Szulyovszky doktor rögtön a tévhitekkel ismertetésével kezdett, és kénytelen voltam elismerni, hogy egy-kettőnek én is bedőltem. Így például annak, hogy a kullancsok kizárólag tavasztól-őszig támadnak, egyébként téli álmot alszanak, vagy megdöglenek, vagy valami ilyesmi történik velük. De nem. Úgyhogy:

Tévhit 1.: A kullancs szezonális probléma

Valóság: A kullancs ellen egész évben kell védekezni. Én például télen sosem gondoltam erre. Erős mínuszokban azért nem kell annyira aggódnunk, de kezeltek már a belvárosi állatorvosi rendelőben januárban babéziás kutyát, úgyhogy ne nyugodjunk meg a tél beköszöntével.

Tévhit 2. A kullancs felülről esik áldozatára, tehát csak erdőben kell aggódni

Valóság: Ezek a formás kis jószágok leginkább az aljnövényzetben bandáznak, vagy a fűszálak tetején ringatják magukat, és amikor melegséget éreznek (a leendő gazdaállat közelségét, testmelegét), akkor onnan pattannak át az emberre vagy kutyára, illetve a számukra szimpatikus élőlény testére. Praktikusan a lábára. Aztán jönnek-mennek akár napokon keresztül, amíg megtalálják az ideális helyet, és ott szépen befúrják magukat. Ha ez egy eldugott pont, akkor még újabb napok lehetnek, mire megszívják magukat annyira, hogy szemmel is látható legyen a pofátlanságuk eredménye.

Tévhit 3. Az óramutató járásával ellenkező irányban kell kicsavarni. Ja nem. A másikba.

Valóság: A kullancsnak nem menetes a feje, (illetve a szájszerve, amivel szépen beeszi magát a bőr alá). Vagyis inkább ne forgassuk jobbra-balra, nemcsak azért, mert teljesen értelmetlen, hanem azért is, mert a lelkes nyomorgatásban még nagyobb eséllyel kerülnek kórokozók a gazdaállatba, és ezzel megnő az esetleges betegségekkel való fertőződés esélye. A legegyszerűbben kullancskanállal tudjuk kivenni. Láttam YouTube-tutorialokat cérnás és csipeszes megoldásra is, de én végül jobb híján egy 100 forintos bőrvágó mütyürt applikáltam a bőr és a kullancs közé, aztán egy gyors, felfelé irányuló  mozdulattal kikaptam belőle (először érezve igen hosszú idő óta, hogy valójában egy szupervumen vagyok).

Tévhit 4. Van védőoltás kullancsfertőzés ellen

Valóság: A kullancsok által terjesztett betegségek közül csak a baktériumok által okozott Lyme-kór ellen létezik védőoltás. A rettegett babesiosis vagy babézia nevű egysejtűvel szemben, ami napokon belül a kutya halálát okozhatja, nincs. (Pár éve létezett vakcina rá, de a mellékhatások miatt ezt kivonták a forgalomból). Vagyis, ha szeretnénk ezt megúszni, egy dolgot tehetünk: mindent elkövetünk, hogy egyáltalán ne menjen kullancs a kutyánkba. Vagy ha belement, akkor nagyon gyorsan holtan pottyanjon ki a kutyából. Ezt leginkább szájon át adható szerekkel érhetjük el, azt pedig, hogy ne menjen bele, olyan távoltartó praktikákkal, mint a spot-on és fújós készítmények, vagy a nyakörvek.

Nézzük a védekezési lehetőségeket

A dokink azt mondja, nincs száz százalékos biztonságot garantáló módszer, és az ő legnagyobb sajnálatára a vegyszeres módszereknél általában gyengébben teljesítenek az illóolajos vagy épp ultrahangos, természetes kullancstávoltartók. Ráadásul, ahogy emberek között is van olyan, aki ínyencfalatnak számít a kullancsok és szúnyogok között, ugyanez jellemző a kutyákra is. Ha pechünk van, és kutyánk a vérszívók kedvence, akkor nagyobb eséllyel fogunk minden rafinált praktika ellenére is kullancsot kiszedni belőle.

Nyakörvek: bár nekünk épp nem jött be, de általában nagy hatékonysággal működnek. Egyes fajták nem szeretik a vizet, másoknak nem befolyásolja a hatásosságát, ha vízbe megy vele az eb (mondjuk, a halaknak nem teszünk annyira jót vele). Viszonylag szorosan kell feltenni. Ami még fontos, hogy ha ezt a megoldást preferáljuk, akkor nem szerencsés, ha a kutya az ágyunkban alszik, vagy ha a kutyával együtt élő kisgyerek állandóan fogdossa a nyakörvet (a felnőtt esetében sem, csak mi talán nem tesszük utána rögtön a szánkba a kezünket), mert ezekről folyamatosan ürül a hatóanyag a bőrre és a környezetre.

Spot-on készítmények: kicsi fiolákból a kutya szőrét szétválasztva kell a bőrre közvetlenül felvinni. A nyakörvhöz hasonlóan ez is jobban működik rövid szőrű kutyáknál. A fenti kettő szer a látszat ellenére nem úgy működik, hogy védőburkot képez a kutya körül: minden vegyszeres megoldás a vérben felszívódva hat. Nagyon fontos, hogy ha van otthon macska, eszedbe ne jusson rátenni a spot-on készítményből, ha azt nem jelzik kifejezetten a terméken, mert sok kutyáknak szánt készítmény halálos a macskák számára. 

Szájon át adható készítmények: ezek hatásmechanizmusa azon alapul, hogy simán megölik a kullancsot, ha egyszer bemerészkedett a kutyába. Vagyis általában mielőtt észrevennénk, már halottak lesznek a dögök. Nagy hátránya: a magas ár. 

Kurkászás: a fekete pulimnál ez a dolog, hogy is mondjam, kevéssé életszerű, de rövid szőrű, világos színű kutyáknál a legegyszerűbb, ha minden nagyobb sétáltatás után gondosan áttaperoljuk. A kutya élvezni fogja a törődést, mi meg nagy eséllyel felfedezzük a hívatlan látogatót.

Szemrevételezés: ha már kiszedtük a kullancsot, nagy rutinnal rendelkező állattartók és profik akár azt is meg tudják állapítani, hogy a színe, formája alapján az adott pókszabású valószínűleg hordoz-e valamilyen betegséget, vagy sem. Szulyovszky doktor azonban óva intett attól, hogy ebből messzemenő következtetéseket vonjunk le. Ha kullancs került a kutyába az előzetes óvintézkedések ellenére, mindenképpen vizslassuk a következő napokban árgus szemmel az ebet. Ha depressziósnak tűnik, kevésbé lelkes, bágyadt, netán elszíneződött a vizelete, azonnal irány az orvos. Bár vannak atipikus megjelenési formái mind a Lyme-kórnak, mind a babesiosisnak, az állatorvosi rendelőben tudják biztosan diagnosztizálni, ha valamivel megfertőződött a kutya, és minél előbb megkezdeni a kezelését.

 Prónay-Zakar Gina

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Seregraff