Az én életemből eddig a rágcsálók és egerek abszolúte kimaradtak, egészen januárig. Mivel korábban panelben laktam – most már kertes házban – ezért egerek helyett sokkal inkább tenyérnyi méretű molylepkék tartottak rettegésben és néhanapján még denevéreket is lehetett látni. Gyakori volt ugyanis, hogy a nyári szellőztetésben véletlenül beszálltak az ablakon, és beakadt a függönybe. Bármilyen rosszul is hangzik, higgyétek el, ezek a bazi nagy mutáns molylepkék ijesztőbbek.

Úgyhogy nem véletlenül lett macskám, tökéletesen be lehet vetni bogarászásra (denevér ellen nem indítanám soha). Most, hogy szintet léptem, és kertes házban lakom, új probléma került elő, ez pedig az egerészés.

Az elmúlt hónapok azzal teltek, hogy a falban kaparó hang forrása elhallgasson végre. Nemcsak azért, mert eléggé para hallgatni a kis apró körmök kopogását, hanem, mert baromi egészségtelen is együtt élni egy kéretlen rágcsálóval. Ezzel pedig – mint kiderült – nem vagyok egyedül, egy csomó ismerősöm ugyanebben a cipőben járt, lakástípustól függetlenül. Megjelennek mindenhol panelben, új építésűben és kertes házban egyaránt. Úgyhogy összegyűjtöttem a segítségükkel azokat a módszereket, amik beváltak, és azt is, hogy mit érdemes ezekről tudni.  

1. Macska/kutya

Arra a komplex megoldásra, hogy ne költözzön/költözzenek be az egerek a házadba, és egyben elijesszék őket örökre, tökéletes a háziállat jelenléte. No, nem az ölbe perzsa cica, hanem az egerésző kinti macska, a vadász tacskó és társai.

A rutinos egerészők mindenesetre felhívják a figyelmet arra az eshetőségre, hogy háziállatra nézve veszélyes akció, egér ellen küldeni kedvenceinket. Az egerek ugyanis sokszor a kihelyezett méregbe belekóstolnak, így ha elkapná őt a macskád, kutyád, akkor vele együtt a mérget is megenné, és a mérgezésben ő is elpusztulhat.

 2. Ultrahangos egérriasztó

Az egerészeti szezonban több nagyobb boltban is kaphatók a konnektorba bedugható ultrahangos egérriasztók, amik elvileg a rágcsálók számára idegesítő hangot adnak ki, amit csak ők hallnak (ha nyulad van otthon, akkor ne használd, mert őt is zavarja, más háziállatot nem). A listán szereplő összes eszköz közül talán erről a legnehezebb nyilatkozni, hogy működik-e vagy sem. Elvben hét-tíz nap után eltakarodnak az egerek, személyes tapasztalataim szerint valóban ez történik, egyszerre kettőt használunk a kritikus pontokhoz közel elhelyezve. Fontos, hogy hova teszed, és hogy állandóan be legyen dugva. Találkoztam olyannal is, akinek egy ideig eltűntek, aztán visszatértek az egerek – ezért nem lehet egyöntetűen megállapítani, hogy ez mennyire tuti eszköz.

 3. Klasszikus egércsapda

Itt leginkább azon múlik a siker, hogy olyan ételt rakjon bele az ember, aminek  egyszerűen nem tud ellenállni a kártevő. Bár a fórumokon sokan a kolbászt, húst, sajtot ajánlják, a gyakorlatban ezek számomra mégsem váltak be. Válogatósak lettek az utóbbi időben, ettől függetlenül maga a szerkezet jó találmány, csak azon múlik, hogy mivel próbálod csapdába édesgetni őket. 

4. „Élvefogó” ketrec

Szintén egy régi klasszikus, ami működőképes lehet. A nagyobb darabok menyét, nyest elfogására is alkalmasak – aki nem panelben, társasházban lakik, hanem családi házban, annak a „kertváros edition” -t érdemes választania, mert gyakran a körömkopogás más állattól is jöhet ám. A hiánypótló listánkban megkérdezett egerésző ismerősök közül volt olyan, akinél nagyon jól helytállt az „élvefogó” csapda a társasházban. Olyannyira „hepiend” lett az egerészésnek a vége, hogy a lakás tulajdonosa megszánta a foglyul esett rágcsálót, majd egy üres terráriumba rakta, és még el is nevezte őt Leandrónak.

 5. SWISSINNO Super Cat fogó

Személy szerint az összes közül a következő kütyü a kedvencem. A Super Cat márkanévre hallgató egérfogó a klasszikus egércsapda modernizált változata. Kivétel nélkül mindig eredményes. A rágcsálók számára izgalmas illatanyaggal van bekenve a csalétek része, ami bevonzza az egereket, és lecsap rá. Tök egyszerűen felhúzható, az embert nem sértheti meg úgy, mint némely „klasszikus” egérfogó, ugyanakkor az egérrel totálisan elbánik. Az összes eszköz közül ez dolgozik a legnagyobb sikerrel. Persze nem űzi el a kis kártevőket, úgyhogy komplex támadás kell ahhoz, ha több rágcsáló is megkörnyékezte az otthonodat.

Kiemelt kép: Macskafogó/ Pannónia Filmstúdió

 Szőcs Lilla