Az ikres élet csodáiról nagyon sokat lehet mesélni. Mivel nekem is ikreim vannak, mindig figyelemmel olvasom, és nagyon szeretem Rohr Linda írásait. Az ikreknek valóban külön világuk van, amelyre nap, mint nap rá lehet csodálkozni.

Amikor valaki megtudja, hogy ikreim vannak, akkor gyakran az az első reakció, hogy „Úristen, de nehéz lehetett velük!”. Főleg az első gyerekes kismama barátnőim szisszennek fel, amikor a napi 16 etetést, ugyanennyi pelenkázást és emellett az éjszakánként két-három óránkénti kelést – persze gyerekenként, és még véletlenül sem egyszerre – emlegetem. Mindig hozzáteszem, hogy az apjukkal együtt csináltuk, és anyukám is besegített, hiszen másként nem ment volna, de az első két év akkor is elég harcos volt. Bár – igazság szerint – az elsőre ebből nem is nagyon emlékszem…

Persze egy szem gyerekkel is nagyon nehéz az elején. Egy találó mondás szerint: „A gyerek olyan, mint a levegő, bármennyi is van belőle, minden teret azonnal kitölt.” Az enyémek lassan iskolába mennek, és én csak mostanában döbbentem rá, milyen sok kínzó stressztől, idegeskedéstől és dilemmától mentett meg, hogy egyszerre ketten érkeztek.

1. Császármetszés? Oké!

A császáros szüléssel kapcsolatban az ikrek esetén még a legelkötelezettebb természetes szülést pártolók is felteszik a kezüket, és szó nélkül rábólintanak. Nincsenek sanda nézések, hátad mögött tett megjegyzések, és fájó szívvel olvasott, bántó kommentek.

2. Tápszeres babák? Oké!

A szoptatás kontra tápszer vitakörnek is felette állsz, ha ikreid vannak. Két kicsi esetén sokkal elfogadóbb mindenki. Hozzáteszem, több ikres anyukát is ismerek, akik hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplálták a gyerekeiket. Le a kalappal előttük!

3. Nincs maradék kaja!

A pürésítő, főzőcskéző korszak is sokkal gazdaságosabb ikrekkel. A mikromennyiség kétszeresét lehet elkészíteni, és kétszer nagyobb az esély arra is, hogy legalább valaki megeszi a kettő közül az ebédet, ezért nem a kukában landol az egész.

4. Nincs babakocsi-választék. Oké!

A babakocsi kiválasztásakor nem kellett a bőség zavarával küzdenem, és napokig nézegetnem az elképesztő kínálatot. Hamar rájön az ember, hogy az iker-babakocsi mindenképpen nehéz, minden esetben túl nagy, és sohasem praktikus.

5. Nincs „ölbebaba”

Minden szülő ismeri azt a helyzetet, amikor séta közben két kis kar a magasba lendül, és elhangzik panaszos hangon: „Ölbe”. Aztán persze a játszótérről hazafelé cipeli az ember a gyereket, a kismotort, a homokozót, és közben rugdossa maga előtt a labdát. Nálunk ilyen opció nem volt. Egyszerre kettőt nem tudtam ölben vinni, úgyhogy mindenki jött, ahogy tudott, akár tetszett, akár nem.

6. Nincs közösségi közlekedés

A különböző járműveken való közlekedés problémái fel sem merülnek ikerbabáknál, mivel az iker babakocsival – bármilyen kialakítású is – gyakorlatilag esélytelen megközelíteni és/vagy használni bármilyen közösségi közlekedőeszközt.

7. Nincsenek csip-csup dolgok

A csip-csup dolgokért való folyamatos aggódás is elkerült. Ezt a tipikus „első gyerekes anyuka ingert” ikrek esetén tökéletesen elnyomja a teendők folyamatos áradata. Erre akkor jöttem rá, amikor egy barátnőmet látogattam meg, akinek a nyolchónapos kislánya csuklani kezdett. Azonnal felkapta, ringatni kezdte, aztán elrohant citromlevet facsarni, mert azt olvasta valahol, hogy ha egy cseppet rak a nyelvére a babának, akkor az elmulasztja. Később, mint gyakorlott anyától, megkérdezte tőlem: én hogyan oldottam meg az ilyen helyzeteket. Némileg zavartan vallottam be, hogy csak simán kivártam, míg elmúlik a csuklás.

8. Nincs túlféltés

A túlféltés csapdájába is nehéz beleesni ikres anyukaként. Egy-kétéves korukban, amikor játszótéren voltam velük, és mindenre felmásztak, valamint ketten háromfelé szaladtak, sokszor kérdezték meg tőlem – az egyetlen csemetéjüket árnyékként követő – anyukák, hogyan tudok egyszerre kettőre figyelni. Őszintén bevallottam nekik, hogy nem tudok... Aki látszólag nagyobb veszélyben volt, ahhoz próbáltam közelebb állni.

9. Feleannyi szülőire kell járni! Hurrá!

Az ovis időszak hozta el azt a felismerést, hogy feleannyi szülői értekezletre kell járnom, és feleannyi megjegyezendő dolgot kell észben tartanom, mintha a különböző korú gyerekeim különböző intézményekbe járnának.

10. Nincsenek nevelési receptek

Szülőként előbb-utóbb mindenki szembesül azzal a szörnyű kétellyel, hogy valamit, illetve gyakorlatilag mindent rosszul csinál. Hiába olvasunk utána, követjük az ösztöneinket, adunk megfelelő mintát, vagyunk következetesek, megértők, türelmesek, kedvesek, játékosak, de azért határozottak, a gyerekünk valahogy mégsem mindig azt csinálja, amit szeretnénk. Ikrek esetén ezekre a lelombozó helyzetekre mindig rendelkezésre áll egy kontroll gyerek, aki ugyanannyi idős, ugyanabban a családban nevelkedik és nagyjából ugyanazok a hatások érik, így azonnal látszik, hogy a nevelésre nincs tuti recept, ami az egyiknél hatásos, az a másiknál falra hányt borsó.

+1 ráadás

Bár két szülinapos van, mégis elegendő évente csak egy zsúrt tartani.

 Posteier Judit

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Semmick Photo