A nagykőrösi Safari Park hazánkba varázsolja Afrikát – és még ennél is többet nyújt

Nyáron szerencsém volt látni a Magyar Nemzeti Cirkusz lélegzetelállító műsorát, és ekkor tudtam meg azt is, hogy ifj. Richter József igazgató nevéhez fűződik

Magyarország egyetlen autós safari- és élményparkja is, amelyben a Magyar Nemzeti Cirkusz és más cirkuszok munkájából kivont vadállatok szép, hozzájuk méltó környezetben töltik megérdemelt nyugdíjas éveiket, a nemzetközi állatvédelmi irányelveknek megfelelően.

A nagykőrösi létesítményben emellett óriáskerékkel, cirkuszi előadásokkal, csúszdákkal, ugrálóvárakkal és még különböző élményelemekkel teszik felejthetetlenné a családok számára az ott tartózkodást. Ha tartalmas szabadtéri programra vágysz a gyerekekkel, hétvégén vedd arra az irányt! 

Bővebb információkat a nyitvatartásról és a belépőkről ITT találsz.

Eredj Jumurdzsák nyomába a gyerekekkel – csak hogy ne szakadjanak el teljesen a sulitól (haha)

Tudod, mit keres az „egri vár” a Pilisben? Nem? Akkor nem csigázlak tovább a válasszal: a legismertebb magyar film, az Egri csillagok forgatása során bármennyire is szerettek volna történelemhűek és autentikusak maradni, az eredeti vár több okból sem volt használható. Az egyik, hogy úgy „körbenőtte” Eger városa, hogy ott nehéz lett volna forgatni, a másik pedig, hogy a díszletvárat, amit 1968-ban építettek Pilisborosjenő határában, nyugodtan szét lehetett lőni, rombolni.

De nemcsak azért érdemes a gyerekekkel ellátogatni oda, hogy Jumurdzsák nyomába eredjetek, és a várfalak között barangoljatok, hanem azért is, mert így a tőle karnyújtásnyira található Teve-szikla gyönyörű természeti jelenségét is megcsodálhatjátok.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kultúrázó (@kulturazo) által megosztott bejegyzés

A Pilis tevéjéig és egri váráig változatos, mégis könnyű út vezet, amit a gyerekek is élvezni fognak, hiszen mászhatnak várromokon, az útvonalon természetes dolomithomokozó is van, és gyönyörködhetnek a Teve-sziklában, ami bizonyos szögből tényleg egy tevére emlékeztet. Mi akkor szoktuk ezt az útvonalat választani, ha Budapest közelében tennénk instant, rövid sétát.

Állati Halloween vár az állatkertben

Boszorkánykonyha, bátorságpróba, tüzes produkciók és rémisztő állatok – egyebek mellett ilyen izgalmakkal várják a családot október 27-én este a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zoo Budapest (@zoobudapest) által megosztott bejegyzés

A látványos tűzzsonglőr-bemutatókat az este folyamán több helyszínen is megcsodálhatod, a halloweeni állatbemutatók garantáltan borzongásra késztetnek – kézbe vehetsz csúszómászókat és ízeltlábúakat –, de igazi kígyóetetést is figyelemmel kísérhetsz. A Pálmaparkban rémkeresésbe is bekapcsolódhatsz, a Tündérkertben pedig mesebeli lényekkel szelfizhetsz. És még megannyi izgalmas program vár az eseményen, amelyre a tizennégy év alatti gyerekeknek 300 forintért tudsz jegyet váltani.

Bővebb információkat az eseményről ITT találsz. 

Mozizással garantáltan lekenyerezed a gyerekedet

Tudom, hogy a streaming korát éljük, de egy közös családi mozizás azért olyan élmény, aminek a helyét ez sosem fogja átvenni.

Október 28-án pedig egy igazi klasszikust, Walt Disney 1953-as Pán Péterét vetítik a Bem moziban, ami kihagyhatatlan élmény.

Mert hát, ki ne hallott volna már Pán Péterről, a repülő kisfiúról, aki nem akar felnőni? Wendyre és két öccsére fantasztikus kalandok várnak, amikor Péter – huss! – elviszi őket a varázslatos Sohaországba. A gyerekek megismerik a mesés szigetet, Péter titkos rejtekhelyét, a soha fel nem növő Elveszett Fiúkat, félelmetes kalózokkal bonyolódnak csatába, és szembenéznek a hírhedten gonosz Hook kapitánnyal!

programajánló Kimenő Radival őszi szünet
Jelenet a Pán Péter című filmből - Forrás: Disney

Jegyeket ITT válthatsz a filmre.

Barangold be az Alcsúti Arborétumot

Minden szabadban töltött idő a gyerekekkel kincset ér. Az arborétumban pedig nemcsak különleges növényekkel ismerkedhetnek meg, hanem a fölös energiáikat is levezethetik egy kiadós séta nyomán.

A szentjánosbogarak nyári rajzása és a tavasz köszöntét jelző hóvirágünnep rengeteg látogatót vonz az Alcsúti Arborétumba, ám külön apropó sem kell arra, hogy élményekben gazdag időt tölts az 1820-as években telepített, több mint 40 hektáros angolparkban, ahol 300 növényfaj található.

programajánló Kimenő Radival őszi szünet
Kép forrása: alcsuti-arboretum.hu

A legszebb és legidősebb példányok között platánok, török mogyorók, tulipánok, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok találhatók, értékes továbbá a hárs-, juhar-, tölgy- és gesztenyefajok gyűjteménye is, de Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa és az etyeki utat szegélyező, vele egyidős platánsor is különleges éke a birtoknak. Ahogy az épületek is, úgymint az Ybl Miklós tervei alapján készült pálmaház, amelynek már csak a maradványai láthatók, vagy a régi angolpark épületei: a Medveház, a Gloriette és a Babaház, amik láttán garantáltan elámulnak majd kicsik és nagyok.

Az arborétumról bővebb információkat ITT találsz.

Kiemelt képek forrása: zoobudapest.com; Disney; alcsuti-arboretum.hu; safaripark.hu

Filákovity Radojka