–

A régi időkben a felnőtt- és a házasember ugyanazt jelentette (!). A közösség ösztönösen az esküvő felé terelte a fiatalokat, akikről ma lesajnálóan azt gondolhatnánk, hogy szegényeknek kevesebb módjuk volt ismerkedni, mint manapság, hiszen nem voltak szórakozóhelyek, Tinder sem létezett, és a Facebookot sem ismerték.

Volt viszont egyéb lehetőségük (halkan jegyzem meg, szerintem sokkal több, mint napjainkban). Télen leginkább a fonóban ismerkedhettek, de amúgy vízhordás, kiszehajtás vagy májusfa állítás közben, Szent Iván-éji tűzugráskor, farsangi-, szüreti mulatságokban, lakodalmakban, vásárokon, búcsúban, a közös munkák során a földeken… és még sorolhatnánk, hány alkalommal. A fonókat például a háború után is fenntartották ismerkedés céljából, pedig akkor már nem is nagyon dolgozták fel a kendert az emberek.

Persze Messenger és Viber híján az üzengetés nem volt olyan egyszerű az akkori fiataloknak. De azért ne higgyük, hogy régebben nem kommunikáltak egymással a szerelmesek. Csak éppen emotikonok és GIF-ek helyett különféle népi motívumokkal rakták tele a flörtölő üzeneteket. Akár a húsvéti tojásokon is. Nézzünk meg néhányat ezek közül:

Gereblye

A lány ezzel dicséri az őt locsoló fiú munkásságát, szorgalmát. (Ez vajon arra vonatkozhatott, a fiú annyira lelkesen locsolta vízzel, hogy egyértelművé vált: szívesen meglocsolná egyébbel is? Azt hiszem, jobb, ha nem akarom megérteni a gereblye teljes szimbolikáját...)

Csigavonal

A lány lassúnak érzi a legény udvarlását, közeledhetne jobban. (Na, ez az a jelkép, amit a mai sokszor „egy ital után ágyban kötünk ki” fiatalok egyszerűen nem is tudnának mire vélni, mert amúgy is olyan gyors tempót diktálnak.)

Eke 

A lány azt szeretné, ha a fiú többet foglalkozna vele. (Netán arra vágyik, hogy alaposan körbeszántsák? Úgy tippelem, inkább verbális munkára célozhatott a hajdani lány, amit sajnos manapság is hajlamosak megspórolni a fejüket csajozásra adó fiúk.)

Hal 

Kifejezi a termékenységet, és utalhat a női nemi szervre is. (Brrr, inkább nem szeretném elképzelni, mi lehetett az asszociációs az alap.)

Alma 

Főleg, ha piros és szépen gömbölyödő, akkor a szerelem jelképe. Ez minden egyéb vörös gyümölcsre igaz, főleg, ha kettő van belőle, mint például a meggy. (Ez még egy egész ártatlan jelkép.)

Tulipán

A női termékenység abszolút szimbóluma. Ha a nyílóban lévő tulipán közepén egy szilvamag forma is van, az a női nemi szervet és a megtermékenyülést jelképezi. (Gondolom, az a fiú, aki hajdanán szilvamagos-tulipános tojást kapott, úgy érezte, megnyerte az aduászt.) Vannak néprajzkutatók, akik szerint a tulipán egyenesen a szétnyitott női combokat idézi meg. No komment.

Virágok 

A kelyhes virágok a befogadó női energia megjelenítői, a rózsa pedig a termékenységé és a szerelemé. Ha ezek mellé a lány még napocskát is rajzolt, mely a férfierő szimbóluma, akkor ismét csak nagyon örülhetett a legény, aki kapta. (Felmerül bennem a kérdés, hogy mi van, ha a gondosan rajzolt, szuperszexuális tojást véletlenül más fiúnak adta oda a lány? Feltételezem, arra nagyon ügyeltek, hogy ez semmiképp sem fordulhasson elő. Ahogy a mai lányok sem küldik tévedésből másnak a pasijuk helyett az erotikus SMS-üzeneteket.)

Amúgy nem tudom, mihez kezdenének manapság a fiúk-férfiak ezekkel a jelképes üzenetekkel. Ha például én most írnék egy üzenetet a férjemnek kapa ikonnal (már ha volna ilyen a telefonom), nyiladozó tulipánnal és egy hallal, nem biztos, hogy azonnal venné a lapot, milyen kis titkos, sikamlós vágyaim vannak. Feltételezem, hogy inkább egyszerűen csak bepánikolna, és ezt írná vissza kétségbeesetten:

„Most akkor még el kell mennem kapáért és tulipánhagymáért? És halat szeretnél készíteni, vagyis rohanjak pontyért a piacra?”

Finy Petra

Képek: WMN