1.

Egy rendezvény kellős közepén, a vendégek előtt üvölt a beosztottaival. (Jó röhögni a Törtetők című film Ari Gold-ján, de azért jobb, ha a valóságban soha nem lesz ilyen főnököd!)

2.

Csapatról beszél, de nem tud csapatban gondolkodni. Igazi primadonna, akinek csak saját maga fontos. Az ő munkája, az ő pozíciója, az ő előrejutása... és az ő megbecsülése.

3.

Alkalmatlan emberek vezetésére, mert képtelen felfogni, hogy ők is érző lények, akik naponta más szellemi-, lelki- és fizikai állapotban lehetnek.

4.

Semmirekellő rabszolgának tekint minden beosztottat, akik akkor és annyit dolgoznak, amennyit ő akar, azért a „hatalmas" fizetésért. (Persze csak ő tartja soknak a fizetést, ami valójában nagyon kevés.)

5.

Nem becsüli a beosztottak háttérmunkáját, és fogalma sincs arról, mennyi időt emészt fel. Semmilyen érvet nem fogad el, ha az általa kitűzött határidő nem tartható.

6.

Naponta megkérdezi: hogy vagy? De nem várja meg a választ, mivel egyáltalán nem érdekli. Csak azért tesz gesztusokat, mert célszerűnek látja.

7.

Büszkén emlegeti, hogy (a főnökéhez hasonlóan!) szétosztja a beosztottak között a neki érkező karácsonyi ajándékokat. Ám míg a nagyfőnök valóban mindet szétosztja, addig ő előbb kimazsolázza a legjobbakat, majd a maradékot szétszórja a beosztottai között.

8.

Pitiáner. Azt hiszi, mindenki lop. Saját vállalkozása klotyójában sincs papír. Azt mindenkinek hoznia kell magával, a vendégeknek pedig a titkárnője ad. Meggyőződése, hogy ezzel elejét veszi a kizsákmányolt alkalmazottak (lopós) bosszújának.

9.

Nem tud vitázni a vezetőtársaival. Ha a másik az erősebb kutya, még a fontos szakmai érveit is visszanyeli. Majd a beosztottai elvégzik a többnyire szakmaiatlan és gyakran értelmetlen munkát. Végül is, a lojalitás nem azonos a szakmaisággal, de segíti a túlélést.

10.

A legnagyobb bónuszt sosem az a beosztottja kapja, aki a legrátermettebb, esetleg a legtöbb és legnehezebb munkát végzi, hanem az, aki a legsimulékonyabb. Így fizeti ki, hogy őt nem kell szakmailag meggyőznie vagy fegyelmeznie.

11.

Ha a beosztottja a nagyfőnök közelébe kerül, féltékeny rá. Nagyfőnökkel csak úgy lehet találkozni, ha ő is ott van, különben gyanakodni kezd. Kiderülhet, hogy a beosztott sem hülye, és ez a tény már veszélyezteti a pozícióját.

12.

Politikus főnök, aki felfelé nyal és lefelé tapos. Megtanítja, hogy vezetőként sosem az a fontos, mennyit tudsz vagy mennyit dolgozol, mert az az elsődleges feladatod, hogy őrizd és védd a pozíciódat. Mindenáron.

13.

Szerelmes a telefonjába. A gyorsra tervezett, húszfős megbeszélésből háromórás kínlódások lesznek, mert a találkozóra behozza a telefonját, aztán két órát beszél rajta másokkal, más ügyekben, miközben 19 másik ember várja, hogy haladjon az értekezlet.

14.

Ha nem vagy a helyeden és zavarja a telefonod csörgése, kikapcsolja. Soha nem halkítja le!

15.

Amikor prezentálni akarja a beosztottak által írt jelentést, de nincs ideje előtte elolvasni, akkor a helyszínen „blattol.” Ilyenkor lesz a Gizikéből gőzeke, a Harry Potterből helikopter vagy a Visegrádból viselt nadrág. Amikor kiröhögik, megsértődik, pedig valójában ő tiszteletlen a többi kollégával.

16.

Más vezető osztályán vagy más részlegeknél tíz év alatt kisebb a beosztottak elvándorlása, mint nála három év alatt.

17.

Kevés tanítványa van, aki nagy karriert fut be, mert nem tanítja meg őket az önálló vezetői döntések meghozatalára. Az önállóságot ugyanis nem adhatja meg nekik, mivel akkor veszélyeztethetik a pozícióját. Esetleg még az is bebizonyosodhat, hogy jobbak, mint ő.

Takács Krisztián

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Ollyy