WMN-Dunahouse

Imádom azokat az amerikai sorozatokat, amelyekben az eladófélben lévő lakásokat alakítják át: beletesznek egy-két bútort, pillanatok alatt átfestik a falakat, kicserélik a padlót. Itthon ez kevéssé megszokott, és nem csak azért, mert mostanában átkozottul nehéz jó szakembert találni, pláne olyat, aki, mondjuk, egy nap alatt végez. És persze arról is hosszú vitákat lehet folytatni, hogy vajon megéri-e befektetni a tisztasági festésbe vagy egy új szőnyegbe, esetleg teljesen felesleges, mert az új lakó úgysem értékeli a jeges harmat árnyalatú színt a falon, és a frissen rakott laminált parkettát sem díjazza.

Szerintem igenis van pár dolog, amelyekkel közelebb kerülhetünk az áhított vevők szívéhez, így nem fog hónapokig arról szólni az életünk, hogy idegen emberek kóricálnak az otthonunkban olyan tekintettel, hogy minimum egy putriban érezzük magunkat, és miután elmentek, feltesszük magunknak a kérdést: eddig vajon hogyan tudtunk itt élni?

Az eladás/kiadás előtti lakáspimpelésnek az angol nyelvben külön szakkifejezése van, ami így hangzik: home staging. Tükörfordításban, mondjuk: „otthon színpadiasítás”. Ez nem új keletű, és nem is csak a „hanyatló nyugaton” alkalmazzák a vizuális tuningot, hanem itthon is több cég szakosodott az eladás előtti alaprenoválására, és a lakás helyrepofozására.  

Ők általában a lakás értékének egy-két százalékát szokták a renoválásra költeni, amelynek segítségével gyorsabban és magasabb áron eladható az ingatlan. Ebben lehet festés, tapétázás, csempézés, bútorok bérlése, fotózás és egyszerűbb styling is. Persze nem feltétlenül kell rögtön külön céget hívni rá, van néhány dolog, amit talán te is meg tudsz tenni:

1. Tisztasági festés 

Forrás: Shutterstock/s-ts

A festés több szempontból is jelentősen javíthatja a lakás kinézetét. A fehér- vagy valamely neutrális és világos szín növeli a teret, frissességet teremt. Lehet házilag is csinálni, ezzel sokat spórolhatsz, de nem árt a rendes előkészítés. És ha már leszedjük a festéshez a dekorációkat, akkor érdemes végiggondolni, hogy mit tegyünk vissza, amitől a tér rendezettnek és hívogatónak tűnik majd. A lyukak betapasztását sem lehet ilyenkor elsunnyogni. Érdemes egy vagy két csík tapétát is feltenni a falra, ezzel egy izgalmas pontra terelheted a leendő vásárlók figyelmét.

2. Keress új függönyöket!

Forrás: Shutterstock/Africa Studio

Szellős, könnyű, finom darabokra érdemes vadászni. Nem, nem kell feltétlenül azt megvenni, ami aranyárban van, de a régi, elhasználódott, sötét függönyöket mindenképp ajánlott lecserélni, és ha már leszedted a régit, érdemes egy pillantást vetni a karnisra is. Ha az is sötét színű, gyorsan fesd át világosra!

3. Dobd ki a felesleges bútorokat!

Forrás: Shutterstock/Ground Picture

Még egy nagyobb méretű szoba is zsúfoltnak és kisebbnek hat, ha tele van bútorokkal. A pici, fullasztó tereket pedig nem szeretik a vevők. Ezért ajánlott eltávolítani a túl nagy, robusztus bútorokat, illetve kisebbre, kecsesebbre cserélni őket. Igen, tudom, hogy nem Amerikában élünk, ahol fillérekért raktárt bérelhetünk, és pillanatok alatt lehet találni olcsón alig használtat helyette, de van az a pont, ahol megéri a nagyi szaletlijét telepakolni bútorral.

4. Fesd le a csempét! 

Ha a fürdő már nem túl korszerű, ráférne egy teljes renoválás, de erre se idő, se pénz, akkor érdemes nekirugaszkodni a csempefestésnek. Vizuális tuningnak tökéletes, és ha rendesen megcsinálod, egyáltalán nem gagyi a végeredmény, ami ráadásul tartós is. Azért vagyok ebben ilyen biztos, mert évekkel ezelőtt lefestettem a fürdőszobámat, és azóta is tökéletesen funkcionál. Ráadásul két nap alatt meg is van az egész. Ezt persze csak akkor érdemes megtenni, ha nem két éve lett tatarozva a teljes fürdőszoba. Ha pedig patent a csempe, akkor elég, ha mindent elpakolsz: a tusfürdő és a borotva látványa nem túl vonzó, ha az ember lakásnézőbe megy. Néhány doboz, dekoratívan elrendezett törülközők, pár növény... és kész. Hidd el, sokat számít az összhatásban. 

5. A konyha ragyogjon! 

Forrás: Shutterstock/Africa Studio

Egy tökéletesen tiszta és üres pult, szépen elrendezett székek az asztal körül, virág, egy tál friss gyümölcs – nagyjából ezt lehet tenni egy konyhával nulla forintból, amitől mégis vonzóbbnak tűnhet. A kutatások szerint a vanília illatát mindenki szereti, tehát ha épp akkor készül el egy adag vaníliás kifli, amikor jönnek a vevők, az erős plusz pontot jelenthet. Ha nincs kedved sütni, akkor kiváló vaníliás illatgyertyákat is lehet kapni. A lényeg, hogy a konyhai dolgokat dugd el, a polcokon legyen rend, és a szekrény tetején porosodó sörösdoboz-gyűjteménytől pedig ideje megszabadulni. Ha a padló nem szép, akkor mehet rá egy rongyszőnyeg, hidd el, sokat számít. 

6. Nézd meg, milyen a lakás bejárata!

Mindegy, hogy házban vagy lakásban élsz, egy lepukkant bérház vagy elegáns családi házas övezet közepén laksz, az ingatlanhoz vezető út, és maga a bejárat is sokatmondó. Tiszta bejárat, virág vagy kaspó az ajtó mellett, hívogató ajtódísz, decens vagy épp kreatív névtábla – ez mind hozzájárul ahhoz, hogy jó legyen az első benyomás. Igen, ragadj söprűt és felmosót, és ha arra van szükség, tedd rendbe egy picit a bejárat környékét. Az előszobában pedig ne legyen 624 egymásra halmozott kabát, és a lerúgott cipők látványa sem túl elegáns és vonzó.

7. Egy jó szőnyeg aranyat ér

Forrás: Shutterstock/Ground Picture

Hihetetlennek tűnik, de kóros szőnyegvásárlóként biztosan tudom, hogy egy megfelelő méretű- és mintájú szőnyeg teljesen átváltoztatja az egész enteriőrt. Vehetsz használtan is szőnyeget, számos impulzusvásárló adja el a fölösleges szőnyegét – viszonylag jó áron. A szőnyeggel el tudod választani a teret, és kijelölheted a szoba egyik fontos pontját, ami biztosan odavonzza a tekintetet. 

8. Fényt mindenhova! 

Forrás: Shutterstock/Artserstudio

Állólámpa, spot, csillár – bármiről is legyen szó, a világosság kifizetődő, főleg, ha a vevő borús időben kopogtat az ajtón. A fotel mellé helyezett állólámpa egy kis szőnyeggel meleg és hívogató érzés. És tetszik vagy sem, ezt keresik a népek. 

9. Tüntesd el az illúzióromboló hibákat!

Természetesen mindenképp számolj be arról, ha van olyan hiba, amiről a vevőnek tudnia kell: például beázás, repedező fal vagy a padlóburkolat, ami már biztosan cserére szorul. De azokat az apróbb dolgokat, amelyek nem befolyásolják a lakók jövőbeni életét, el lehet takarni, hogy ne vonzza rögtön oda a tekintetet. Ezeken is tud változtatni egy növény, egy megfelelő helyre tolt bútor vagy egy színes drapéria.

10. Rend, rend, rend

Tetszik, nem tetszik, bár utolsó helyre került, és részben már említettem, akkor is külön pont jár neki. A rend ugyanis az első- és legfontosabb dolog, ami egy lakást vonzóvá tud tenni. Az ingatlanhirdetéseket böngészve reménytelenül sok olyan fotót látok, mintha épp felrobbant volna valami a lakásban – és ezt nem lehet idő- és pénzhiánnyal magyarázni. Tehát, ha el akarod adni a kecót, legyen szó békási panelről vagy rózsadombi palotáról, igenis rakj rendet, ha belejelentkezik a vevő. Nincs illúziórombolóbb annál, mint amikor poros csetreszeken és szétdobált ruhákon kell keresztülverekednie magát a leendő vevőnek. 

+1 A jó fotó mindennél többet ér

Évek óta fotóznak a kollégáim lakásokat, és ezek láttán néha én sem hiszem el, hogy tényleg ott voltunk, ahol a képek készültek. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy egy profi által készített fotósorozattal nyert ügye van az embernek. Igen, ez pénzbe kerül, és hiába ügyes a szomszéd Juli, ő mégsem profi. Ha hajlandó vagy erre pénzt áldozni, olyan embert keress, aki otthon van az enteriőrök fotózásában, és referenciái is vannak erről. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Ground Picture