Az iskola felkészít az életre?

Süldő fejjel azt gondolná az ember, hogy a sokszor unalomba és kínos mosolygásba, máskor nagy partikba fulladó osztálykarácsonyok után az első céges ünnepi buli teljesen más minőséget képvisel. Ebben igaza is van – de csak bizonyos szempontból. Más szempontból pedig azt is mondhatnám, nincs új a nap alatt, a kötelező elemek szinte mindenhol megvannak.

Azt hiszem, én a szerencsések táborába tartozom, ugyanis az első céges karácsonyi esemény, amin részt vettem, a tavalyi WMN- buli volt. Hogy nálunk hogyan zajlik az ünneplés, sok képen láthattátok már például az Instagramunkon, és ezek alapján számotokra is egyértelmű lehet: nem stresszeljük túl, így sikerül egy igazán kellemes estét együtt töltenünk ott, ahol egyébként a sok cikk és videó születik. Az irodában.

Annak idején a gimiben is az osztályteremben – ahol év közben is időnk legtöbb részét töltöttük – tartottuk meg a nagy karácsonyi „összeborulást”, ajándékozással, beszélgetéssel, kajálással, mindennel, ami egy ilyen történet velejárója. Lám, máris egy közös pont, és ezen a nyomvonalon elindulva szedtem nektek össze, hogy miben különbözik, vagy éppen miben hasonlít az ünnepi banzáj az iskolában és a munkahelyen.

Utóirat 1: Tudom, nem mindenhol úgy zajlik ez az esemény, mint nálunk, azonban rengeteg olyan sztori birtokában vagyok, hogy máshol hogyan sül el ez az összejövetel, így ezeket is bátorkodtam felhasználni a listához. Hiszen végül is a legnagyobb befolyásoló tényező a partik minőségét illetően mégiscsak a közösség, amely részt vesz rajta.

Utóirat 2: Vigyázat! A lista helyenként humort, esetleg némi túlzást tartalmazhat!

A helyszín

Sulis karácsony: A csapat fele unja az osztályterem négy falának látványát, mások kényelmi okokból nem akarják kitelepíteni a rendezvényt külső helyszínre. Az alig kéthetes huzavona után az osztályfőnök a sarkára áll, és dönt. Halk morgás, néhol egy-egy önelégült mosoly.

Céges karácsony: A főnök/rendezvényszervező/titkár/lelkes kolléga/bárki költségvetési-, idő- és helytakarékossági, forint-, euró- és dollár-megtakarítási, valamint macskabajusz-pödrési szempontok alapján dönt a helyszínről, erről pedig e-mailben tájékoztatja a kollégákat.

A kaja

Sulis karácsony: Tanulva a helyszín kiválasztása okán eluralkodó háborús hangulatból, az osztályfőnök úgy határoz, hogy batyubált tartanak, ezt a legközelebbi osztályfőnöki órán közli a tanulókkal. Halk morgás, helyeslő, kaján vigyor egy-két arcon. A buli előtti este a diákok háztartásában legtöbbet elhangzó mondat: „Anyaaa, kéne valami süti holnapra…”. A kollégisták tonnaszám vásárolják a csomagolt linzert.

Céges karácsony: A szervezőbizottság a már említett szempontokat figyelembe véve határoz az étekről, nem elhanyagolva a különleges étrenden élő munkatársak igényeit.

Ha a költségvetési megfontolások úgy hozzák, batyubált tartanak, és mindenki hozhatja és ropogtathatja a mindenmentes kekszét az este folyamán. Erről e-mailben tájékoztatja a munkatársakat.

A pia

Sulis karácsony: Mivel alkoholról szó sem lehet, a tea-limonádé-kakaó tengelyen sorakoznak a lehetőségek. A tanár külön kiemeli, hogy aki akár csak gondolni merészel szesztartalmú italra az este folyamán, az tétovázás nélkül a székelni kívánó macska sorsára jut. Egyöntetű, kevésbé halk morgolódás, pár rosszcsont összekacsintás a nebulók között.

A várva-várt estének ebből a szempontból két kimenetele lehet:

1) A menzateát némi keverttel felütni próbáló tanulók lebuknak. Botrány, osztályfőnöki figyelmeztetés, mindenki otthon gubbaszt már délután ötkor.

2) A menzateát némi keverttel felütni próbáló tanulók nem buknak le, az est zavartalanul zajlik, az osztályfőnök örömmel veszi tudomásul, hogy Macika kutyájáról faggatják a diákok, méghozzá kitörő lelkesedéssel.

Céges karácsony: Ennél a kritikus pontnál tudja a szervező, hogy nincs mérlegelési lehetőség a mennyiséget illetően, hacsak nem akarnak egy komplett dolgozói sztrájkot a nyakukba kapni az újév kezdetén. Így a költségvetési szempontból legkedvezőbb beszállítótól berendeli az úgynevezett „végtelen alkoholt”, „lesz, ami lesz” alapon. A rendezvény délelőttjén e-mailben kiküldi a mentők és a detoxikáló telefonszámát.

Az ajándékozás

Sulis karácsony: Ugyan nem kötelező, de ki szeretne három hónapig Grincs gúnynéven létezni az iskolában? Így mindenki belemegy, hogy a húzás alapján ajándékozzák egymást. A cetlis procedúra után egyesek vigyorogva, legjobb barátjuk felé sejtelmes pillantásokat vetve örülnek húzottjuknak. Mások kétségbeesve konstatálják, hogy a nevén kívül kevés dolgot tudnak arról, akit meg kell ajándékozniuk. A buli előtt két órával még a plázát járják, majd „Az illatgyertyát és a csokit mindenki szereti!” felkiáltással becsomagolják szerzeményüket. 

Az ajándékozás után néhányan meglepett örömmel, még többen színlelt boldogsággal az arcukon pakolják táskáikba, amit kaptak.

Céges karácsony: Ugyan nem kötelező, de ki szeretne három hónapig Grincs gúnynéven tevékenykedni az irodában? Így mindenki húz egy nevet, és próbál a megadott összegen valamennyire felül vásárolni, nehogy csórónak, esetleg garasoskodónak tartsák a többiek. A cetlis procedúra után egyesek vigyorogva, kedvenc munkatársuk felé sejtelmes pillantásokat vetve örülnek húzottjuknak. Mások kétségbeesve konstatálják, hogy a nevén kívül kevés dolgot tudnak arról, akit meg kell ajándékozniuk. Végül „Az illatgyertyát és a csokit mindenki szereti!” felkiáltással becsomagolják szerzeményüket. Az ajándékozás után néhányan meglepett örömmel, még többen színlelt boldogsággal az arcukon pakolják táskáikba, amit kaptak.

A zene

Sulis karácsony: Az iskola egyetlen működőképes hangfalát vérre menő csatában eltulajdonítja az osztály sulirádiósa, majd halk karácsonyi zenével próbálja emelni a hangulatot. A harmadik kör Jingle Bells-t megunva, a tömeg morgolódni kezd, elkobozzák a muzsikát szolgáltató telefont az illetékestől. Azt este további részében felváltva szól Kis Grófo, Skrillex és a Linkin Park. Az asztalok tetejét hétfő reggel rejtélyes lábnyomok díszítik.

Céges karácsony: A mindenre ügyelő szervező természetesen a hangulatról sem feledkezik meg, az esemény elejére kellemes ünnepi muzsikát, a végére ütős partizenéket válogat a cirka tízezer elemet tartalmazó lejátszási listára. Tudja, hogy nem hagyhatja ki a bulisabb trackeket, hiszen az előző évek tanulsága alapján vagy a titkár, vagy a főnök úgyis az asztal tetején fog kikötni, vadul ugrálva a Gangnam Style-ra. Eszébe jut, hogy biztosítást kellene kötnie a berendezésre…

Dián Dóri