Gyurkó Szilvia cikkei

Összesen: 395 db cikk

Ilyen volt gyereknek lenni Magyarországon 2023-ban

WMN Ügy – 2024. január 5. – GySz

A politika soha korábban nem használta annyiszor a gyermekvédelem szót, mint tavaly. De vajon ez jelent-e valódi figyelmet, valódi törődést, valódi védelmet a másfél millió magyar gyerek számára? Gyereksors Magyarországon 2023-ban, dr. Gyurkó Szilvi írása:

A karácsony, amelyben jó gyereknek lenni – Dr. Gyurkó Szilvi öt tippje

WMN Ünnp – 2023. december 21. – GySz

A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy az értük felelős felnőttek úgy szervezzék a karácsonyt (is), hogy az a gyerekeknek jó legyen. Oké, de mitől lesz jó egy gyerek számára a karácsony?

Mobiltelefon az iskolában: mire megyünk a teljes tiltással?

WMN Ügy – 2023. december 12. – GySz

A gyerekek hamarabb találkoznak az okostelefonnal, mint a kétszikű zárvatermőkkel. Valamilyen korlátozás jó lenne az iskolákban. De nem biztos, hogy az egyre több országban alkalmazott teljes tiltás a jó megoldás – állítja dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember.

Dr. Gyurkó Szilvia: Szenvedek a bántalmazó kapcsolattól, amiben a rendszerrel élek

WMN Ügy – 2023. november 29. – GySz

A magyar nyelv egy újabb kifejezésének kisajátítását – gyermekvédelem – már szinte megszoktuk. Lehetne vállat vonni és azt mondani: így megy ez. Lehetne hátat fordítani az aktuálisan köréd rajzolt világnak, és csak a buborékod akolmelegében süttetni az arcod. Lehetne elmenni, és nyugodtabban élni máshol. De ha húsz éve foglalkozol egy üggyel, és ez itt a hazád, akkor – hiába múltál negyven – egyszerűen nem tudsz csöndben maradni, és odébbállni.

A harag nem hozza vissza az öngyilkos gyereket – dr. Gyurkó Szilvia a sümegi eset kapcsán

WMN Ügy – 2023. november 15. – GySz

„Nem azért zaklatták a gyereket, mert túlsúlyos, hanem mert a közösség, amiben van, ezt lehetővé teszi (megengedi, tolerálja, az áldozatot hibáztatja, vagy tehetetlennek és eszköztelennek érzi magát)” – egy önmagában is rettenetes ügyet tovább súlyosbít a felszínes hírek alapján hozott népítélet, írja dr. Gyurkó Szilvia a sümegi eset kapcsán, itt:

< 1 2 3 4 5 6 7 >