Már több mint húsz éve annak, hogy Dewey Finn helyettesítő tanárként besétált egy iskolába, és rockbandát alapított a kölcsönkapott osztályával. Ugye, milyen gyorsan megy az idő?

A film, amiből a legtöbben megismerték Jack Blacket, mai napig népszerű és szerethető, mint ahogy ő maga is: ikonikus alakításáért Golden Globe-ra jelölték, és talán

azért is tudta belopni magát rengeteg ember szívébe éppen ezzel a mozival, mert érezhetően szinte önmagát – vagy legalábbis személyisége egy nagyon fontos oldalát – vihette vászonra benne.

De honnan is jött az igazi Jack Black? És milyen sötét foltok vannak az ő múltjában?

Jack Black rocksuli Holiday
Jack Black a Rocksuli című filmben - Forrás: UIP-Duna Film

A színész Kaliforniában született, majd szülei válását követően, tízévesen édesapjával maradt, és vele költözött el szülővárosából.

A legnagyobb nehézségeit kiskamaszkorából idézi fel: ekkor ugyanis kokainproblémákkal küzdött, és a szerencse, a támogató közeg, valamint saját elhatározása együttesének köszönheti, hogy végül nem siklott ki az élete.

„Sok gondom volt a kokainnal… Elég durva karakterekkel lógtam. Féltem iskolába menni, mert egyikük meg akart ölni. Ki akartam jutni onnan”idézte fel egy interjúban. Itt arról is beszélt, hogy végül egy iskolapszichológus segített neki leküzdeni a problémákat: „Sírtam, mint egy baba. Hatalmas felszabadulás és megkönnyebbülés volt. Eufóriával távoztam, mintha egy óriási súlyt emeltek volna le rólam. Ez megváltoztatott” – mondta később a történtek kapcsán.

A nagy áttörés: egy tanév a Rocksuliban

Színészi karrierje kisebb epizódszerepekkel kezdődött a ’90-es évek elején, a 2000-es években aztán egyre nagyobb produkciókban tűnt fel, mint a Pop, csajok, satöbbi, vagy a (vitatott megítélésű) Nagyon nagy ő, ahol Gwyneth Paltrow oldalán játszott. Végül a már említett Rocksuli jelentette a nagy áttörést 2003-ban. Itt két szenvedélyét ötvözhette: a rockzenét és a filmezést. Az azóta már felnőtté lett gyerekszereplők mind kedves emlékeket idéznek fel Jack Blackről, aki bevallása szerint eleinte nagyon izgult a szerep miatt.

„Utólag visszagondolva nevetségesnek tűnik, mert annyira éretlen idióta vagyok, hogy igazából tökéletes feladat volt számomra egy csapat gyerekkel együtt lenni” – mondta.

„Nagyon jól éreztük magunkat – lovagoltunk, viccelődtünk, és pukihangokat hallattunk a két felvétel között” – vallotta be teljes őszinteséggel.

Jack Black rocksuli Holiday
Jack Black a Rocksuli című filmben - Forrás: UIP-Duna Film

A film kapcsán Black felidézte, hogy a rendező, Richard Linklater milyen precízen ügyelt a legapróbb részletekre, hogy az őrültségnek tűnő történet minél hitelesebbnek hathasson. „Emlékszem, amikor azt mondta: »Ezt nem hiszem el. Zeneórát tartanak, és senki sem tudja meg? Hangszigetelni kell az osztálytermet.« Ezek az apró összetevők, amelyek a földön tartották a sztorit, valóban a sikert szolgálták”magyarázta a színész, aki karrierje csúcsának tartja a helyettes tanár szerepét. Az elmúlt években felröppentek a hírek, hogy érkezik az folytatás. 2008-ban a színész úgy nyilatkozott, a forgatókönyv már kész, mégsem lett semmi a projektből, bár Black bevallása szerint bármikor belevágott volna az új rész elkészítésébe. 2023-ban ismét sokan rebesgették a folytatás esélyét, főként a húszéves jubileum kacsán, de a hírek szerint Dewey megformálója már évek óta feladta a reményt, hogy elkészül a folytatás.

Romantikus főhősként is hiteles 

Jack Black a Rocksuli sikere óta számos moziban játszott, többek között a Kink-Kong, a Trópusi vihar, a Szexvideó vagy a Jumanji című filmekben. 2006-ban Tenacious D – Avagy a kerek rockerek címmel pedig a zenekara köré épített egy filmet – ennek megosztó a megítélése –, de a máig működő komikus rockduóként definiált banda több filmben is szerepet kapott.

Jack Black egyik legkedveltebb karaktere a „Holiday” című filmhez kötődik, ahol megmutathatta: a romantikus főhős szerepkörében is abszolút hiteles. Mindezt igazán „jackblackesen”: humorral, empátiával, öniróniával és emberséggel.

A forgatáson állítólag igazán jó hangulat uralkodott, Black és kollégái ugyanis remekül kijöttek egymással – ami érződik is a filmen.

Jack Black rocksuli Holiday
Jack Black a Holiday című filmben - Forrás: UIP-Duna Film

A színész fő partnere Kate Winslet volt, aki először játszott Blackkel, de ahogy egy idén nyári interjúban bevallotta, ő áll annak a listának az élén Hollywoodból, akivel bármikor újra együtt forgatna (milyen jó lenne, nagyon várjuk!). „Jack természetesen minden felvételnél csinált valami olyat, ami végig frissen tartott. A romantikus vígjátékoknál elég szorosan kell tartani magunkat a forgatókönyvhöz, mert a komikus időzítés megkívánja, de Jack mindig megtalálta a módját, hogy improvizáljon valamit, és ezért nagyon hálás voltam” – idézte fel Winslet a közös munka jó élményét. 

Nyugalmas magánélet és az épülő lelki béke

Bár már gyerekkorában súlyos mélységekből kellett felállnia, Jack Black igazán jó példaként szolgálhat, hiszen nemcsak sikeres lett a hivatásában, de a magánélete is nyugodt és botrányoktól mentes.

2006-ban jegyezte el Tanya Haden énekesnőt (Charlie Hadden jazz-basszusgitáros egyik lányát), akivel azóta is együtt vannak, és időközben két fiuk született. Tanya még a kamasz, hírnév előtt álló Jack Blackről is őriz emlékeket, hiszen az iskolából ismerték egymást, majd csaknem húsz évvel később találkoztak újra. Jack Black első randijukat még nemrégiben, évtizedekkel később is érzelmesen idézte fel: „Mintha a mennyország nyílt volna meg a fejem felett, tudtam, ez az, amit ezután mindig is szeretnék.”

Jack Black számára mára a családja a legfontosabb, de azért nagyon szeret forgatni, és ha úgy adódik, fontos ügyekben is megszólal. Persze úgy, ahogy tőle megszokhattuk.

A színészsztrájk idején például híressé vált performansza, amelyet egy Los Angelesben megrendezett jótékonysági eseményen adott elő: itt félmeztelenül énekelte Taylor Swift Anti-Hero című számát.

Black politikai kérdésekben sem fél véleményt mondani: nyíltan kiállt Donald Trump ellen, azonban emberségét és intelligenciáját mutatja, hogy amikor zenekari társa az ex-elnököt ért merénylet után a szülinapi tortája mellől azt kívánta: „legközelebb ne téveszd el Trumpot”, a színész lemondta a duó további turnéját. „Soha nem engednék utat a gyűlöletbeszédnek és soha nem buzdítanám a politikai erőszakot, így nem érzem többé helyénvalónak a Tenacious D turné folytatását”mondta.

Jack Black tehát belül továbbra is örök fiatal, de jó aránnyal őrzi a gyermeki énjét élettapasztalatának bölcsessége mellett.

Bevallása szerint azért is szereti szinkronizálni Po karakterét, mert a belső békéjének megtalálása hasonló módon alakult, mint a leghíresebb harcművész pandáé. „A családdal tölteni az időt a legjobb. Ez egy luxus, amit a világjárvány idején fedeztem fel újra…Nézem a gyerekeimet, ahogy felnőnek, és rájövök: Úristen, hamarosan el fognak költözni. Élveznem kell, amíg itt vannak” – mondta a People magazinnak egy 2023-as interjúban

Jack Black persze azért dolgozik tovább: hamarosan a Dear Santa című új, karácsonyi vígjátékban láthatjuk. És ki tudja… Talán egyszer még visszatér rockzenésztanárként is egy kölcsönkapott osztályba. A fél világ örülne neki, ebben biztos vagyok.

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Axelle/Bauer-Griffin / Contributor

Széles-Horváth Anna