Bevallom, velem is rendszeresen megesik az agyfagyás, így abszolút felemelő volt a következő kommenteket olvasni, amikben az emberek a saját kínos történeteiket osztják meg. Legutóbb például azt mondtam a Tescóban az egyik barátnőmnek, hogy várj, adok egy százast, hozz egy… szekeret! (a bevásárlókocsira gondoltam).

De az is megesett a fürdőszobában állva, hogy totálisan kiesett a fejemből a törülköző szó. Hiába álltam ott vagy tíz percet, hátha eszembe jut, az istenért se ugrott be. Rettentő bosszantó volt. Most már jó érzés tudni, hogy ezzel nem vagyok egyedül, sőt!

Paul Coxton, a Cambridge-i Egyetem fizikusa a következő vallomással indított a Twitteren:

„Helló, Paulnak hívnak, PhD-zett fizikus vagyok, és egy random agyfagyás következtében elfelejtettem azt a szót, hogy »foton«, úgyhogy ehelyett a kollégáimnak annyit mondtam: »ragyogó morzsa«”.

Amire szerte a világból jobbnál jobb reakciók érkeztek.  

1. Nedves saláta?

Az egyik legokosabb, legcsodálatosabb barátom az egyetemről (most PhD-zett idegtudományból) egyszer egy étteremben rendelés közben elfelejtette az étel pontos nevét, és így próbálta meg körülírni: „Ez egy nagyon, NAGYON nedves saláta.”

Leves.

Levesre gondolt valójában.

via GIPHY

2. Tokja van, és sárga, mi az?

Amikor terhes voltam az első gyerekemmel, egyik nap elsírtam magam, mert elfelejtettem azt a szót, hogy „banán”.

Úgy írtam körül az akkori férjemnek, hogy saját tokja van, és sárga.

3. Tisztelt egybegyűltek,

nekem is volt egy hasonló agyfagyásom egy irodalmi konferencián, miközben egy fontos kulcsszót próbáltam körülírni. Vacilláltam, hogy úgy szólítsam meg őket, hogy „kollégák”, vagy inkább úgy, hogy „ösztöndíjasok”, ezért a kettőt összevontam és lett belőlük „köszöntődíjasok”. ¯\_(ツ)_/¯

4. A kölyök ló az milyen állat?

Haha, együttérzésem! A ragyogó morzsa sokkal jobb név, mint a foton! A tizenhét évesem a minap elfelejtette azt a szót, hogy csikó, helyette azt mondta inkább, hogy „kölyök ló”. Nem hiszem, hogy valaha még fogjuk használni azt a szót, hogy csikó…

via GIPHY

 

5. Ásatáson használják, valami szerszám

Helló, Sue-nak hívnak. PhD-s régész vagyok, és egy random agyfagyás következtében elfelejtettem azt a szót, hogy kőműveskanál. Helyette egy archeológus kollégának úgy írtam körül, hogy ásó szerszám.

6. Engedd meg, hogy bemutassam… Öööö… Ööö…

Helló, Ken vagyok, geofizikából PhD-zem, és egy random agyfagyás következtében elfelejtettem a kollégám nevét, akivel nagyjából tíz éve együtt dolgozunk, miközben épp bemutattam őt valakinek.

via GIPHY

7. Ő pedig a férjem… Szóval, ő a férjem.

Hali, Elizabethnek hívnak, dicsérettel végeztem el a BA szakomat, és egy váratlan agyfagyás következtében elfelejtettem a férjem nevét, miközben épp bemutattam a munkahelyemen a vállalat első emberének.

8. Milyen az az „ideges csivava” hatás?

Miközben épp a mannheimi zenekarról tartottam előadást, elfelejtettem azt a kifejezést, hogy „tremolo” (ugyanannak a hangnak a gyors ismétlése – a szerk.), szóval a zenekar rajongását a díszítőelemek iránt úgy írtam körül, hogy az „ideges csivava” hatás.

9. Halak és egyéb állatfajták (Twitter-párbeszéd)

– Elfelejteni azt a szót, hogy hal, és helyette azt mondani, hogy pikkelyes úszó valami.

– A rája pedig… úszó csapás (hang- és karmozdulattal előadva).

10. Proteinrágó, nyami

A gyerekem, miközben épp megette, amit kitúrt az orrából, úgy hívta, hogy proteinrágó. Egyszerre voltam büszke és kerülgetett az undor.

11. TILTAKOZOM!

Ügyész vagyok. Évekkel ezelőtt egy drámai záróbeszédben elfelejtettem a vádlott nevét. A következőképp záródott tehát a felszólalásom: „Ezért találom… AZT A PASAST OTT… bűnösnek!”

Egy életre megtanultam, hogy az ügyész miért mindig azt mondja, „a vádlott”. 

via GIPHY

12. Ablak a világra

A lányom a minap a tükröt, „bájos ablaknak” hívta.

Szőcs Lilla