Szavak helyett jöjjön rögtön a rögvalóság...

sáros föld és bokrok
Szép, nem?

Nem baj, ha ilyen csúnya, rakjunk elé sövényt, az szép, és takar – ami sosem árt. A sövényt persze nyírni kell, úgyhogy az ember vagy bérel egy sövénynyírót, vagy vásárol egyet. Nem kevés kiadás. És baromi fárasztó munka, főleg, ha elsumákolod, mint én, és létráról kell nyírni. Ráadásul a sövény felkopaszodik, beleesnek a levelek, és az egésszel egy csomó munka van. Mondjuk, ez a teljes kertre elmondható. 

két sövény, balra szép, jobbra az enyém, ami ronda
Balra az elképzelés, jobbra a valóság (Bal oldali fotó:tuja.hu)

A konyhakert művelése önmagában is macerás munka, egyrészt tavasszal fel kell ásni a kertet, elkeríteni a kutyák vagy tyúkok elől, aztán jöhet a palántázás, ültetés, locsolás, szeretgetés, gyomhúzogatás, kapálás, szeretgetés... 

fönt rondán felásott, lent szépen felásott kert
A valóság, és ahogy elképzeli az ember (Lenti fotó: The over grown plot)

Mutatnám, mi lett belőle tavaly nyárra. Ezek a paradicsomok, melyekkel annyit törődtem, mint Vacskamati a virágjával, napi szinten foglalkoztam velük. Talán ez volt a baj. Persze vannak sikertörténetek is, lett legalább tíz darab zöldbabom, egy (nagyjából másfél centiméteres) édesburgonyám, és irgalmatlan mennyiségű mentám, bár ehhez semmit nem kell tennem, ugyanis a menta nagyjából kiirthatatlan. 

bal oldalon szép paradicsom, jobb oldalon nem szép
A jobb oldali paradicsom az enyém. Ha nem lett volna egyértelmű...

És akkor rögtön el is érkeztünk a tyúkokhoz, akik nyilvánvalóan egy csodálatosan idilli környezetben élnek. Álmaikban.

bal oldalon ronda tyúkól, a jobbon szép
A bal oldali az enyém... értelemszerűen (Jobb oldali kép: Flyte to so Fancy)

Most jön a télálló bambusz, amely csodálatosan nő – és csodálatosan terjeszkedik. Na, meg hullajtja a levelét, és lehetetlen megakadályozni, hogy terjeszkedjen. És bár a képen nem látszik, ez a növény nagyjából négyméteres. Mondjuk, nagy előnye, hogy bármikor képes lennék egy kisebb települést kiszolgálni bambusszal. 

Ha az embernek kutyái vannak, akkor nagy valószínűséggel nem tud abszolválni egy kifogástalan angol gyepet, még akkor sem, ha hetente nyírja, és rendesen locsolja kánikula idején. És kivételesen nemcsak arra gondolok, hogy a kutyapisi sárgítja a füvet – bár erre már létezik valamilyen csodaszer, amit, ha a kutyák vizébe rakunk, megváltoztatja a vizelet ph-ját, hanem arra, hogy a kutyák, ha találnak valamit, tuti szétrágják, apró cafatokra tépik. Legyen az a szelektívbe szánt műanyag, papír... vagy akár egy zsebkendő. 

felül ronda gyep, alul szép angol gyep
Igen, mindent apró darabokra tépnek (Alsó kép: kanonn/Flickr)

És már el is érkeztünk a komposzthoz, ami természetesen minden rendes háztartásban van, hiszen a komposzt egyrészt csökkenti a szemét mennyiségét, ergo: kevesebb kerül a kukába, ami – figyelembe véve a szemétszállítási árakat – egyáltalán nem baj, ráadásul elég jó buli, hogy a konyhai hulladékból szuper trágya lesz. Nálam is pontosan látszik, milyen csodálatos vegetációt hozott létre a komposzt. 

osztott kép, felül ronda alul szép komposzt
Na, vajon melyik az én komposztom? (Fotó: Curver reklámkép)

Ha az ember megnézi a képeket, azt gondolhatja, hogy minimum egy éve nem néztem a kert felé, de ez nem így van, hiszen több-kevesebb lelkesedéssel vetem magam bele a kerti munkákba. De az aranyeső túl nagyra nőtt, a rózsa mindig megszúr, és különben is idegbajt kapok tőle, a diófák pedig egy nap alatt alakítják át az utcánkat levéltengerré. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a világon a legjobb dolog kertes házban élni, még akkor is, ha nem leszek sosem olyan pedáns, mint a szomszéd, aki még az árok füvét is vonalzóval méri ki – és akit természetesen nagyon irigylek emiatt. (Mert a szomszéd kertje mindig zöldebb...) De azért az én kertemben is vannak szép dolgok:

lila krókuszok
Ugye, milyen szép?

datolyaszilva a fán
Más 100 forintért veszi darabját a boltban, én meg az összes barátomat datolyaszilvával üldöztem
szőlő szüret előtt
Szőlő forever
macska fekszik
A legfontosabb, hogy a macska jól érezze magát

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Atelier211

A további képek a szerző tulajdonában vannak