Ürge-Vorsatz Diána pályája kezdetén csillagásznak készült, majd az 1989-ben bekövetkezett események szakmai szempontból is sorsfordítók voltak számára, és megvalósíthatta álmát, hogy a természetvédelemmel foglalkozzon. Mint mondja, a nyolcvanas években nem sok jel mutatott arra, hogy erre sok lehetősége lenne. Évfolyamtársai éppen ezért kezdetben csillagvédőnek hívták, manapság pedig a környészként hivatkoznak rá a kollégái. Tudósként arra tette fel az életét, hogy az éghajlatváltozásból fakadó krízisre találjon lehetséges megoldásokat, és ki is fejti, mi az egyén, mi a nagyvállalatok és mi a politikai döntéshozók szerepe mindebben, valamint egészen konkrét javaslatokat is megoszt a hallgatókkal.

Diána hétgyermekes családanyaként nem hisz abban, hogy kizárólag az aszkézis által kell fenntarthatóan élnünk, szerinte mindenki szeretne jobban élni.

Fontos azonban, hogy újradefiniáljuk, mit is jelent jól élni.

Rendületlenül hisz abban, hogy ha a természettel jobban együttműködve változtatunk az életmódunkon, nemcsak elkerülhetővé válik a klímakatasztrófa, hanem egy sokkal élhetőbb világ vár ránk.

Gergő – Diánához hasonlóan – gyerekkorától kezdve rengeteg időt tölt a természetben, így könnyen követhetővé vált számára, hogy milyen, az ember által okozott változások következtek be a környezetünkben. Ennek hatására vált és válik egyre fontosabbá az életében a bolygónk megóvása. A tizediken él, újabban a teraszán komposztál, háromgyerekes apukaként viszont beletört a bicskája a vegán és vegetáriánus életmódba. Az utóbbi időben lelkiismeret-furdalása is van, hogy több húst fogyaszt a kelleténél. Ökológiai lábnyomát folyamatosan igyekszik csökkenteni, évek óta nem repül például a tengerentúlra, és ha teheti, máshova sem, és nagy egyetértésben mondják ki mindketten, hogy kifejezetten örülnek a különadónak, amely talán visszaveti az emberek repülési kedvét.

Szó esik arról, miért elhibázott lépés a jelenlegi árstop fenntarthatósági szempontból, és még Pumped Gabó neve is elhangzik, de arra is rákérdezek, mit gondolnak arról a generációmat érintő morális dilemmáról, hogy önzés-e a mai világban gyereket szülni erre a világra.

Hallgassátok meg a beszélgetést, amit Diána szerint Gergő tesz szexivé!

Krajnyik Cintia

 A Közös hang további epizódjait itt találod: