Lehet azt mondani, hogy „ezek a hülye amerikaiak” mindent megesznek és megisznak. Mondjuk, nekem is fura jó sok szokásuk, valószínűleg kábé annyira, mint nekik a mi szokásaink (gondolok most itt például a disznóvágásra). De amilyen fullos turmixokat tudnak készíteni, és amekkora méretben, úgy nem csodálkozom, hogy elég sok odaát az elhízott ember. (Nálunk se kevés, hozzáteszem.)

Az is igaz, hogy nem muszáj mindenben az amerikaiakat majmolni, de ezeket a szuperturmix-recepteket tőlük nyúltam le. Mindig is ki akartam próbálni, milyen egy valódi, minden hájjal megkent, brutális, minden szempontból szégyentelen, kalóriadús, ízes, cukros, szirupos, gyümölcsös, kekszes mindenes turmix, vagy ha úgy jobban tetszik, akkor smoothie. Persze a két műfaj között azért van különbség: amíg a smoothie iszonyúan lágyra kevert, főleg gyümölcsökből álló ital, addig a turmix tejes alapú.

Ami azonos mindkettőben, hogy egymillió változatban lehet őket elkészíteni, a határ a csillagos ég, a fantáziánk és a pénztárcánk. 

A turmixok térhódítása már jóval előbb, még az ötvenes években elkezdődött, és Európán túlra a rágógumifilmek hozták divatba. A smoothie-val viszont én gyakorlatilag csak nemrég találkoztam, és az „egészséges” divatőrületnek köszönhetjük, hogy itthon is ennyire népszerű lett ez a gyümölcsbomba, amiről, ugye, azért jó nagy tévhit, hogy kalóriaszegény, mivel a gyümölcs – pláne ekkora dózisban – nem éppen fogyókúrás.

Ha az ember koktélkedvelő leánya kap viszont a kezébe egy olyan szuper blendert (mezei nevén turmixgép), amivel tök simára lehet az alapanyagokat kaszabolni, akkor rögtön előtör a turmix és/vagy smoothie gyártási kedve. Nekem legalábbis, aki jelentős báros múlttal jelentkezik, biztosan. 

Lássuk a medvét!

1. Mogyorókrémes-banános turmix

Hozzávalók: 

– 2 db banán
– 3 evőkanál amerikai földimogyorókrém (natúr)
– 3 dl tej
– 2 evőkanál méz

Elkészítése: egyszerű, mint egy pofon. A banánt összetördeljük kisebb darabokra, beledobjuk a blenderbe, majd ráöntjük a tejet, a mogyorókrémet, a mézet, és teljesen simára keverjük. Közben kóstolgassuk, jók-e az arányok, mert én nagyon mogyorósan szeretem, de valaki lehet, hogy a banánt preferálja jobban. A végén egy sima, krémes masszát kell kapnunk. 

2. Pillecukros málnaturmix

Hozzávalók:

– 1 csomag mini pillecukor (mini marshmallows)
– 2 dkg tej nélküli málnafagyi
– 2 dl tej
– mentalevél

Elkészítése: a pillecukrok felét beleolvasztjuk a felforrósított tejbe (addig kevergetjük, amíg el nem olvad benne teljesen), aztán totálisan kihűtjük. Miután kihűlt az alapmasssza, beleöntjük a blenderbe, belekanalazzuk a fagyit, és simára keverjük. Díszítésként rátesszük a maradék cukrokat, szépen meg fog állni a pohár tetején. Egy szál mentát tűzünk a pohár szélébe, amit én elfelejtettem, ezért csak a lenti fotón látszik majd. (Ez azért kell, mert a málna jól passzol a mentához, de elhagyható.)

3. Oreokekszes-turmix

Hozzávalók:

– 1 csomag Oreo keksz
– 2 dkg vanília fagyi
– csokiszirup
– 2 dl tej
– tejszínhab

Elkészítése: Vegyünk ki két kekszet, tegyük félre a díszítéshez. A tejet, a fagyit öntsük bele a blenderbe, majd törjük bele a kekszet, aztán keverjünk belőle sima masszát. A pohár aljára töltsünk egy ujjnyi csokiszirupot, öntsük rá a kekszes italt, a végén pedig tejszínhabbal és keksszel díszítsük.

Én személy szerint nem vagyok odáig ezért a kekszért, de Oreo-rajongóknak kötelező!

Jó hízást kívánok!

Szentesi

 A képek a szerző tulajdonában vannak