Egy kamasz javítja a vitakészséged

Ha eddig csak az férjeden próbálgattad érvrendszeredet, esetleg a főnöködön vagy az anyósodon, íme, egy minőségi szintlépési lehetőség, hogy professzionális vitatkozóvá válj. Nevelj kamaszt! Tinédzsered szókincse ugyanis meglepően gazdag (a fene se érti, hogyan ragad rá ennyi okos kifejezés a sok nyomkodás mellett), a disputa során használt fordulatok virtuozitását pedig bármelyik politikus megirigyelhetné. Vagy színpadi primadonna. Úgyhogy itt az ideje felkötni a gatyát (vagy szoknyát), ha azt szeretnéd, hogy teret kapj egy szócsatában a kamaszoddal, aki egyszerre brillírozik a közelharcban (ha tőled pár centire áll), légiharcban (ha a saját magasságáról néz le rád, és úgy magyaráz), a vízi ütközetben (ha a fürdőszobából kiabál kifelé), illetve az elbarikádozott frontvonalon túlról (ha a szobája bezárt ajtaja mögül ordibál kommunikál).

Egy kamasz fitten tart

Már az is felér egy többnapos motivációs tréninggel a sportra, ha látod, mennyit eszik és mennyit lustálkodik. Uram atyám, ha én ennyi táplálékot fogyasztanék, gondolhatod... és utána ennyit hevernék, akkor pár napon belül nem férnék be az ajtón. De még talán a járda sem lenne elég széles, és kénytelen lennék az úttesten döcögni. Ezen kívül nyilván sportol is az a gyerek, és mivel három rakodómunkás adagját pusztítja el egy étkezés során, az izmai is igen szépen kipendülnek.

Ilyenkor a kamaszt nevelő szülő ösztönösen a saját lottyadásnak induló muszklijaira néz, és rögtön dönt: nem engedheti meg magának, hogy úgy fessen, mint egy napon megolvadt, bánatos guminő, amikor a kamaszgyereke ennyire sportos. És már rohan is az edzőterembe.

Egy kamasz szociálisan fejletté tesz

Ha eddig esetleg zárkózott, netán kifejezetten a mizantróp, társaságkerülő személyiségtípusba tartoztál, akkor most biztosan elképesztően nyitott és szociális leszel. Egy kamasz mellett muszáj ilyenné válni. Kénytelen leszel jóban lenni a szomszédokkal, hogy elmagyarázd nekik, miért is volt reggel olyan ajtócsapkodás, amire azt hitték, most fogják ledózerolni az épület falát egy hatalmas vasgolyóval. Belülről. Hogy miért volt akkora kiabálás gyermeked pénteki randevúja előtt, és miért visszhangzott a következő mondatoktól az egész ház: „Ebben is pufi vagyok, ebben is! Nem megyek sehová”. Ezeknek a helyzeteknek a valós mozgatórugóit egy védőügyvéd elképesztő intellektusával magyarázod majd el a lakóközösségnek, és olyan lelki érzékenység, valamint metakommunikációs tehetség alakul ki benned, hogy egy szociális munkás is megirigyelhetné ékesszóló kedvességed.

Egy kamasz felfrissíti a ruhatáradat

Dőlj nyugodtan hátra, mostantól nem kell követned, mi a divat, vagy melyek a legújabb trendek, mert egy zseniális stylist él a lakásodban, a kamaszod, akinek minden ruhádról megvan a véleménye, és pontosan tudja, mit vegyél meg, mit hajíts el. A stílusérzéke nagyjából megbízható, még akkor is, ha néha egymásnak teljesen ellentmondó ötletekkel áll elő: „Jaj, ne, ezt ne vedd el, ez túl anyukás!” Hogy nem sokkal később rögtön pofont is adjon egy következő mondatával ennek a kijelentésnek: „Nem gondolhatod komolyan, hogy anyukaként ezt a rövid/kihívó/dekoltált/kamaszos/túl menőző szerelést felveszed?” Hát, igen, ember legyen a talpán, aki egy ilyen bonyolult lelki képletű stylist tanácsain kiigazodik, de ha mégis sikerül a mutatvány, akkor igazán megnyerő a végeredmény. És talán még a mindig morcos kamaszod arcára is mosolyt csalhatsz a megjelenéseddel.

Egy kamasz új bőrápolási trükkökre vezet rá

Amivel már jó ideje nem kellett foglalkoznod, mert a bőröddel kapcsolatban teljesen más, aktuális mumussal kell megküzdened nap mint nap: a ráncokkal. Ám a régi ellenséged a kamaszodnak köszönhetően ismét előtérbe kerül. Újra fel kell venni a kesztyűt a pattanásokkal szemben. Pedig hol van az már, amikor te viaskodtál azokkal a piros, randa izékkel, amik mindig a leglehetetlenebb helyeken (két szemöldök között, mint egy harmadik szem), a leglehetetlenebb időpontokban jöttek elő (énekórai felelés napján, amikor az egész osztály ezt szemlézte az arcodon).

Ha kamasszal élsz, kénytelen leszel egy picit alaposabban elmélyülni a bőrápolásban, és felfrissíteni az ismereteidet a tudomány jelenlegi álláspontja szerint.

És igen, elfogadni, hogy a kamaszlányod (ha lányod van) már tökéletesen tisztában van azzal, mire való az alapozó, korrektor, púder és egyéb sminkfegyverek, melyekkel azokat a makacs pattanásokat el tudja tüntetni. Vagy legalábbis tíz centi vastag, bőr színű krémbe és porba fullasztani őket.

Egy kamasz újra megtanít a gyengédségre

Talán már elfelejtetted, milyen volt az, amikor a férjeddel olyan szorosan összebújva sétáltál az utcán, hogy az arcotok egymáshoz volt tapadva, mint két matrica. A kezetek pedig egybeforrt, mintha sziámi ikrek lennétek.

Állandóan becéztétek és babusgattátok egymást, mint két beszédképtelen plüsshörcsög. Egy kamasz mellett újra felélesztheted lelkednek eme gyengéd oldalát.

Egy tinédzser ugyanis csak látszólag lök el mindenki magától, valójában annyi gyengéd szeretet árad belőle, hogy annak melegével egész Szibériát be lehetne fűteni.

Egy kamasz megtanít újra sírni, meghatódni, ölelni, bújni, homlokot összeérinteni és titkokat megsúgni csöndes éjszakán. Mert egy kamasz most tanulja, hogy milyen törékeny is az emberi kapcsolatok vázrendszere, viszont, ha nap mint nap ápoljuk, szinte mindennek ellenáll.

Egy tinédzser szülőjeként mindezt a lelki szépséget és érzékenységet újra elsajátíthatjuk. De erről a titkos képességéről persze senkinek sem szólunk egy szót sem, mert az aláásná vagány, kikezdhetetlen imázsát.

Úgy gondolom tehát, hogy kamasszal megosztani a hajlékunkat és a szívünket, kész főnyeremény. Gyermekünk frissen tart, állandó gondolkodásra késztet, így végül mentálisan simán letagadhatunk majd pár évet (kivéve akkor, amikor épp úgy üvöltünk vele, mint egy kétéves kisfiú, akinek a homokozóban elvették a lapátját, a vödrét és a dömperét egyszerre).

Egy tinédzser nem hagyja, hogy beleragadjunk saját szellemi mocsarunkba, melyben vég nélkül mantrázzuk, milyen nehéz az élet, és mennyire fáradtak vagyunk tőle. Drasztikus vagy szelídebb módszereivel, de a kamasz biztosan eléri, hogy rádöbbenjünk, a korunk csak egy eszköz. Kérdés, hogy ezt jóra használjuk-e, és tudunk-e élni vele?

Finy Petra

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/stockfour