1. A slow mozgalom alapértékeit a slow foodból, azaz a fast food ellentétéből lehet levezetni. A gyorséttermi étel egy, a mennyiséget és gyorsaságot minden más érték elé helyező rendszer. A slow food ennek az ellentéte, értékei a személyes jelenlét és kapcsolat azzal az étellel, amit megeszünk.

2. Nelli szerint az ételhez, evéshez való visszalassítás értéke – mint sok minden más – a kapcsolódásra vezethető vissza. Egy lassabb rendszerben sokkal több kapcsolatunk van magával az étellel. A túlzott mértékben feldolgozott étellel szinte már semmilyen kapcsolatunk nincs.

3. Nelli imádja a fővárost, és bár a lassítás jegyében megpróbált elköltözni Budapestről, de honvágya volt, és visszaköltözött.

4.

Nelli egy nagyon érdekes fogalmat vezet be: most épp a „tudatos szétesést” gyakorolja.

Azt vallja, ez is hozzánk tartozik, és így lehetünk teljesek. Mindannyian emberek vagyunk, és az, hogy igyekszünk lelassítani a mindennapok pörgését, még nem jelenti azt, hogy ez mindig sikerül – és ez nem is baj.

5. Miután a Slow Budapestnek vannak szolgáltatásai és termékei is, ezért Nelliéknék az üzleti életben is ki kellett alakítaniuk azt a lassú ritmust, ami ezen a területen is fenntarthatóvá teszi a működésüket. Arra jöttek rá, hogy nem érdemes semmit siettetni: ami szívből jön, az egyszer megtalálja a közönségét. Tapasztalata szerint ha valamit gyorsan csinálnak, akkor nem marad mindenre idő, több kompromisszumot kell kötni.

6. A járvány alatt elrendelt karanténok miatt sokan lassulni kényszerültek, de ez nem feltétlenül tett jót a mozgalomnak. Mivel kényszer volt, így érthető, ha sokan voltak dühösek a tehetetlenségtől. Ugyanakkor valamiféle elmozdulás mégis látszott: a karantén kezdetén a Slow Budapest bizonyos programjait ingyenessé tette, és ezeket rekordszámban töltötték le.

7. Nelli egy ideje mindfulness meditációs trénerként is dolgozik a Slow Budapest keretein belül. Sokszor ő sem tud leülni meditálni, mert nem tud megnyugodni. Felméri a saját igényeit és ezeknek megfelelően próbálja egyensúlyba hozni magát.

8. A fenntarthatóság és a lassúbb életmód kialakítása szorosan összefügg.

Fenntarthatóságról nem lehet úgy beszélni, hogy a saját életünk nem fenntartható.

Érdemes feltennünk azt a kérdést magunknak, hogy fenntartható-e hosszú távon az életünk, és ha a válaszunk nemleges, ajánlott elgondolkodni azon, hogy mely területeken kellene változtatnunk.

9. Ha valaki mindennap este tízig dolgozik, akkor nem gondolkodik el azon, hogy főzzön-e magának valamit, vagy rendeljen – egyértelmű, hogy rendelni fog, így érdemes olyan területen elkezdeni a lassítást, ami nem okoz plusz nyomást az életünkben.

10. Amikor Nelliék nyolc évvel ezelőtt megalkották az Anti-határidőnaplót, őket is meglepte a felismerés, hogy az emberek mennyire vágytak egy ilyenre. Azért szeretik a naplót, és azért tudnak sokan azonosulni vele, mert alacsony a belépési küszöb, könnyű használni, és nem kell elköteleződni egy hosszabb folyamatra.

Nagy Réka Ökoanyu