1. Isteni szalonnalé

Én a zsír helyett mondtam azt, hogy szalonnalé! Az istennek nem jutott eszembe a zsír szó.

2. Je suis Viktória

Amikor a kisebbik lányom először találkozott jövendőbeli anyósommal, ment az egész család. Én, a férjem és a két lányom, Virág és Viktória. Nagy öröm, bemutatkozás. Először Viktória kezdte: Csókolom, XY Viktória vagyok. Majd Virágom lépett oda: csókolom, XY Viktória vagyok… Végül én is. Szia, XY Viktória vagyok. Szegény anyósom.  Még ma is látom az arcán a döbbenetet, amikor ránézett a férjemre, és csendben megkérdezte: te is Viktória vagy??

Nagyon kínos volt.

3. Helló, Gábor!  

Hasonló helyzetben voltam én is. Miután kimondta a férfi a nevét, bemutatkoztam: Szia, Horváth Gábor. Mindig koncentrálok a másik nevére, és ez akkor túlságosan jól sikerült.

4. Mikor is született a fiad? 

Hat hónapos lehetett a fiam, amikor séta közben megkérdezték az utcán, mikor született. Azt mondtam, kedden, és a sétatársamra néztem könyörögve. Rögtön mondta a pontos dátumot, tavaly szeptember másodikán. Ezúton is köszönöm neki!

5. Minek nevezzelek?  

Nekem az angol nyelvvizsgán a saját nevem nem jutott eszembe. De miután leolvastam egy papírról, ami az asztalon volt, már simán ment minden.

6. Levelet kaptam life

A kisebb fiamnak a toll szó nem jutott az eszébe, helyette madárlevélnek hívta. Azóta az egész család ezt használja. 

7. Családi lexikon

Édesanyámnak volt egy csirkelapival (csibetoll – a szerk.) töltött mellénye. Ő rendszeresen generált új szavakat, amik természetesen azonnal bevonultak a családi szótárba.

8. Te, férfi állat, te!

Egy kolléganőm mondta egyszer a bika helyett, hogy férfi tehén.

9. Buksi kiszökött 

A gyerek és a kutya neveit mindig felcserélem. Néha egyik sem tudja, hogy mit szeretnék és kitől.

10. Hogy is kéne tésztát főzni? 

Én közel harminc éve vezetek háztartást, van két gyermekem. Milliószor főztem tésztát. Pár éve álltam a konyhában egy zacskó tésztával a kezemben, és elfelejtettem, hogy kell kifőzni. Feltettem hideg vízbe, és alágyújtottam. Tíz perc múlva ugrott be, hogy ez így nem jó!

11. A hosszú csőrű kutya kalandjai

Anyukám: Kislányom, az a film van a tévében amelyben az a hosszú csőrű kutya olyan sokat gyalogolt hazáig!

Lassie volt a megfejtés…

12. Csörög a doboz, fel kéne venni

Ha fáradt vagyok, akkor rendszerint mondat közepén felejtem el, hogy mit is akartam mondani, ami elég kínos volt, amikor még tanítottam. Általában én is „activityzek”, és körülírom, bár a telefonfülke helyett egyszer telefondobozt mondtam.

13. Kedves, drágám

Az izé és a bigyó rendszeres varázsszavak nálam is. De én a nevekkel voltam mindig bajban. Talán tizenkilenc lehettem, amikor olvastam Gábor Zsazsa azon mondását, hogy „Mindenkit »kedvesemnek« szólítok, mert nem emlékszem a nevekre”. Elég sokáig bevált.

14. Imbuszkulcs, a neve imbuszkulcs

Egy bútor szerelése közben az imbuszkulcs nem jutott az eszembe, azt mondtam rá, hogy „L alakú hatszög”, azóta így hívjuk.

15. Szarnyavalya

Én legtöbbször a szarnyavalya szót használom. Csodálatos módon a férjem mindig tudja, mire gondolok.

És te hogy vágtad ki magad egy-egy kínos szituból? 

Szőcs Lilla