„Egyetem után egyik iskolatársammal elhatároztuk, hogy együtt szeretnénk dolgozni, és emberi, viselhető szenzorokat szeretnénk fejleszteni” – emlékszik vissza a kezdeti elképzelésre Eszter.

A vállalkozások világa már kisgyerekként is közel állt hozzá, szülei mindketten vállalkozók. A Yoganotch elindításában a szemlélet mellett nagy segítségére volt egy inkubátorprogram, amelynek keretében alapítótársával közösen Kínában tölthettek három hónapot megismerkedve más startupperekkel és nemzetközi befektetőkkel. Ezidőtájt lettek menők a különböző lépésszámlálók is, és figyelve a versenykörnyezet változásait arra jutottak, hogy az emberi mozgással kapcsolatban roppant izgalmas felfedezések tehetők majd, ha a mérés több ponton, összehangoltan történik.

Amikor megszületett az ötlet, egyértelmű volt, hogy a jógáé lesz a főszerep, hiszen mindannyian örömüket lelik benne.

Eszter megemlíti, hogy azért is nagyon szuper a jóga, mert „sport is, de nem is sport, és nagyon erős benne a testtudatosság, és az általunk fejlesztett szenzorokkal épp ezt tudjuk erősíteni”.

A Yoganotch tervezését végül 2018-ban kezdték, az innovatív termék – hatalmas sikert aratva – az idei CES-en (Consumer Electronics Show) debütált. A csomag tartalma négy darab saját tervezésű, giroszkópos és egyéb mozgásérzékelő technológiával ellátott szenzor (azaz: notch). Ezeket az ember egy pánt segítségével rögzítheti testének különböző pontjaihoz, hogy a notchok le tudják követni azok mozgását. A szenzorok bluetoothon keresztül küldik el az információt a mozgástartományokról egy saját fejlesztésű telefonos applikációba, amely figyelmezteti a jógázót, ha valamelyik mozdulaton szükséges változtatni, kiváltva ezzel az edző vagy oktató személyes jelenlétét.

Az applikációban továbbá egy amerikai jógaoktató videói és programjai is elérhetők, így a felhasználó nem marad teljesen magára. De amúgy sem! A cég igyekszik szoros kapcsolatban állni vásárlóival, hogy a kezdetekben közösen fejlesszék a terméket, javaslataik alapján. Kíváncsiak rá, mi motiválja a jógázókat, és mi az, amivel a felhasználói élmény még teljesebb lehetne. Bázisuk egyelőre néhány száz főt számlál, habár az alapító szerint már most nagyon jó közösségről van szó.

Eszter számára komfortos a cégvezetés, hiszen nyugodtan megbízik kollégáiban. Nem érzi hátránynak, hogy terméktervezőként a szoftveres területeken nem mozog annyira otthonosan. Az irányokról úgyis mindig közösen döntenek.

Ozsvald Eszter és a Yoganotch az Év Női Startuppere-díj egyik döntőse, ha meggyőzött, szavazz rá itt: