1. Mert a gyerek annyit tanul egyetlen könyvéből, amennyit két év alatt sem az iskolában

Ahogyan a gyerekeddel olvasod a könyveit, nem kerülheted el, hogy utánanézzetek az egyes furcsa nevű fajoknak, így aztán előfordulhat, hogy környezetórán anélkül tud majd előadást tartani a gyerek a szkunkszról vagy a gyapjas makiról, hogy valaha is külön tanítottad volna arra, hol élnek, milyen betegségeik lehetnek, és mi a természetes élőhelyük.

2.  Mert a Durrell-filmek és sorozatok bámulása nem számít majd kütyüzésnek

Ha egyszer megismerteted vele Durrell világát, azon kaphatod a telefonfüggő kölyködet, hogy az idióta videók helyett titokban Az amatőr természetbúvár egyes epizódjait nézi. És te nemhogy rászólnál, hogy fejezze be a kütyüzést, hanem lábujjhegyen osonsz ki, hadd tévézzen háborítatlanul.

3. Mert klassz kísérleteket leshetsz el, és menő lehetsz a kiskamasz szemében is

Az én fiamat elbűvölte, amikor az egyik epizódban Lee, Durrell második felesége a hűtőszekrényből egy jégkockatartót emel ki, azonban abban nem fagyott víz, hanem rekeszenként különböző, élő rovarok vannak. Ha elég bátor vagy, lenyűgözheted a flegma kilencévesed azzal, hogy kipróbálhassa, milyen remekül megfigyelhetők egy kis hűtés után ezek a lények. Szerintem nagyon menő, ha anyuka vagy, és nem sikítozol a bogaraktól, hanem a hűtőben hibernálod őket!

4. Mert már akár egy óvodás is érti a humorát és a lenyűgöző stílusát

Már önmagában azért érdemes előkapni a Durrell-könyveket, mert szerintem senki nem ír olyan szórakoztató stílusban az állatokról, ahogyan ő teszi. Az állatok szeretete hatalmas emberismerettel társul, ezért én hangosan tudok röhögni a hasonlatain és a saját gyarlóságait leíró történetein.  Durrell is bebizonyította, hogy az állatok szeretete és védelme nem kíván világmegváltó mártírpózt.

5. Mert megmutatja, milyen egy jó állatkert

Habár sokan hangoztatják, hogy az állatkertek úgy, ahogy vannak, rosszak, és nem többek, mint az állatkínzás társadalmilag támogatott formája, Durrell erre is rácáfol. Ha elolvasod a könyveit, kiderül, hogy olyan idea élt benne az állatok fogságban való szaporításáról, megfigyeléséről és bemutatásáról, ami az állatokat szolgálta, és a meglévő, rossz rendszert akarta megreformálni.

6. Mert akkor is közösen fogjátok olvasni, ha már rég olvas a gyereked

Azokat a könyveket, amiket imádtam gyerekként, most esténként újraolvasom a fiamnak. Hiába olvas régóta egyedül, Durrell könyveit megtartom közös olvasmánynak, és még hosszú időre muníciót jelentenek, mert az összes magyarul megjelent kötet a polcunkon sorakozik. Durrell, én, a fiam és az állatsereglet... mindez olyan élmény, amire nem is számítottam.

7. Mert amatőr természetbúvárnak lenni a legjobb alternatíva a digitális világban is

Durrell az állatokat a lehető legnaturálisabb eszközökkel figyelte meg, amilyen, mondjuk, egy horgászháló vagy egy gyufaskatulya. Ezek szuper cuccok egy mai kölyöknek is. Nem ismerek olyan gyereket, aki ne fogna elragadtatottan ebihalakat egy nagyobb pocsolyából, hogy aztán végignézze egy üvegben, hogyan lesz belőle béka, és végül szabadon engedje. Miközben a mai világban rengeteg applikáció és digitális eszköz is rendelkezésre áll, miért ne készíthetne timelapse-videót a gyerek arról, hogyan lesz az ebihalból béka?

Az én lelkesedésemmel ennek a cikknek simán lehetne a címe 40 ok, amiért a gyerekeddel ismertesd meg Durrell munkásságát, de ha csak egy kicsit is rátok ragasztottam ebből, már boldog vagyok. Mert egy kis Durrell mindenkinek kell!

Kárpáti Judit

Ha szívesen olvasnál még Gerald Durrellről, katt Fiala Borcsa írásáért IDE.

Kép: Wikipédia/Byron Patchett