Filákovity Radojka

Filákovity Radojka zsigerileg introvertáltnak tartja magát, még sincs semmi, ami jobban érdekelné az embernél. Hogy ezt az ellentmondást feloldja, újságíró lett. Indulásuk óta szerkeszti a Beszélnünk kell! és a Lélektani határ podcastokat, saját perinatálisveszteség-élményéből táplálkozva pedig egy, az érintetteket – és az ő egyéni útjukat a gyászfeldolgozásban – bemutató portrésorozattal dolgozik azon, hogy a perinatális veszteséget kevesebb tabu övezze. A keresztneve a szerb „öröm” szóból ered, a teljeset pedig kérésre változatos módokon tudja betűzni.

Filákovity Radojka cikkei

Összesen: 511 db cikk

A vidékre költözőknek a családképe is átalakul

Lélektani határ – 2024. június 7. – FR

Bár évtizedek óta foglalkoztatja a vidékszociológiát, és általában a társadalomtudósokat, hogyan is határozzuk meg a vidéket, ma sincs egyetlen nagy, egységes definíció rá. Az azonban biztos, hogy a vidék ma már jóval sokszínűbb, mint a megelőző évtizedekben volt, és sokkal többeket is vonz. De hogyan alakítja magát a vidéket ez a mobilizáció? Kik határozzák meg pontosan a mai vidékképünket? És mit jelent mindez az ott élők szemszögéből? A Lélektani határ új epizódjában Milanovich Domi vendége: Csurgó Bernadett vidékszociológus.

Kimenő Radival: Gyerekkel is lehet felhőtlen élmény a fesztiválozás

Kult – 2024. június 6. – FR

Nem csak hamvas húszas szingliként lehet felejthetetlen élményeket szerezni a Művészetek Völgyében, ez az a fesztivál ugyanis, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoznak. Filákovity Radojka ilyen programokat hozott most a Völgy idei kínálatából.

Ha a gyerek a hírvivő az elvált szülők között, azt nagyon nehéz feldolgoznia

Lélektani határ – 2024. május 31. – FR

A mozaik lét egy kihívásokkal teli, bonyolult családforma, de reményteli is – vallja dr. Ságh Beáta orvos, pszichológus, aki a Lélektani határ mozaikcsaládokról szóló epizódjának vendége volt. Az ő gondolataiból válogattunk.

„Életeket tehetnénk azzal szebbé, ha teret engednénk a méltó búcsúnak” – Visnyei Barbi elvesztett babájának története

WMN Ügy – 2024. május 25. – FR

Egy kisbaba elvesztésekor ahány ember, annyi út van a gyászban és az elengedésben is. Visnyei Barbara tartalomgyártó korai veszteségekor a természetes vetélés mellett döntött, és azzal, hogy erről nyíltan beszél, rengeteg nőnek segített már.

Amikor a napi rutinokkal való teljes kapcsolatvesztés lesz az élet realitása – A felejtés betegségéről, a demenciáról

Lélektani határ – 2024. május 24. – FR

Általános tapasztalat, hogy a demenciában érintett betegek már középsúlyos-súlyos stádiumban vannak, mire eljutnak szakorvoshoz, holott ha korai fázisban történne a diagnózis, éveket lehetne nyerni és jelentősen javítani az életminőséget – hangsúlyozza dr. Nagy Szilvia pszichiáter. A Lélektani határ legújabb epizódjának témája: a demencia.

< 1 2 3 4 5 6 7 >