1. Menzeszbugyi

Többen is foglalkoznak ilyen projekttel, néhány prototípus már kapható is elvétve, illetve nem túl sikkes változatait lehet rendelni jó drágáért a tengerentúlról. A sok közül az egyik legszimpatikusabb a londoni színésznő, a kezdeményezésre 2016-ban vállalkozást is alapító Paige Fashoni projektje.

Paige olyan, valamennyi nő számára viselhető, bármilyen alakra illeszkedő bugyit akar kifejleszteni, amely egyrészt ledönti a például a harmadik világ országaiban ma is létező tabukat, miszerint egy menstruáló lány nem mehet iskolába, egy nőt el kell különíteni a családtól azokra a bizonyos napokra. A spéci kialakítású, a menstruáció ideje alatt is egész nap viselt, extrém mennyiségű folyadékot elnyelő, majd simán a mosógépbe dobható bugyival – nem mellesleg – örökre le lehetne számolni a tampon- és betéthasználattal. A Flux alsónemű hasznosságát átérezve, idén januárig több mint 22 ezer fontot adományoztak a reménybeli felhasználók a találmány továbbfejlesztésére.

2. Varázsgyűrű

Azt, hogy a világ már közel sem annyira biztonságos, mint korábban, senkinek sem kell bizonygatni – éppen ezért többen is dolgoznak az újabb és hatékonyabb személyi segélyhívó rendszerek tökéletesítésén. De amikor megtörténik a támadás – ahogy megtörtént például a 2000-es évek elején Kathy Roma marketingesssel, aki ebben a videóban meséli el az őt ért brutális esetet –  olyankor az ember hiába kapkod a mobiltelefonja után, ami esetleg pont akkorra merült le, vagy a támadó elvette. Kathy az életét csakis a késes fojtogatóval folytatott kitartó küzdelmének köszönheti, így amikor találkozott a Nimb-gyűrű fejlesztőcsapatával, azonnal a projekt élére állt annak arcaként.

A divatékszernek tűnő, a segítséget egyetlen, három másodpercig tartó, észrevétlen nyomással riasztó, a segélykérő tartózkodási helyét GPS-rendszerrel beazonosító gyűrű kifejlesztésére közel 300 ezer dollár gyűlt össze eddig a közösségi támogatóktól.

Az első körben gyártott mennyiséget hamar elkapkodták, jelenleg éppen nem kapható.

3. Cserélgethető cipősarok

A cipőmániások most ne figyeljenek ide, de nem is érti az ember, hogy a lecserélhető cipősarok miért nem kapható még mindenhol? Egy amerikai férfi például azon dolgozik, hogy a nők a reggeli rohanásban használt kényelmes kis sarkú topánjukat átalakíthassák egyetlen mozdulattal az üzleti tárgyalásra szükséges, sikkes tűsarkúra. Egy francia feltalálónő pedig a bokacsizmák terén készül divatforradalomra: az ő ötlete nyomán a megszokott darabunkra akár a hónap minden napján másik, dekoratív sarkat illeszthetünk.

4. Kiskert a lakásban

Megint elfelejtettünk petrezselyemzöldet venni, vagy úgy ennénk egy kis friss salátát, de a sarki közértben télen hiába keresünk normális hozzávalókat? No para: a Herbert nevű házi zöldségtermesztő rendszerrel legfeljebb a nappaliig kell elmennünk a konyhából! Hasonló, föld nélkül, pusztán kevéske vízben növekvő zöldségkerten több fejlesztő dolgozik világszerte, a Herbertet éppen a szomszédban, a „sógoroknál”, Ausztriában alakítja egy kilenctagú, mezőgazdasági projektekkel foglalkozó csapat (magyar tagja is van: Orosz Krisztina). Világszerte szállítanak, bár a falon viruló organikus zöldségeskert nem olcsó, jelenleg kábé 120 ezer forint. Mégis sokakat érdekel, a fejlesztőcsapat eddig a kitűzött célösszeg ötszörösét tudta összekalapozni a találmányra az Indiegogon.

5. Tíz másodperces automata fogmosó

Tegyük szívünkre a kezünket: mennyi idő megy el arra, hogy a gyereket reggel-este rávegyük, menjen végre fogat mosni? Az amerikai uFunBrush jelenleg a prototípus kifejlesztésének fázisában tart, a reménykedő szülők tavaly karácsonyig mégis több, mint 190 ezer dollárt adtak össze, hogy végre boltban kapható valóság legyen az ötletből. Nincs többé könyörgés és helytelen sikálás: az elöl viccesen vigyorgó, tökéletes fogazatú szájat mintázó, egyébként fogkrémmel együtt működő eszköz az ultrahangos technikát hívja segítségül,

a gyerek egyszerűen bekapja tíz másodpercre, és máris tiszta a fog és baktériummentes a szájüreg. Februártól 60 dollárért mi is előrendelhetnénk.

6. Harmatból ivóvíz

A harmadik világ számos országában napi valóság a nők számára, hogy naponta többször tucatnyi kilométert gyalogolnak ivóvízért, sokszor veszélyes körülmények között. A Dél-Karolinában felcseperedett Reuben Vollmer talán ezt is átérezte, mikor nekiállt a DewGood-készülék megalkotásának, amely a levegő páratartalmát felhasználva képes napi negyven liter ivóvíz előállítására. A belül mindenféle elemző kütyüvel felszerelt doboz folyamatosan figyeli a napi hőmérsékletet, a páratartalom alakulását, és belső szűrőrendszerét akkor aktivizálja, mikor van is mit átalakítani – legyen az a hajnali, fűszálakon megtelepedett harmat, vagy a kerti bútort finoman belepő éjszakai pára. Egyelőre a prototípus készült el, ám kereskedelmi forgalomban sem lesz olcsó, várhatóan 1500 dollárért kapható majd – ha a fejlesztő össze tudja szedni a további munkához szükséges 50 ezer dollárt.

7. Mobilfüggőknek – Két magyar lány találmánya

A végére hagytam egy igazán figyelemre méltó magyar fejlesztést, amely ráadásul két remek, kreatív nőhöz kötődik:

Baur Eszter és Kovács Bori saját ismerőseiken figyelték meg a nomofóbia jelenségét, azaz azt a stresszes parát, mikor az ember valami miatt éppen nem tud kockulni a mobilján.

Az Out off the box-rendszer a világ első, kézzelfoghatóan a mobiltelefon-függőséget kezelő programja. Sok családban – melyekben valamennyi családtagnak van okoseszköze, és naponta több órán át használják is – tagadhatatlanul a leghasznosabb befektetés lehetne mostanában. A feltalálók nem a technológiamentes életben hisznek, hanem a technológia helyes felhasználásában, és többlépcsős programjuk ehhez kínál igazán szórakoztató csomagot. Az ipari formatervező-stratégiai tanácsadó páros a crowd-funding kampányban mindehhez 20 ezer dollárt szeretne összegyűjteni – ha meglesz, nem lehet több akadály a dobozból kitörni készülők számára.

Kocsis Noémi


Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Pexels/cottonbro studio