy zselatint szoktunk alkalmazni. Utóbbi nem összekeverendő a zselével.

Zselatin

Zselésítő anyag, elsősorban háziállatok csontjaiból és kötőszöveteiből kivont kollagénből állítják elő. Krémek, zselék, pürék megkötésére, zselírozására használjuk. Opálosan átlátszó lapok vagy por formájában kerül forgalomba, adagolása mindig a csomagoláson van feltüntetve. A lapokat hideg vízbe kell áztatni, kb. 5 perc után puha, rugalmas állagúak lesznek. A port is hideg vízben kell megduzzasztani. Sose használjunk langyos vagy meleg vizet, mert abban feloldódik, és utána már használhatatlan lesz.

Nagyon fontos: a zselatint soha, semmilyen körülmények között nem szabad forralni (a zselével ellentétben – lásd később), mert elveszíti a kocsonyásító képességét.

Zselé

Tortazselé néven található a boltokban, zacskós kiszerelésben, átlátszó vagy piros színben, por formájában. Fő összetevője a karragén, kálium-klorid és valamilyen sűrűsítő anyag. Kapható kész, hideg zselé is, amelyet jégzselének is neveznek. Utóbbival semmi dolgunk, azonnal fel tudjuk használni.
Azért is előnyös a süteményünkön, tortánkon elhelyezett gyümölcs felületét lekenni zselével, mert így tovább marad friss, illetve nem engedi, hogy a gyümölcs levet eresszen, felülete megbőrösödjön – tehát az egész süteményünk esztétikusabb lesz.
A tortazselé nem összekeverendő a zselatinnal – zselével nem tudunk tejszínhabot vagy krémet fixálni.

Minden héten hozok nektek egy süteményt, aminek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak, és ha el kellene árulnom mennyit hibáztam már a cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok. Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra, és inspirálnak, hogy olyan tippeket adhassak át nektek, amikkel ti már át tudjátok hidalni a felesleges akadályokat. 

Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy, ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek, klasszikus és különleges receptekkel ötvözve, amikkel a sütés nem csak élmény, de siker is lesz! 

További tippekért, trükkökért, receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok-oldalát a Facebookon is! 

Nagy Fruzsi