Állítólag itthon is van két áldozata a játéknak, két debreceni diák lett öngyilkos egymás után. Az öngyilkosság ténye természetesen igaz, a Szent József Gimnázium tanulói 2015. novemberében és 2016. januárjában hunytak el. Az esetek után az iskola lelki segítő programot is indított. De vajon lehet-e azt bizonyítani, hogy ez a két öngyilkosság kapcsolatba hozható a Kék Bálnával? 

Nézzük a tényeket

2017. februárjában terjedt el az angol nyelvű sajtóban – annak is a bulvár részében –, hogy 130 orosz kamasz halt meg az úgynevezett Kék Bálna játék során. A kihívásban a kamaszoknak 50 feladatot kell megoldaniuk, az ötvenedik pedig nem másra, mint öngyilkosságra szólít fel.

A feladatok között van teljesen egyszerű – „hallgass meg egy dalt” –, de olyan is, ami azt kéri, hogy sebezd meg magad. A játék állítólag azért kapta a Kék Bálna nevet, mert ezek a hatalmas állatok időnként partra vetik magukat, és ezzel kvázi öngyilkosok lesznek. A történetet először 2016. májusában írta meg a Novaja Gazeta nevű orosz oldal, amely szerint Oroszország-szerte számos gyerek megölte magát, akik mind egy csoport tagjai voltak a VK.com oldalon (amely gyakorlatilag az orosz Facebook). A portál szerint a 130 gyerek 2015. novembere és 2016. áprilisa között lett öngyilkos. A Szabad Európa Rádió viszont arra jutott, nincs arra bizonyíték, hogy ezek a gyerekek mind ebbe a csoportba tartoztak volna. 

És miközben az internet népe a borzalmas történteken, és a megosztott fotókon háborgott, valójában egyetlen halálesetet sem sikerült Oroszországban és Közép-Ázsiában a Kék Bálnához kötni.

A Novaja Gazeta cikkét már a kezdetektől fogva sokan támadták. A Meduza nevű szintén orosz oldal úgy véli, hogy rossz következtetéssel jutott el a Novaja Gazeta arra, hogy ezek egy tinédzserek öngyilkossági szándékkal csatlakoztak az oldalhoz, és a valóság ezzel szemben az, hogy azok a tinik csatlakoztak a csoporthoz, akik már eleve nagyon rossz lelkiállapotban voltak. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy az előzményekből pont az következik, amit a Novaja Gazeta újságírója levont. 

Miért lesz egy kamasz öngyilkos?

A tinédzserek által elkövetett öngyilkosságok statisztikájából az derül ki, hogy Oroszországban az öngyilkosságok 62 százaléka családi konfliktusokkal vagy egyéb kapcsolatok megromlásával magyarázható. A UNICEF jelentése szerint a gazdasági válság és a társadalmi változások növelték az esetek számát Oroszországban 1987-1994 között, de amint a társadalom reagált a megváltozott társadalmi-szociális helyzetre, ez a szám stabilizálódott. 

A Kék Bálna történetnek valószínűsíthetően köze van Rina Palenkova, egy orosz tinédzser halálához, aki a VK.com-ra posztolt egy képet önmagáról, majd öngyilkos lett. A fotó pillanatok alatt elterjedt a neten, Rina pedig e furcsa kultusz központi alakjává vált.

Ezek a csoportok egyébként is sokat foglalkoztak az öngyilkosság témájával, és sokkoló tartalmakat osztottak meg: pszichedelikus és baljós felvételeket öngyilkosságokról.

Egyáltalán, mi ez a csoport? Kik ezek?

A VK-csoport létrehozói kódokat használtak, héber feliratokat, képeket, videókat, és egy logót, amit ráadásul egy fehérnemű márkától kölcsönöztek. Az alkotók később egy kiterjesztett valóság játékban kezdték reklámozni magukat. Egy, csak „bennfentesként” aposztrofált alkotó 2012-es játékát vették alapul, majd azt megváltoztatva egy újat hoztak létre – immár nem virtuálisan, hanem a való világban. Az új játék kitalálójának állítása szerint viszont az egésznek semmi köze nem volt az öngyilkossághoz, azt  csak „ellopták” és megváltoztatták. 

Ennek egyik eleme az volt, hogy egy beépített számláló 70 naptól számolt vissza, egészen az öngyilkosságig. A Tenger Bálnái közösség alkotói azt állították, hogy sosem akarták reklámozni az öngyilkosságot, pláne arra buzdítani, egyszerűen csak forgalmat akartak terelni az oldalukra, és ehhez felhasználták Rina Palenkova fotóját és történetét.

Az ominózus oldalt azóta már törölték a VKontaktról, de az adminja létrehozott helyette újakat. „Láttam a felhajtást, az őrületet, és létrehoztam a bálnákat – nyilatkozta More Kitov a Lenta.ru-nak. Állítása szerint célja épp az volt, hogy megakadályozza a kamaszok öngyilkossági szándékát, de ehhez „egynek kellett lenni közülük”.

Oroszországban 2013-ban 461 fiatalkorú vetett véget az életének.

Mi a helyzet itthon?

A Központi Statisztikai Hivatal statisztikája szerint 2014-ben huszonöt 7–19 év közötti gyerek ölte meg magát (2000-ben ez a szám 57 volt.)

rendőrség közlése szerint még nem érkezett bejelentés a Kék Bálna magyarországi tevékenységével kapcsolatban – ha egyáltalán létezik –, halálesetet nem kapcsolnak hozzá.

Ezzel együtt egyre több magyar iskolába is eljutott a rémhír, a pedagógusok, szülők, gyerekek beszélnek róla. A WMN történelemtanárként dolgozó szerzője, Balatoni József, Jocó bácsi pedig elindított egy ellenkampányt Zöld Elefánt címmel, amely pozitív üzenetekkel, a gyerekek és felnőttek közötti kommunikáció javítását célozza meg. Azt javasoljuk, ha valaki kihívásra vágyik, inkább ezt kövesse! 

És foglalkozik a Kék Bálna kihívással a Kék Vonal is, amely készített egy hasznos összeállítást arról, milyen veszélyei lehetnek egy ilyen interneten terjedő őrületnek, illetve összeállítottak egy listát arról, hogy mire érdemes figyelni, ha hirtelen egy ismerősnél, barátnál furcsa állapotfrissítések jelennek meg a közösségi médiában. A wmn.hu klinikai szakpszichológus szerzője, Szalánczi Kriszta is írt korábban arról, hogy milyen jelekre kell odafigyelni, és mikor van szükség azonnali beavatkozásra. 

Miért a tinik?

A tinédzserkor kiemelten veszélyeztetett időszak. Sokszor az életvidám kamasz magába fordul, óriási szorongásokkal küzd, olyan szélsőséges érzelmeken, állapotokon megy keresztül, amelyek egy felnőtt számára alig elképzelhetőek. Ilyenkor hatalmasra nő az érzés, hogy a külvilág elutasítja őket, fellép bennük a kisebbségi komplexus, és a nehéz megmérettetések miatt kilátástalannak tűnik számukra a jövő. Esetleg meg nem értettnek érzik magukat, a szülők előtt szégyellik a szorongást, nehezen nyílnak.

Egy ilyen lélektani helyzetben előfordul, hogy gyorsan eljön az érzés: az élet értelmetlen. Amit aztán – szintén gyorsan – tettek követhetnek.

Aki arra készül, hogy eldobja az életét, nem „csak úgy” leugrik a tizedikről, hanem sokszor már jóval előtte direkt vagy indirekt módon egyértelmű jeleket küld a környezetének. Sokszor ki is mondja: „végzek magammal, öngyilkossági gondolataim vannak”. Máskor „csak” a mély reménytelenség és bezárkózás látszódik rajta. De mindenképpen feltűnő a viselkedés megváltozása.

Mindig az tudja megtenni az első – talán leghatékonyabb – lépést, aki a leghamarabb felismeri, hogy baj van. A szülők gyakran nem észlelik a jeleket, mert annyira elfoglaltak, hogy sokszor naponta csak néhány perc jut a gyerekre. Aki így ráadásul sokszor „büntet”, és csak azért sem nyílik meg otthon. Előfordul, hogy épp egy tanár veszi észre, hogy a gyerek fura, másképp néz a szemébe, máshogy viselkedik.  

Mire figyelj oda? 

  • A viselkedés megváltozása sok esetben a végletek felé irányul. Az illető hirtelen túlzottan agresszív, vagy éppen erőteljesen elzárkózó, visszahúzódó lesz. Semmiképp nem a tőle megszokott viselkedési formát tapasztaljuk.
  • Olyan lépéseket tesz, olyan döntéseket hoz az életében, amelyek minden ésszerűségnek ellentmondanak. Hirtelen megszabadul számára korábban fontos dolgoktól, válni akar, otthagyja a munkahelyét, konfliktusokba keveredik.
  • Fokozottan használja az élvezeti szereket, nyugtatót szed, nem tud aludni, zaklatott.
  • Az életét reménytelennek látja, nem érez kiutat, nincs jövőképe, fél a jövőtől.  
  • Furcsa szokásokat vesz fel, kényszeres viselkedést mutathat.
  • Szó nélkül távozik otthonról, bizonytalan helyre megy, időnként eltűnik.
  • Fenyegetőzik akár ön- akár másokra irányuló agresszióval.

Zimre Zsuzsa

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, keresd a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt, ahol csetelni is lehet, de a 116-111-es telefonszámon is elérhetők. 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/kieferpix