Iliás-Nagy Katalin cikkei

Összesen: 102 db cikk

Iliás-Nagy Katalin: Mind Sanyik vagyunk – a megrugdosott békéscsabai közkakas története

WMN Ügy – 2024. május 23. – INK

Sanyi, a kakas négy évvel ezelőtt szökött meg a korábbi tulajdonosától a békéscsabai piacról. Attól kezdve a Munkácsy téren élt, a helyiek törődtek vele, ellátták vízzel, élelemmel. Közkakas lett. Sokan megszerették, de ahogy az lenni szokott, voltak olyanok is, akik nem vigyáztak arra, ami közös. A kakast többször bántalmazták, megrugdosták. A legutóbbi támadásba belehalt.

„Ha nem alkalmazkodsz, akkor mész a levesbe” – Interjú Jordán Ferenc hálózatkutató biológussal

WMN Life – 2024. május 6. – INK

Jordán Ferenc biológus szókimondó stílusa miatt a tudományos élet egyik megosztó alakja. Jelenleg Bécsben él, és a Pármai Egyetem kutatója. Vallja, hogy nem kellene mást tennünk, mint békén hagynunk a természetet, és akkor kezelhető lenne a környezeti válság. De nagy probléma az is, hogy túl sokan vagyunk, amit vagy megoldunk mi önszántunkból, vagy a természet oldja meg helyettünk. Nem volt tabutéma: Iliás-Nagy Katalin kérdezte a biológus hálózatkutatót.

Iliás-Nagy Katalin: Megvetett Mesehősnők Klubja (novella)

Kult – 2024. április 29. – INK

„Az első férjem egy daliás herceg volt. De, mint a hercegek általában, ő is állandóan a kalandokat kereste. Végül egy sárkány gyomrában végezte. A második egy trón várományosa volt, nem meglepő módon megmérgezték. Aztán jött az agg király. De ő meg nem akart több utódot. Meg amúgy is, állandóan az exnejét siratta.”

Kísérleti állatok: értünk szenvednek. És miattunk – Riport

WMN Ügy – 2024. április 24. – INK

A Cruelty Free International becslései szerint évente körülbelül 192 millió állatot használnak fel tudományos célokra világszerte (ez jelenleg az egyik legpontosabb adat). A legtöbb kísérleti állatot felhasználó ország Kína (20,5 millió állat), Japán (15 millió), az Egyesült Államok (15,6 millió). Iliás-Nagy Katalin annak járt utána, hogy ezek a kísérletek milyen módon történnek ma, és történtek korábban itthon és külföldön.

Mielőtt elnémulnak a szellemek – harc az ősi mentawai kultúráért

Kult – 2024. április 21. – INK

Joo Peter dokumentumfilm-rendező legújabb filmjében Indonézia őserdeibe, a Szumátrától délre fekvő kis szigetcsoport, a Mentawai-szigetek őslakosaihoz kalauzol el minket. A film során három sámán szemén keresztül pillanthatunk be a Mentawai kultúra nem éppen békés történetébe.

< 1 2 3 4 5 6 7 >