Siker. Kudarc. Újrakezdés.

Rendhagyó módon az est házigazdájának teendőit ezúttal D. Tóth András látta el, aki nővérét, D. Tóth Krisztát, Jakupcsek Gabriellát, Jásdi István borászt és az ismert műsorvezető Fördős Zét kérdezte. Vajon kell az a bizonyos „ground zero”? Tényleg könnyebb újrakezdeni egy ismert embernek?

És egyáltalán, meghatároz-e bennünket, ha hibázunk, és segíthet-e bennünket a kudarc a későbbiekben?

Nagyon jó hangulatban telt az este, dacára annak, hogy igen komoly témáról volt szó
Nagyon jó hangulatban telt az este, dacára annak, hogy igen komoly témáról volt szó

Jakupcsek Gabriella, az örök újrakezdő

Nem biztos, hogy sokan tudják Jakupcsek Gabrielláról, de színésznek készült, és 800 ember közül lett azon szerencsések egyike, aki a felvételi vizsga összes rostáját sikerrel vette a Színművészeti Főiskolán. Azt gondolnánk, innen már egyenes az út a színpadig, kivéve, ha az a bizonyos színészpalánta (és ezzel egyidejűleg a tanárai is) időközben rájön, hogy ő bizony nem való színpadra. Elérte, ami csak keveseknek sikerült, és mégis feladta, mielőtt még eltanácsolták volna. Átjelentkezett a bölcsészkarra.

Gabi lefegyverzően őszinte volt
Gabi lefegyverzően őszinte volt

Azt mondta, elképesztő kudarcként élte meg, sok-sok év kellett hozzá, hogy rájöjjön, szerencsés volt, és jókor váltott.

Jásdi István négy élete

A borász kamaszkori álmai még az olimpiához kötődtek – de végül le kellett mondania a sportkarrierről. Azt mondja, szerencsés volt, jó felé indult. Dolgozott külkereskedelmi vállalatnál, aztán a francia fővárosban kereskedelmi titkárnak állt. Amikor hazajött, vállalatvezető lett, egy évtizeddel később, mivel már nem lelte örömét a mindennapokban, maga mögött hagyta birodalmát, hogy valami egészen mást építsen fel. Persze akkor ezt még nem tudta. Elmesélte, hogy

egy újságban látott egy hirdetést, amelyben egy romos pincét árultak Csopakon. A feleségével megvették, és ekkor új időszámítás kezdődött a Jásdi családnál.

„Az ember életében lehet akár négy-öt nagyon komoly váltás is. És soha nem az előző életének a szakmai tapasztalatait kell továbbvinni, a szemlélet a lényeg. Jól kell csinálni, és az ember jól egyféleképpen tudja csinálni: körülnéz, megkeresi azokat, akik értenek hozzá, megnézi a világban, hogy akik csinálják, hogy csinálják” – emlékezett vissza a kezdetekre a borász.

Jásdi István derűje ragadós volt
Jásdi István derűje ragadós volt

Fördős Zé a semmiből kezdte újra

A ma már műsorvezetőként dolgozó Zé családjának vendéglátással foglalkozó vállalkozása, illetve annak a vége totális csőd lett. Nemcsak a barátoktól kölcsönkapott pénz, de még a nagymama lakása is elúszott. Ebben a teljesen kilátástalan helyzetben – Fördős egy rendezvényszervező cég alkalmazottjaként próbált pénzt keresni, míg öccse matracokat árult ekkoriban – kipattant fejükből az ötlet: „főzős videókat kellene csinálni.” Annak ellenére, hogy sem a kamerához, sem a műsorvezetéshez nem értettek ők ketten. Akkor még.

Jásdi István ezen a ponton aggódva kérdezte, hogy „most hol lakik szegény nagymama?”, de Zé mindenkit megnyugtatott, hogy rendeződtek a körülmények, és a nagyi újra a saját lakásában él. Aztán hozzátette:

„Mindhárman elmondtátok, hogy volt az életetekben egy pont, amikor váltani kellett, és ez a váltás bejött. Rájöttem, hogy nekem ilyen nem volt, soha ilyen döntést nem hoztam. A bölcsesség totális hiánya miatt lehet.

Az én kudarcaim elhatalmasodtak az életemben, maguk alá temettek, és a romok alól kellett kimásznom. Nekem jóval előbb rá kellett volna jönnöm, hogy »na, ezt eddig kell csinálni és bele kell kezdeni másba«.”

Egy jó nagy csavar a történetben, hogy a hely, ahol most a Street Kitchen stúdiója működik, ugyanaz, ahol korábban a család catering-cége volt...

Megállapíthattuk, hogy Zé nemcsak jól főz, de jól is mesél. Amikor abbahagytuk a nevetést, és újra elcsendesedett a terem, D. Tóth András azt tanácsolta Zének, hogy „erre a jó irányra most nagyon vigyázzon, el ne engedje”.

Jakupcsek Gabi ezzel azonban nem értett egyet, szerinte ugyanis pont az a legnagyobb baj, hogy általában nem tudjuk, mikor kell valamit elengedni. Erre Zé gyorsan meg is ígértette Gabival, hogy „feltétlenül szól neki, ha úgy érzi: itt az ideje abbahagyni a műsorvezetést”. Gabi megígérte, a paktum megköttetett.

Zé folyamatosan ugratta Krisztát… és viszont
Zé folyamatosan ugratta Krisztát… és viszont

DTK szerint a sikerhez elengedhetetlen a kudarc

A közszolgálati televízió egykori brüsszeli tudósítója, ma a WMN alapító-főszerkesztője. De a mai, egyértelmű sikerekhez vezető út egyáltalán nem volt egyenes. A nyilvánosság előtt dolgozó emberként Kriszta mára megszokta, hogy nemcsak a jól sikerült munkáit látja a nyilvánosság, hanem a hibáit is. A kudarcokat (köztük a rendkívül jól dokumentáltakat is), mint minden ismert embernek, neki is meg kellett tanulni a helyén kezelni, feldolgozni, tanulni belőlük és továbblépni. 

Így volt ez – saját bevallása szerint – élete legnagyobb bakija után is, amit Kriszta megosztott a színpadon a 330 fős közönség legnagyobb derültségére. Elmesélte, hogy 2005 tavaszán egyedül, stáb és segítők nélkül vezényelte le a pápaválasztási tudósítást a Vatikánból. Egy rossz (amúgy nagyon vicces) mondat miatt „elszabadult a pokol”, és bár a Magyar Katolikus Püspöki kar pár héttel később egy informális telefonhívásban „feloldozta” őt a hibáért, a magyar sajtó szétszedte. Kriszta, saját bevallása szerint, nagyon szégyellte magát a szerencsétlen elszólás miatt – egyébként Jakupcsek Gabi hozzátette, hogy „nem kellett volna, mert az az egy hiba nem írja fölül az egész napos sikeres tudósítói munkáját”. Ő azonban az eset után az utcára is alig mert kimenni. Ma viszont, 13 évvel később azt mondja:

„Fontosak a hibák is, a tanulságukkal együtt. Nem az határoz meg téged, hogy mekkorát hibáztál.

Ez a kudarc rengeteget segített abban, hogy később bátor legyek, kockázatot vállaljak.Ez is kellett ahhoz, hogy az legyek, aki ma vagyok."

Krisztát sem kerülte el a kudarc
Krisztát sem kerülte el a kudarc

„Nektek persze könnyű az újrakezdés, mert ismertek vagytok”…

Megkaptátok ezt már, ugye? – kérdezte András vendégeitől, mire Gabi és Kriszta is azonnal igennel válaszolt. Néhány vélemény szerint a WMN magazin csakis azért lett sikeres, „mert D. Tóth Kriszta neve ismert volt”, sőt, azt is megtudtuk, hogy egyesek szerint „Krisztának azért könnyű, mert a férje külföldi”. 

Aztán Jakupcsek Gabi elmondta, hogy ő egy nagyon sikeres pálya utolsó éveiben rosszul mérte fel a helyzetét.

„Nagyon rossz, hogy a mi kultúránkban nincs benne a hibázás lehetősége… Borzalmas morális körülmények között dolgoztam, és nem vettem észre, hogy már csak egy láb maradt a négylábú székből, és azon egyensúlyozom”

– fogalmazott a népszerű tévés, aki azt is bevallotta, hogy szakmailag úgy érzi, elérte, amit el lehet, elégedett. „Azt hiszem, én kielégültem. A siker ízét éreztem, én már csak a habot akarom nyomni a tortára.” 

Én bevállalom, hogy nekem könnyebben megy az üzleti része úgy, hogy ismernek” – ezek már Fördős Zé szavai. A Konyhafőnök műsorvezetője azt is elárulta, azért beszél nyíltan a kudarcairól, mert nem akarja azt a benyomást kelteni, hogy „itt ez a csávó, aki elkezdett főzögetni, berakták a tévébe és most minden nagyon szuper.” Szeretné, ha látnák a másik oldalt is. Ugyanakkor azt is vállalja, hogy óriási segítség lett számára az ismertség.

A színpadkép is nagyon szép volt
A színpadkép is nagyon szép volt

„Nektek persze könnyű az újrakezdés, mert van pénzetek”…

„Nyilván sokan feltételezik, hogyha figyelmen kívül hagyjuk az ismertséget, nektek akkor is könnyebb az újrakezdés, hiszen van pénzetek. Mit gondoltok erről?” – így szólt András utolsó kérdése, idézve egy másik klasszikus véleményt.

Jakupcsek Gabi válaszából kiderült, nem mehetne nyugdíjba, ha szeretne, akkor sem. Jó fizetést kapott mindig, de a sok munka miatt nem foglalkozott azzal, hogy vállalkozásba kezdjen. Ezt ma hibának tartja.

Jásdi István a korábbi vállalkozása eladásakor úgy gondolta, hátradől kicsit, és megpihen, háta mögött a tetszetős bankszámla-egyenleggel. De rájött, hogy feladat nélkül nem bírja, nyugdíjasként is akkor érzi jól magát, ha van miért fölkelnie.

Jásdi István bölcs humora és természetessége igazán különlegessé tette az estét
Jásdi István bölcs humora és természetessége igazán különlegessé tette az estét

Viszonylag későn, nagyjából ötvenévesen indította el borászatát, ekkor a számlája lenullázódott – ő pedig újra elkezdte magát jól érezni.

DTK a második könyve eladásából indította el a WMN magazint, és bevallotta, hogy bár a tévés bérének csak a töredéke volt az első wmn-es fizetése, ő soha nem örült annyira pénznek, mint azoknak a forintoknak, amiket maga termelt meg. 

Fördős Zé a sikerből befolyó anyagi hasznot most vállalkozásának továbbiépítésére használja, továbbra is egy 11 éves autóval jár, és bérelt lakásban lakik.

A beszélgetésről videófelvétel is készült, amelyet hamarosan teljes terjedelmében megnézhettek a WMN YouTube-csatornáján.

Riesz Eszter

Képek: Csiszér Goti/WMN - Goti Photography

A nyári szünet előtti utolsó Hello, WMN!-est június 18-án lesz, a vendégek között dr. Csernus Imre pszichiáterrel és Szentesi Évával, a WMN főmunkatársával. Jegyek már kaphatók, ne maradjatok le róla!

Ha kíváncsi vagy a Hello, WMN! estünk hangulatára, akkor kattints a képre a további fotókért lapozható galériánkban:

A Hello, WMN! sorozat kiemelt névadó támogatója a Volkswagen, a színpad dizájn felelőse pedig a TorTer e-design. Köszönet a támogatásért!