Harmincöt évvel ezelőtt ezen a napon…

…közel hetvenezer néző előtt adott koncertet a Queen együttes Budapesten. 1986. július 27-én a mostanihoz hasonló hőség volt, a Népstadionban kora reggel óta zajlottak az ország első szuperkoncertjének technikai előkészületei. Épült a két és fél méter magas, negyven méter hosszú és tizenöt méter széles színpad, a zenekar közel háromszáz fős stábja órákon át szerelte össze a fényrendszereket, a hangosító berendezéseket és a pirotechnikai eszközöket. Ezzel párhuzamosan a stadion bejárata előtt izgatottan gyülekezett a közönség, többen már előző este megérkeztek, és autókban vagy sátrakban éjszakáztak, hogy kapunyitáskor a legjobb helyeket foglalhassák el.

jegy

A zenekar

A Queen 1986-ban tizenöt éves fennállását ünnepelte. Számaikat világszerte játszották a rádiók, videóklipjeiket a televíziók. Több tucat kis- és nagylemezük jelent meg, turnéikkal a fél világot bejárták. A Queen a nyolcvanas évek egyik legismertebb és legnépszerűbb együttese volt. A keleti blokk országaiba igen kevés jutott el a nyugati popkultúrából, de a Queen mégsem volt ismeretlen a magyar közönség számára.

A rajongók legnagyobb kincsei a külföldről behozott kazetták és ezek kalózmásolatai, a bakelitlemezek, a Poptarisznyából rögzített hangfelvételek és az ifjúsági magazinokban megjelent poszterek voltak.

A huszonhat helyszínből álló Magic Tour lemezbemutató turné különlegessége abban rejlett, hogy a zenekar a valaha összeállított legjobb fény- és hangtechnikát ötvözte a tagok egyedi színpadi jelenlétével, így a rajongók igazi modern zenei show-t láthattak.

A koncert

A másfél órás koncerten több mint húsz dal hangzott el, a számítógéppel vezérelt, több irányba mozgatható fényrendszerek, a hatalmas színpadot körbeölelő hangfalak a magyar közönség számára korábban nem tapasztalt koncertélményt jelentettek, a pirotechnikai eszközök, a ritmusra felvillanó reflektorok és füstjátékok a tetőpontig fokozták a hangulatot.

A zenekar tagjai ezer fokon égtek, Mercury az éneklés mellett hozta a tőle megszokott gesztusokat, fintorokat, fel-alá rohant a színpadon, csak a zongora mellett ülve pihent egy kicsit. A koncert közepéig a rajongók még csak nem is sejtették, hogy a Queen ezen kívül is egy hatalmas meglepetéssel készült.

A gesztus

A lírai blokkban a Love of My Life című szám Brian May akusztikusgitár-kíséretével szólt, majd a dal végén Freddie Mercury izgatottan nézett ki a nézőtérre, a gitáros pedig ismerős dallamot kezdett el játszani.

A zenekar frontembere, az akkori popvilág egyik legnagyobb sztárja, aki provokatív előadásmódjáról, sok esetben polgárpukkasztó fellépéseiről volt híres, egy pillanatra megállt a színpadon és magyar nyelven szólt a közönséghez: „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A tenyerébe felírt szövegből puskázott, bátortalanul és akcentussal szólt a magyar népdal, de ez akkor és ott senkit sem érdekelt, a közönség könnyes szemmel énekelt vele. A lüktető popkoncert egy pillanatra elcsendesedett, és a nagy showman kis időre levetkőzte minden manírját. Őszintén, egyszerű emberként állt közönség előtt.

Ebben a jelenetben nemcsak az volt a nagyszerű, hogy egy neves együttes ezt a gesztust megtette (előzetesen készültek a dalra: az Intercontinental szálloda teraszán a magyar tolmács segítségével gyakoroltak, mert fontos volt, hogy jó kiejtéssel, a legautentikusabban szólaljon meg a dal), hanem az is, hogy a népdal telibe találta a közönség szívét.

Másfél perc erejéig a Queen kísérete mellett közel hetvenezer ember énekelt együtt az anyanyelvén, a vasfüggönnyel elzárt Magyarországon.

Ez olyan közösségi élmény volt az itteni fiatalok és a szabadságot sugárzó nyugati zenekar között, amely felejthetetlen pillanatokat szerzett. Arra a kis időre megállt az idő, szimbolikusan leomlottak a falak, 1986. július 27-én, azon a forró vasárnapi estén a Queen és a magyar közönség igazi varázslatot teremtett.

A háttér

A Queen-koncert a Kádár-korszak első jelentős könnyűzenei eseménye volt. Különös találkozásnak tűnt, hiszen a vasfüggöny mögötti magyar közönség korábban nem látott ilyen neves, modern nyugati show-t Budapesten, és a Queennek is ez volt az első kelet-európai koncertje.

A koncerthez több olyan esemény is kapcsolódik, amely mai szemmel nézve már igencsak groteszknek hat. Önmagában már az a képzavar is érdekes, hogy „az épülő szocializmus” utolsó évtizedében felléphetett az a kapitalista zenekar, amelynek férfi énekese kedve szerint szerepel a színpadon lakkozott körömmel vagy kisfestett szemmel, csillámló női dresszben vagy éppen egy szál bőrnadrágban.

Bár az akkori szerződés tartalma a mai napig üzleti titok, de tudvalevő például, hogy többéves szakmai egyeztetés előzte meg a koncertet, ám ezek ellenére sem tudták kifizetni a zenekar által kért gázsit. Végül a sok százezer dollárnyi deviza több, az MSZMP felügyelete alatt álló forrásból jött össze, de még így sem fedezte a Queen kiadásait. Többek között ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy koncertfilmet forgatnak Budapesten, ennek a bevétele pedig kizárólag a zenekart illeti majd.

Még az is érdekes, hogy az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Osztálya a nyugati nyitás jegyében engedélyezte ugyan az akkoriban kicsit sem konvencionálisnak tartott zenekar fellépését, mégis több ügynökjelentés készült a helyszínen.

A sajtó munkatársai úgyszintén nehezen tudták eldönteni, hogyan interpretálják koncertet, ezért azt a stratégiát választották, hogy az eseményt izgalmas, várakozással teli cikkekkel vezették fel, majd néhány nappal később elmarasztaló, igazán lesújtó hangvételű koncertbeszámolókat közöltek…

Boldog Dalma

Kép forrása: ITT