Megtörtént események alapján

A Szerelem és halál című sorozat különleges színfoltja az HBO kínálatának, noha a David E. Kelley író tollából kikerült korábbi szériák, mint a Tudhattad volna, a Hatalmas kis hazugságok, vagy az Egy botrány anatómiája már képbe hoztak minket arról, hogy az idillinek tűnő házasságok történetei hamar pszichológiai thrillerekké válhatnak egy-egy sötét múltbeli tett, trauma vagy titkos viszony következtében. A Szerelem és halált azonban az emeli ki mind közül, hogy ezúttal valós események szolgáltak a sorozat alapjául, és ettől még feszültebb és hátborzongatóbb végigkövetni a történetet, amelynek tetőpontja

olyan brutális, hogy ha nem az élet írta volna a forgatókönyvét, véresen groteszknek és túlzónak hatna. Szó szerint.

A történet 

Candy Montgomery 1978-ban egy röplabdameccs közben hirtelen vonzódni kezd barátnője, Betty Gore férjéhez, Allanhez, és nem is teketóriázik sokat, kerek perec felajánlja a férfinak egy titkos viszony lehetőségét. Allan kezdetben ellenáll, mondván szereti a feleségét, majd mégis találkozót kezdeményez, és kettejük között majd két éven át tartó kapcsolat kezdődik. Bár alkalmi légyottokra is sor kerül, valójában nem bontakozik ki köztük szenvedélyes szerelem, sokkal inkább arra vágynak mindketten, hogy figyeljenek rájuk, meghallgassák őket, megoszthassák valakivel a legbensőbb gondolataikat, meglegyen a varázsa annak, ha találkoznak, randevúznak, kiszabadulhassanak a szürke hétköznapok mókuskerekéből.

sorozat Szerelem és halál Elizabeth Olsen

Ezt azonban olyan gyakorlatiasan teszik, hogy alaposan átgondolt és megszerkesztett, írott szabályrendszert alkotnak a kapcsolatukra vonatkozóan, amely egyértelmű határokat húz kettejük közé, és amely végül véget is vet a románcuknak, amikor úgy érzik, túlságosan gyengéd érzelmeket kezdenek táplálni egymás iránt.

A probléma akkor kezdődik, mikor Betty Gore rájön, hogy a férje és a barátnője viszonyt folytattak, és amikor Candy 1980. június 13-án, pénteken gyanútlanul beugrik hozzá, az események véres fordulatot vesznek.

Előkerül egy balta, amely aztán egy brutális gyilkosság eszközévé válik.

Betty Gore-t a szomszédjai találják meg vérbe fagyva, majd a nyomozás során kiderül, hogy 41 (!) csapást mértek rá a fejszével, a gyanúsított kiléte pedig egy ideig ismeretlen. Candy megdöbbentő nyugalommal igyekszik álcázni tettét, talán még saját magával is sikerül egy pillanatra elhitetnie, hogy a gyilkosság nem történt meg. Ezután pedig a tárgyalás következik, ahol végül a nő beismeri a bűncselekményt, ugyanakkor önvédelemre hivatkozik, innentől kezdve pedig az esküdtekre van bízva, hogy felmentik-e a vádak alól.

sorozat Szerelem és halál Elizabeth Olsen

A sorozat első részei lassúnak, akár vontatottnak is hathatnak, mégis olyan különleges, fojtogatóan feszült atmoszféra teremtődik a vásznon, hogy képtelenség nem rákattintani a következő epizódra. Candy figurájában van valami eszelős, a néző valahogy mégis képtelen iránta valódi ellenszenvet táplálni. Elizabeth Olsen el is mondta egy interjúban, hogy a készítőkkel az elsődleges céljuk volt, hogy emberközelivé tegyék a történet szereplőit, és érzékeltessék, hogy ha akár egyetlen ember is kicsit másképp cselekszik, az események teljesen más fordulatot vehettek volna, és talán nem következik be a tragédia. Nem akarták úgy irányítani a narratívát, hogy a néző egyértelműen szeressen vagy gyűlöljön valakit, sokkal inkább

az emberi lét, a gondolatok és az érzelmek komplexitását szerették volna bemutatni.

Candy Montgomery egyébként még mindig él, Olsen szerint azonban kizárt dolog, hogy megnézi a róla készült sorozatot. A nő soha nem adott interjút az eset után, egyetlenegy alkalmat kivéve, amikor megszólalt John Bloom és Jim Atkinson könyvében, az Evidence of Love: A True Story of Passion and Death in the Suburbsban (magyarul valahogy úgy szólna, hogy A szerelem bizonyítéka: A szerelem és a halál igaz története a külvárosban). Elizabeth Olsen úgy fogalmazott, hogy Candy megformáláshoz a korabeli újságcikkek, tárgyalótermi tudósítások mellett ez a könyv jelentette számára a bibliát. A színésznő azt is elmondta, hogy a forgatások hét hónapon át zajlottak, ennyi ideig bújt Montgomery bőrébe nap mint nap, majd nevetve hozzátette, ha az ember ennyi ideig ölti magára valakinek a szerepét, óhatatlanul kissé belebolondul.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Oriana (@orianazelen) által megosztott bejegyzés

A rendezői székben az a Lesli Linka Gletter foglalt helyet, aki a teljesség igénye nélkül olyan sikersorozatokból jegyez epizódokat, mint a Homeland: A belső ellenség, a Mad Men – Reklámőrültek, a The Morning Show, a Masters of Sex, A Grace klinika, a The Walking Dead, a True Blood – Inni és élni hagyni, A férjem védelmében, a Doktor House, a Szívek szállodája, Az elnök emberei, a Nancy ül a fűben vagy éppen a Vészhelyzet. Elég impozáns lista, nem igaz? 

Az író David E. Kelley szívesen és rendszeresen dolgozik Nicole Kidmannel, aki több szériájának is a főszereplője volt, a Szerelem és halál stáblistáján is feltűnik, ez alkalommal azonban executive producerként, de a szereplők között is többen helyet kaptak, akikkel E. Kelley rendszeresen dolgozik. A gárda egészen parádésra sikerült, és még az epizód- és mellékszereplők karaktereiben is velejéig tehetséges színészek és friss arcok tűnnek fel. A Candy Montgomeryt játszó Elizabeth Olsennek érdemes lesz majd egy egész portrét is szentelnem itt, a WMN-en, hiszen jövőre még csak 35 éves lesz, de olyan ragyogó, üde tehetség, akiért nehéz nem rajongani.

Ezzel az alakításával egyértelműen új szintre lépett a karrierjében, és nagy eséllyel mondhat majd köszönőbeszédeket a következő gálaszezonban.

A hűtlen férj szerepében Jesse Plemons remekel, a mentális gondokkal küszködő megcsalt asszonyt Lily Rabe parádés alakításában láthatjuk. A színésznő egyébként hat hónapos terhes volt, amikor azokat a jeleneteket forgatták, amelyekben Candyvel tettlegességig fajul a konfliktusuk, így Elizabeth Olsennek különösen nagy feladat volt a gyilkosság felvétele, hiszen semmiképp sem szeretett volna kárt tenni kolléganőjében. Éppen ezért gyakran a dublőre segítségét kérte, aki tudta, hogyan érhet biztonságosan a másikhoz még egy verekedés közben is. 

sorozat Szerelem és halál Elizabeth Olsen

A Szerelem és halál nemcsak egy sor tehetséges művészt vonultat fel, és egy meghökkentően tragikus valós eseményt mutat be, hanem abba is betekintést enged, miként fárad el és hűl ki egy házasság, ilyenkor milyen válaszút elé érhet el az, aki úgy érzi, többre vágyik, milyen a tagadás, a menekülés lélektana, és 

az ember milyen gyarlóvá is tud válni, ha egyszer csak „elpattan” benne valami.

Aki könnyed szórakozásra és vidámságra vágyik, az nagy ívben kerülje el a sorozatot, mindenki másnak viszont a legjobb szívvel ajánlom!

Nektek hogy tetszett? Írjátok meg kommentben!

Képek: HBO Max

Krajnyik Cintia