Egy füvesasszony dédunokája

Katona Ilona a Nógrád megyei Nagykökényesen született, füvesasszony dédnagymamája révén és a szabadban töltött nyarak során már kislány korában rengeteg növényt megismert. Elmondása szerint nagyszerű élete volt vidéken, libapásztorkodás, varjúhájszedés mellett szokott hozzá a gondolathoz, hogy a természetben akármilyen gyógyír megtalálható. Egy szabály volt csak, hogy este nyolcra mindenképpen haza kellett érnie, máskülönben az lett volna a megtorlás, hogy „jön a kuvik”, és elviszi otthonról. A fenyegetés mindenesetre hatásosnak bizonyult, mert Ilcsi néni nevetve mesélt arról idős korában, hogy mennyire félt a madártól.

1956-ban Debrecenben tett kozmetikusi szakvizsgát, és férjével együtt felköltözött Budapestre. A Vénusz Fodrász Szövetkezetben, majd a Divat Fodrász Szövetkezetben dolgozott kozmetikusként, ám

megfelelő alapanyagok híján saját ötletei szerint kevert ki gyógyhatású készítményeket. Erdőről-mezőről gyűjtött növények-gyümölcsök kerültek bele a nagy lábosokba, ennek pedig hamar híre ment a kozmetikus kollégák körében.

A gyakorlati alapú képzéseknek és a szakmai felkészültségnek köszönhetően, Ilcsi néni krémjei beváltak.

Alagsorban készülő csodaszerek

Az Ilcsi Szépítő Füvek mondhatni, a konyhából nőtte ki magát: egyre nagyobb és nagyobb lábosokban készültek a krémek, egyre több turmixban keverte a kozmetikus a csodaszereket. Fia, Molnár Ferenc fotós munkája mellett segített be, a kezdetekkor autóval vitte édesanyját növényeket gyűjteni.

„Nálunk nem gulyás főtt a tűzhelyen, hanem krém”

– mesélte egy interjúban Ilcsi néni fia. A ’70-es-’80-as években még nem voltak rendes tégelyeik sem, nescafés üvegekbe töltötték a készítményeket. Ferenc öt-hat visszaváltóval üzletelt, Trabanttal hozta el az üvegeket, aztán a kádban áztatta és fertőtlenítette az egész család.

„Az első műanyag tégelyünk a moncsicsis cukorka doboza volt, amit a gyártótól vettünk, és ez lett az első hivatalos csomagolásunk is” – emlékezett vissza Ferenc.

A magánszorgalomból kialakított házi kozmetikai labor gyorsan fejlődött, ennek szerves része volt, hogy Ilcsi néni folyamatosan kereste a lehetőségeket, újításokat, fontos volt számára a szakmai fejlődés. Az asszony már a ’60-as években továbbképzésekre, oktatni járt, és nagy előnyt jelentett számára, hogy négy nyelven beszélt.

Ilcsi néni unokájával Bencével

Egy birodalom születése

1984-ben a vállalkozás kinőtte a konyhát, és létrejött az Ilcsi Szépítő Füvek Kft. A céget megalakulásától Molnár Ferenc vezeti, Ilcsi néni pedig leginkább a szakmai fejlesztéssel, új kozmetikumokkal és eljárásokkal, oktatással foglalkozott. Ekkorra már fogalommá vált a neve, termékei pedig garanciát jelentettek bármelyik szalonban. És hogy mi volt a titka? „Tudni kell bőrül”. Ilcsi néni szerint a bőr mindig megsúgja, mire van szüksége, egy jó kozmetikussal és megfelelő készítménnyel pedig bármi helyrehozható.

Az Ilcsi kozmetikumokat többek között az teszi egyedülállóvá, hogy nem kivonatokat, hanem teljes növényeket, gyümölcsöket használnak a készítményekben, sőt, saját bioültetvényükön, biogazdálkodásoktól, illetve érintetlen, vadvirágos területekről szerzik be az alapanyagokat.

Az is prioritást élvez a gyártás során, hogy a gyógynövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket Magyarországon termesztik.

Szaktudás és emberség

A hat éve elhunyt Ilcsi nénit kollégái is szerették, szaktudása, hozzáértése egyedülálló volt. Ma már fia viszi tovább a családi vállalkozást, amely több mint harminc embert foglalkoztat, köztük családtagokat is. A körülbelül negyven országban forgalmazó cég elsődleges szempontja mindig is a szakmaiság volt: kiskereskedésekben például nem lehet kapni termékeiket, mert abban hisznek, hogy a készítmények csakis szakavatott kezekbe, kozmetikusokhoz kerüljenek, akik majd eldöntik, mi a tökéletes válasz az adott panaszra. Ilcsi néni a szakemberek tudására építette fel a vállalkozás rendszerét, jó diagnoszták kezébe ajánlotta szívesen termékeit. Ezért aztán hiába hosszú ideje piacvezető az Ilcsi Szépítő Füvek Kft., mégis nemet mond a nagy cégek forgalmazási ajánlataira.

Jackie Chan, a feketeszappan-mániás

A „füvesasszony” külföldön is sikereket aratott, például kétszer is meghívott előadó volt a CIDESCO Világkongresszuson, termékeit Dubajon keresztül Hong Kongon át elismerik. Kozmetikum-birodalmának híre a világsztárokhoz is eljutott: Grammy- és Emmy-díjátadók ajándékcsomagjaiban szerepeltek az Ilcsi Szépítő Füvek termékei, sőt,

Jackie Chan például esküszik Ilcsi éni fekete szappanjára, amelytől újjászületett zsíros arcbőre.

Kanadában ráadásul már hamisítják a termékeket, de az amerikai piacon forgalmazzák termékeit: a találó Ilike néven kaphatók a különböző krémek.

A külföldi sikerekhez természetesen itthon is szép eredmények társulnak: Ilcsi néni 1999-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, a márka bekerült a hungarikumok gyűjteményébe, rendszeres Superbrands-díjas, és még számos kitüntetés fémjelzi natúrkozmetikumainak nevét. Érdekes módon a lakosság annyira nem, sokkal inkább a szalonok ismerik a márkát: a magyar kozmetikusok nagy része ugyanis az Ilcsi Szépítő Füvek csodakrémjeit használja.

Arra a kérdésre pedig, hogy melyik a kedvenc terméke, még Ilcsi néni is nehezen válaszolt, mondván: „Akkor meg fog sértődni a többi száznegyvenkilenc készítmény”.

Aztán hozzáfűzte:

„De ha mégis muszáj választani, talán az Esemény előtti, a Fekete szappan, a Csipkebogyó krém, a Paradicsomos napozó, de abba is hagyom, mert már bánt a kimaradtak köre.”

Ilcsi néni tudta, mi kell a bőrnek, és mielőtt itt hagyott volna bennünket, szerencsére átadta a szaktudását a következő generációnak, így a mai napig is szépülhetünk a születését tekintve első magyar natúrkozmetikumokkal.

Haiser Olga

 

Felhasznált források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Képek forrása: Ilcsi Szépítő Füvek