Már nemcsak hallgathatjátok, hanem nézhetitek is a Közös hang – Új hullámot: 

Folytatva a korábbi koncepciót, a Közös hang – Új hullámba ezúttal is olyan párosokat hívunk vendégül, akik különböző nemek, generációk, területek képviselői, mégis úgy gondoljuk, sok közös pont lehet bennük amellett, hogy egyes témákban akár kifejezetten eltérő véleményen lehetnek. A beszélgetések minden esetben öt villámkérdéssel indulnak, és a felvételek során érinteni fogjuk a fenntarthatóság egy-egy sajátos aspektusát is, de a szokványostól talán némileg eltérő oldalról megközelítve. 

Íme, a Közös hang – Új hullám első része, frissen, üdén, tele lelkesedéssel, egy számomra kiemelten fontos témával: a szülőséggel.

Szabó Anna Eszternek hatéves a lánya, tízéves a fia, a felvétel idején pedig Simon Márton és felesége még csak várták a kislányukat – Simon Karolina Róza aztán stílusosan április 11-én, a magyar költészet napján érkezett. Annával és Marcival beszélgettünk arról, milyen elképzeléseik voltak korábban arról, hogy milyen szülők lesznek, és a fenntartható szülőség fogalma kapcsán arról is, mik azok a minták, amiket mindenképpen szeretnének felülírni, másképp csinálni, mint az előző generációk tagjai. Kiemelték, hogy az egyik legnagyobb változás napjainkban mindenképpen az a fajta tudatosság és figyelem, amivel már mi fordulunk a gyerekeink felé.

Szó esett az érzelmek kifejezésének fontosságáról, arról, hogy a nyílt kommunikáció nemcsak érzelmi biztonságot, hanem intimitást is teremt. Amikor megjegyeztem, hogy a művészeket sok esetben körbelengi egyfajta misztikus titokzatosság, Marci találóan hozzátette, hogy már egészen más időket élünk:

„A szenvedős hallgatás feltételezett szexiségét el kell felejteni!”

Anna őszintén mesélt arról, hogyan fordult a még fenntarthatóbb fenntarthatóság felé a járvány és a gazdasági válság hatására, és ez mennyire hatott arra is, milyen elánnal és hangsúllyal áll ki bizonyos elvek mellett. Fontosnak tartja, hogy ha már a gyerekeinket ebbe a világba szüljük, akkor ne keltsünk bennük állandó szorongást és bűntudatot, ugyanakkor világítsunk rá olyan társadalmi problémákra, amelyek ellen igenis tehetünk. És hogy miként kapcsolódik mindehhez Marci a használt rugdalózókkal?

Hallgassátok, nézzétek meg az új adást, és megtudjátok!

A Közös hang korábbi adásait itt találod:

Krajnyik Cintia