Ha Radcliffe, akkor Harry Potter, és fordítva

A két név örökre összefonódott, hiszen Daniel tíz éven át alakította tökéletesen a kivételes, ám bizonyos jegyeiben mégis átlagos varázslónövendéket. És ez alatt az évtized alatt nemcsak Harry, de Radcliffe is felnőtt. Ahogy mi is, akik alsó tagozatosként ismertük meg J. K. Rowling mesés világát, hogy aztán a finálét már tinédzserkorunk végén izguljuk végig. A kultikus filmsorozat három főszereplője, Daniel Radcliffe (Harry), Emma Watson (Hermione) és Rupert Grint (Ron) a szemünk előtt, és velünk együtt váltak lurkókból felnőtt emberekké, ezért úgy vélem, mindig is különleges kapcsolatuk lesz saját generációjukkal.

Emma Watson, Daniel Radcliffe és Rupert Grint 2000-ben - Forrás: Getty Images/Warner Bros./Newsmakers

De a Roxfort nem csak játék és mese…

Amíg mi a vászon előtt csodálva, izgulva, és irigykedve figyeltük Potter kalandjait, addig a „túloldalon” nem ment minden zökkenőmentesen. Egyrészt gyerekszínésznek lenni nem fáklyásmenet, másrészt a hirtelen jött hírnévvel még egy felnőttnek is nehéz megbirkóznia, nemhogy egy 12 éves gyereknek. Ahogyan azt sem lehet egyszerű feldolgozni, hogy karriered kezdetén eljátszottad életed – valószínűleg – legsikeresebb és legmeghatározóbb szerepét.

Ugyan szülei nagyon óvták a fiukat, Daniel Radcliffe mégis nehezen viselte, hogy mindenhol felismerik, így már tizenévesen alkoholproblémákkal küzdött. Kemény dohányos lett, a stábtagok szerint a stresszesebb forgatási napokon Danielt csak cigivel a szájában lehetett látni.

De az is többször előfordult, hogy részegen ment dolgozni – ezt már ő maga vallotta be egy interjúban. Szerencsére 2010-ben sikerült önerőből leszoknia, azóta nem iszik.

2010-ben a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész new york-i premierjén - Forrás: Getty Images/Stephen Lovekin

Nem Harry volt neki az első

Gyerekszínészeknél sokszor a szülő a „hajtóerő”, ő szeretné, hogy gyermeke minél sikeresebb legyen. Radcliffe esetében ez pont fordítva történt, a kicsi Daniel addig nyúzta a szüleit, hogy színész szeretne lenni, amíg azok el nem vitték meghallgatásokra. Első szerepét mindössze ötévesen kapta, és 1999 decemberében debütált a David Copperfield című filmben fiatal Davidként. Ezután egy sorozatszerep jött, harmadik alakítása pedig örökre megváltoztatta az életét. (És még sokunkét.)

Daniel Radcliffe és Emilia Fox a David Copperfield című filmben (1999) - Forrás: IMDB

Harry Potteren túl

Ahogy minden ikonikus szerep megformálója küzd a skatulyával, úgy Daniel sem úszta meg, hogy Harry Potter árnyékával dacoljon. Így aztán amint vége lett a filmsorozatnak, Potterétől teljesen eltérő szerepeket vállalt. Szerepelt a 2012-es A fekete ruhás nő című filmben, majd következett a Szarvak, a Dzsungel, és legutóbb a Beast of Burden-ben láthattuk a vásznon.

De legnagyobb dobása, amivel sikeresen kilépett Potter árnyékából, az Equus című színdarab volt, amiben meztelenül játszott a színpadon, ezzel végleg ledobva magáról a jófiú imázsát.

Daniel Radcliffe az Equus című színdarabban - Forrás: Getty Images/robbie jack/Corbis

Azt mondja, egy percre sem bánta meg, hogy elvállalta Harry Potter szerepét. Vele ellentétben Robert Pattinson (aki szintén feltűnik a filmekben Cedric Diggoryként) nagyon is sérelmezi, hogy a világhírnevet az Alkonyat-széria hozta meg számára: ő legszívesebben elküldené Edward Cullent a búsba a teljes vámpírpereputtyal együtt.

Miután a vásznon és a színpadon is megpróbálta felülírni korábbi „énjét", Danielt újabban a televíziók képernyőjén láthatjuk a Csodatevők című sorozatban.

Geraldine Viswanathan és Daniel Radcliffe a Csodatevők című filmben - Forrás: IMDB

És ezt tudtad róla?

A rajongók közül persze sokan a mai napig követik életútját, és minden apróságot kinyomoznak róla. Például, hogy Jacob Gershon álnéven (középső nevének és édesanyja lánykori nevének kombinációja) jelent meg néhány verse egy underground divatmagazinban, a Rubbishban. Vagy, hogy egy neurológiai betegségben szenved, ami a motorikus képességeibe kavar bele néha, emiatt nem is ment jól neki az iskola. Netán azt, hogy a Harry Potter forgatásai alatt 160 szemüveget használt összesen, és egyszer úgy nyilatkozott egy műsorban, hogy Az ember, aki mindent tudott a kedvenc filmje, amelyben ő is szerepet kapott.

Harry Pottertől sosem fog tudni egészen elszakadni

Igaz, mi sem. Hogy lesz-e valaha még egy olyan meghatározó szerepe, mint a fiatal varázsló karaktere? Nem tudhatjuk. Egy biztos: szurkolunk neked, Daniel! Boldog szülinapot!

Dián Dóri

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/ Roy Rochlin/FilmMagic