Igen, költözöm. Nem tudnám elég nagy betűkkel kiírni, hogy VÉGRE. Oly sok hónapnyi keresgélés, kétségbeesés és időnként felcsapó reménytelenség után egy héttel ezelőtt a kezembe nyomták a világ legcsodálatosabb házának kulcsát. Na, jó, lehet, hogy vannak nála szebbek és újabbak, és nem a Balaton partján van, hanem néhány kilométerre tőle, és lehet, hogy kicsit régies a berendezése, és lehet, hogy picit magas a rezsije, és hideg, és még mindig nem értem a kábelrendszerét, de a mienk – legalábbis, amíg havonta kifizetjük érte a bérleti díjat. Tulajdonosi örömöm egészen addig tartott ki masszívan, míg el nem kezdtem összepakolni két eddigi szobánkból a cuccainkat, és rá nem döbbentem, hogy én 58 kilós vagyok és fáradt és kicsi, ez a ház meg több tonnás, háromszobás, és nagyon nagy. Mit fogunk mi itt kezdeni egymással, és ami még fontosabb: hogy fogom én ezt berendezni? Ezekkel a pompás tanácsokkal és tippekkel vérteztem fel magam és téged is. 

1. Öltözz fel helyesen!

Költözni, csomagolni és ezzel párhuzamosan takarítani nem lehet megfelelő öltözet nélkül. Az alap egy elnyűhetetlen farmer vagy mackóalsó, alatta derékvédő, vagy bármi, amitől nem mutatod meg ötpercenként a bugyidat a költöztetőknek, amikor a hatodik doboz tartalmát öntöd véletlenül a földre. Ugyanezen okokból mindig jókor kell tudnod becsuknod a szemed, amikor a költöztetők hajolnak le valamiért, és rajtuk sajnos nincs derékvédő. Esetleg megteszi egy jó sötét napszemüveg is.

Érdemes acélbetétes munkavédelmi bakancsot viselni, és így elkerülni a lábujjtöréseket, amikor a nagyi kredence megcsúszik a lépcsőfordulóban.

A kabátodon vagy mellényeden legyen elég sok cipzárazható zseb, amikbe a lakáskulcsokat, telefont, a centit, és a folyamatosan elszórt apróságokat dugdoshatod.

2. Övtáskarendszer

Enélkül neki se állj. Legyen benne combtokban rögzíthető ragasztópisztoly, egy nagy tekercs vastag cellux, olló, ceruza, alkoholos filc, papír, mérőszalag, kalapács, szögek, csavarhúzó, imbuszkulcs (ha IKEA-s vagy), folttisztító, fertőtlenítő spray, pókölő alkalmatosság, partvis, felmosó, morzsaporszívó, purhab, szivacs, gumikesztyű, csaptelep, fogó, háromféle szemeteszsák, zsebkés, fázisceruza, fásli, géz, az ügyeletes orvos telefonszáma, minimum fél liter víz a kiszáradást megelőzendő, és némi elemózsia. Ja, és öntapadós cetli. Abból soha, semmilyen mennyiség nem elég, ha pedig nem címkézel, akkor… nos, akkor elszabadul a pokol.

3. Menj férjhez!

Gyorsan. Minimum két férfihoz, és mindkettő legyen erős, kitartó, kitűnő tájékozódó képességű, szerszámokkal gazdagon felszerelt, ám szótlan típus. Plusz: szerezz egy harmadikat, aki nagyon szeret lakberendezni, és ért is hozzá. Meg még egyet, aki kitűnő szervező, és még egyet, aki ezermesterként az égvilágon mindent képes megszerelni. Meg még egyet, aki ki tud állni a hóba-sárba ragadt teherautóval az udvarról, minden körülmények között.

Lehet, hogy nem túl feminista hozzáállás, de szerintem a költözés férfiak nélkül nem megy.

4. Erősíts!

A tervezett költözés előtt fél évvel kezdj el konditerembe járni, és fokozatosan – egyre nehezebb bútorokkal gyakorolj!

5. Kezdj el csomagolni tegnap!

Ideális esetben a kulcsok átvétele és a költözés dátumának kitűzése előtt két hónappal kell elkezdened a csomagolást ahhoz, hogy mindennel időben elkészülj. Nekem egy fokkal bonyolultabb volt, mert két rokonomhoz is sikerült beköltöznöm saját lakás híján, de mindegyiknél más cuccok voltak. Írtam tehát kétfajta listát, hogy aztán sírva összetépjem, és kezdjem elölről… és elölről… és elölről… Mert valami mindig ott maradt. Mintha a kapkodásban és az érzelmi túlterheltségben az ember megvakulna, és akkor se látná a tíz éve ugyanott álló szekrényt, amit, ugye, ki kéne pakolni, ha az sztepptáncot kezdene lejteni előtte.

6. Menj el virágkötőnek vagy hajósinasnak!

Fontos, hogy megtanuld helyesen megkötni a csomókat, szalagokat, úgy, hogy utána ne csak ollóval lehessen szétvágni őket. A dobozok összeállítása és ragasztása is rutinfeladattá kell váljon, mert: Nem. Eshetnek. Szét. És ötezerszer kell megcsinálnod őket három perc alatt. Még jobb, ha előzetes gyakorlásként papírgyárban helyezkedsz el.

7. Bérelj egy konténert és egy mobilvécét!

Utóbbit arra az esetre, ha két lakás között rekedve jönne rád a pisilhetnék, esetleg a rémülettől még összetettebb folyamatok kezdődnének meg. A mobilvécét kiválóan elhelyezheted a teherautó egyik sarkában, így útközben sem miattad kell megállni a legközelebbi benzinkútnál, és nem rád fognak úgy nézni a költöztetők.

A konténer pedig azért kell, mert hamarosan rá fogsz jönni, mennyi szemetet halmoztál fel, amit sem becsomagolni, sem elszállítani nincs kedved. Jobb, ha rögtön van hova dobálni.

8. Szerezz egy harmadik lakást!

Miután mindent a helyére tettetek az újban, és előtte lezártátok a régit, rá fogsz jönni, hogy a sok csomagtól és a tennivalók tudatától nem tudsz hol pihenni. Ilyenkor jön jól egy harmadik kégli, szobaszolgálattal, jakuzzival, berendezett hálószobával, pihe-puha ággyal, amibe beledőlhetsz, és mintegy kéthetes alvással kipihenheted ezt az egészet.

 

 Fenyvesi Zsófi

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/baranq