Ildikó üzletasszony, bővíteni szeretné a konyhabútorát – semmi nagyszabású dologra nem volna szüksége, csak kellene két új felső elem. Viszont senki sem vállalja. 

„Kezit csókolom, ha vadiúj, teljes konyhát tetszene rendelni, akkor máris indulnánk, de ez így nem éri meg nekünk”

– mondják a vállalkozók a telefonba, amelyik pedig mégis kiszáll a helyszínre felmérni a munkát, másnap már elérhetetlen.

„Most komolyan, álljak neki én annak a két nyamvadék konyhaszekrénynek? Nem vagyok ügyetlen nő, de ide azért mégis csak szakértelem kellene. Értem, hogy kevés a szakember, mert mindenki elvándorolt, de ez már kétségbeejtő. Ha nem milliós értékű a munka, senki sem vállalja el? Mára gyakorlatilag le is mondtam róla, hogy lesz két új elem a konyhabútorban” – panaszolja Ildikó.

Díszburkolat? Jöhet!

Az adózással foglalkozó negyvenes Molnár Eszter fejében viszont évek óta nem fordult meg, hogy bármilyen javításhoz vagy akár a lakásfelújításhoz szakembert hívjon. Bár a családban három férfiember is van, a legtöbb barkácsolni való feladatot a családanya oldja meg, méghozzá minőségi színvonalon. Nyaralójuk elkészült teraszát a fotókon magam is láttam – a kivitelezés pedig csodásan sikerült. A képeken a 165 centis Eszter lelkesen falat bont.

Molnár Eszter díszburkolatot készített a nyaraló felújításakor
Molnár Eszter díszburkolatot készített a nyaraló felújításakor

„Ne tudd meg, milyen dög nehéz volt az elektromos bontókalapács” – teszi hozzá, de azért teraszt betonoz, lábazatot rak, a díszburkolatot is lerakja, majd a nappali lepukkant, fényét vesztett asztalát is megreparálja, felcsiszolja. „Mindig elkerekedett szemmel hallgatom, hogy ma még vannak emberek, akik képesek százezreket fizetni egy lakásfestésért. Manapság rengeteg leírás, oktatóvideó van a neten, és a barkácsáruházakban is találni szórólapokat, információs anyagokat. Egyik munka sem olyan ördöngösség, mint amilyennek elsőre látszik” – meséli.

Mondom Eszternek, hogy könnyen beszél, hiszen már gyakorlatot szerzett az építőipari szakmunkákban, de nem mindenki ennyire ügyes. Ráadásul őt a családi háttere is segítette, a nagymamája még 75 évesen sem engedte át a konyha kifestését másnak, az unoka pedig rengeteget látta a saját szüleit tapétázni, ő is 17 évesen kezdte a barátnője 25 négyzetméteres szobájával. Férjhez ment, az első lakást természetesen ketten festették ki, és a laminált padló lerakásától a pocakjában lévő 35 hetes baba sem tántoríthatta el. A már említett nyaraló felújítására 2003-ban akkora árajánlatot kaptak, hogy az örökre el is döntötte a kérdést: ide be nem teszi a lábát kőműves. Tavaly a fürdőszobát viszont nem akarta Eszter csempézni, de a vállalkozó csak hónapok múlva tudott volna menni. Úgyhogy a kétgyerekes anyuka utánanézett, hogy kell a csempére burkolni, ám magától a megkeresett szakembertől is kaptak tippeket.

Eszter ekkor tanulta meg profin kezelni a csempevágót.

„Rendben, nyilván a saját kézzel végzett felújítás nem lesz olyan, mintha szakember végezné el, viszont megvan az a varázsa, hogy »igen, ezt én csináltam«. Ahogy haladt az idő, egyre több mindenbe fogtunk bele mi magunk, mert látszott, hogy egy kis utánajárással meg tudjuk csinálni. Konyhabútor-készítésre vagy ablakcserére azért nem vállalkoznék, de ismerek olyanokat, akik simán nekiállnak annak is.”

Györe Gabi civilben idegenvezető és angoltanár, de simán leburkolja a teraszt, méghozzá Gaudí-stílusban!
Györe Gabi civilben idegenvezető és angoltanár, de simán leburkolja a teraszt, méghozzá Gaudí-stílusban!

Az ismert idézet szerint:

„Egy nőnek negyvenéves korára rendelkeznie kell – nyilván a kis fekete ruha, a megbízható tűsarkú, egy testhez álló farmer és egy jó adag lelki nyugalom mellett – egy jó fúrógéppel is.”

Ami az otthoni szerszámkészletét illeti, néhány alapeszközön túl Eszter inkább kölcsönöz, de amúgy mindig a munka jellege szabja meg, mire lesz szükség. „Az alapfelszereléshez tartozik egy csavarhúzókészlet: sima- és csillag, méghozzá minden méretben” – sorolja. „A festéshez henger, lehúzó, vödör, ecsetek, kicsi henger, maszkolószalag, takarófólia. A csempézés már eszközigényesebb: fúrógép, keverőszár, mert a ragasztót be kell keverni. Csempevágót lehet kölcsönözni. Kell fogazott glettvas, ezzel kened a falra vagy a földre a ragasztót, és egy szintező sem árt. A fugázáshoz fugázószivacs. És persze minden lakásban előjönnek hibák a felújításkor, amelyeknek az eltüntetése úgy is rád marad… Szóval szükség lesz egy külön edényre, amiben kikeverheted a lyukak betöméséhez a hézagoló gipszet, amit aztán spaklival viszel fel. És szerintem elengedhetetlen egy jó sniccer is. Mi már elég sok gépet meg is vettünk az évek során, tavaly például egy csiszolóval leptem meg magam, a lépcsőt csiszoltam le, mielőtt újra lelakkoztam volna.” Eszter – a hölgyek többségéhez hasonlóan – azonban nem vállal víz-, gáz-, és villanyszerelést. Ezekre a nők általában tabuként tekintenek, bár a csapok alatti szifont sokan simán szétszedik és kipucolják. A tetőfedés, palázás is ritka, általában a tériszony miatt – a családanyák inkább nem kockáztatnak meg egy magasból leesést. A pálcás hegesztés már gyakoribb, a radiátor légtelenítése sem fog ki a nőneműeken. És a barkácsolás iránti érzék egyáltalán nem korfüggő!

szerelő kislány
Kocsis Andrea kislánya négyesztendősen is szakszerűen szerelte a saját szekrénykéjét

„A kislányom tavaly, négyévesen egyedül szerelte össze az IKEA-s könyvszekrényét – a keze alá dolgoztam, és a végső erőkifejtéssel is rásegítettem, de mégis: láthatóan van hozzá érzéke!” – meséli büszkén a könyvkereskedésben dolgozó Kocsis Andrea. „Lefolyótisztításkor is megmutattam neki, mit kell csinálni, mert úgy gondolom, hogy ha majd egyszer egyedül lakik, akkor is meg tudja csinálni. Igaz, azt is mondtam neki, hogy ha lesz egy párja, engedje barkácsolni őt is.”

„Mit kérsz a születésnapodra, nagyi? Egy láncfűrészt, aranyom”

Sohonyai Edit írónál viszont a nagymama jelenti a női „barkácserőt” a családban: „Anyu a 72. szülinapjára láncfűrészt kért magának ajándékba! Az, hogy burkol, betonoz, kéményt rak, neki semmi. Amikor az általános iskolában fogalmazást írtam róla, az így szólt: „Édesanyám nincs másfél méter, de egyedül el tudja tolni a szekrénysort.”

„Én éppen most taposóztam le a kamrát. Aztán ha kilábalok végre a vírusokból, jön a fugázás és a meszelés” – sorolja Szilágyiné Szilvia.

Boda Gabi a hétköznapokban kreatív boltot üzemeltet, és mint mondja: „fiatalkori muszájból” kezdett csempézni, burkolni. A szekrényszerelés, a festés hobbi számára, a mosdó és a mosogató szifonjának tisztításához ő fér oda a legjobban, de szigetelt már falat is. „Villanyhoz én sem nagyon nyúlok, és nem vagyok hajlandó lyukat fúrni a falba” – teszi hozzá.

Bakonykútiban a falu virágosítását felkaroló Takács Judit kerti tavat épített
Bakonykútiban a falu virágosítását felkaroló Takács Judit kerti tavat épített

Németh Mariann színházi rendező-asszisztensként dolgozik, hobbija az üvegfestés, de kőműves apa lányaként manapság minden szerelést maga csinál a lakásban. (Villanyszerelési munkák nála is kizárva.) „Nálam minden úgy kezdődött, hogy árajánlatot kértem. Aztán dobtam egy hátast. Fél évig spórolhattam volna a festésre! Úgyhogy ma már a teraszt is én mozaikozom, és minden szobát átalakítok három-négyévenként.”

És ki fizeti a nők óradíját? Senki…

„Nekem sincs sok választásom, vagy megcsinálom a dolgokat, vagy soha nem lesznek készen” – teszi hozzá a könyvtárosi munkája mellett fantasztikus origamikat alkotó Horváth Hella. „Tapétáztam, festettem, vízvezetéket, mosógépet és vécétartályt is szereltem, műanyagpadlót cseréltem. Most nagy projektbe kezdek, kőhatású falburkolóval fogom a nagyszobát újjá varázsolni, csak még utána kell olvasnom egy kicsit”.

Egy építész ismerősöm (férfi!) megjegyzése következik:

„Az iparosok óradíja ma már a sztárügyvédekével vetekszik, a családapák pedig szakadatlanul dolgoznak, ezért nem nagyon érnek rá lakást felújítani, renoválni.”

Azt pedig én teszem hozzá, hogy a fenti hölgyek lakásfelújító óradíját persze nem fizeti senki. Igaz, ők a muszájon túl, általában szívesen csinálják, mert a spórolás mellett sokat tanulnak. Ahogy egyikük frappánsan egy mondatba foglalta a barkács-csajok életfilozófiáját: „Csak szólj, hogy mit kell csinálni, és én ledobom a tűsarkút!” 

Kocsis Noémi

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Kerkez