1. A kutyák ökolábnyomának legnagyobb részét a táplálkozás teszi ki. Természetesen ehhez még hozzájönnek a különböző kiegészítők, ruhák, játékok és csak a kutyák miatt megtett utazások szennyezőanyag-kibocsátása is.

2. A kutyaürülék veszélyes hulladéknak számít. A végtermékkel együtt pedig rengeteg kórokozó is ürülhet a kutyából, amik a talajba bejutva megbetegíthetnek más kutyákat is. Ezért a zacskózás helyett a kutyagumi elásása is minimum felvet kérdéseket.

3. Egy magevő rágcsáló impaktja biztosan kisebb lesz, mint egy kutyáé. Ha az állat típusának kiválasztásánál az ökológiai szempontokat szeretnénk előtérbe helyezni, akkor mindenképpen arról az oldalról érdemes ezt vizsgálni, hogy mit eszik az adott állat.

4. Egy elmélet szerint régen az emberek nem fogyasztottak húst, mert nehéz volt emészteni, így az szinte hulladéknak számított – ezt ették a kutyák. Ugyanakkor az ebek már sokkal jobban meg tudják emészteni a keményítőt, tehát egy jól összeállított, az adott egyedre szabott diétával csökkenthető, bizonyos esetekben pedig akár ki is váltható a hús az étrendjükben.

5.

Ökologikusabb megoldás lehet, ha speciális táplálkozást alakítunk ki a négylábú kedvenceinknek. Az viszont nagyon fontos, hogy ha speciális étrenden (vegán, vegetáriánus) gondolkodunk, akkor mindenképpen konzultáljunk állatorvossal, képzett kutya-dietetikussal.

6. Léteznek már, és itthon is kaphatók úgynevezett „rovarfehérje” tápok. A rovarfehérjét tartalmazó táp előállításához katonalégylárvát és lisztkukacfehérjét használnak. Egyelőre még nincsenek információk és eredmények arról, hogy a rovarfehérjéknek negatív hatása lenne a kutyánk egészségére. Generációkra visszamenőleg viszont még adatunk sincs arra vonatkozóan, hogyan hat a kutyák egészségére akár a rovarfehérjékből készült, akár a vegán vagy vegetáriánus étrend.

7. A kutyák nagyon sok zöldséget meg tudnak enni, tehát lehet mozgástér abban is, ha otthon állítjuk össze a kutyák étrendjét. Ebben az esetben viszont napról-napra és grammról grammra kell összerakni az étrendet.

8. A maradékkal etetés ökológiai szempontból jó lehet, de a kutya egészségét tekintve már nem biztos, hogy szerencsés. Itt is az arányokra érdemes figyelni, és a konkrét kutya emésztésére.

9. Kata azt mondja, ha valakit az ünnepre szeretnénk kisállattal meglepni, ne magát az állatot adjuk, hiszen ekkor megfosztjuk attól a lehetőségtől, hogy ő maga alakíthasson ki kapcsolatot azzal az egyeddel, akivel jó esetben hosszú évekig együtt fog élni.

Érdemes valamilyen formában a „lehetőséget” adni ajándékba. Azaz akár egy pórázt vagy valamilyen jelzésértékű dolgot, amivel biztosítjuk szerettünket: támogatjuk, hogy állata legyen, ugyanakkor a konkrét egyedet, típust ő választhatja ki.

10. A kutyatartás ökológiai lábnyoma valóban nagy. De érzelmi oldalról lehet több pozitív hozadéka is. Sokszor kevesebbet kell például háziorvoshoz járnia azoknak, akik valamilyen kisállatot tartanak. Ehhez nem kell feltétlenül kutya, akár egy hullámos papagáj is kielégítheti a gondoskodás vágyát valakiben.

Nagy Réka Ökoanyu