Eme mesebeli gyermek Purple Dot Studio néven indult útjára és hazánkban eddig nem létezően széles választékot kínál női grafikusok által készített, igényes művészeti printekből.

Nem tömegtermékekről van szó, de nem is megfizethetetlenekről, mint amilyenek sokszor az egyedi kortárs művészeti alkotások.

Nem egyetlenegy létezik tehát belőle, de nem is lesz tele velük minden iroda és lakás, hiszen limitált, számozott példányban árulják azokat. Ráadásul amellett, hogy teret kapnak fantasztikus, pályakezdő női grafikusok, a női témák, felvetések, látásmódok, problémák is előtérbe kerülnek. A vásárlók olyan stílust és tematikát választhatnak – megfizethető áron – az életterükbe, amelyhez valamilyen módon kapcsolódni tudnak, és nem csupán egy kép lesz a falukon, hanem sajátjuknak, otthonteremtő elemnek is érezhetik. Mi ez, ha nem egy valódi win-win helyzet?!

Ha pedig ez nem lenne elegendő, akkor azt is fontos kiemelnünk, hogy

az alapítók elköteleződtek a társadalmi szerepvállalás mellett, és időszakonként fontos ügyek mellé teszik le a voksukat azzal, hogy bizonyos, velük együttműködő grafikusok képei árának egy részét egy-egy támogatandó téma, civil egyesületet támogatására fordítják.

A grafikusokkal egyeztetve az első téma a mentális jóllét, egészség kérdése lett, és ezt helyezik fókuszba azon művészek, akiket – a teljesség igénye nélkül – igyekszünk bemutatni a stúdió alkotói közül. Ha tőlük választotok, akkor minden kép után a mi WMN-szívünknek is fontos Hintalovon Alapítványt is támogatni fogjátok. Az alapítványt, amelynek tagjai 2015 óta minden erejükkel azon dolgoznak, hogy felhívják a figyelmet a gyerekek jogaira, és minél szélesebb körben szeretnék megértetni, elfogadtatni, hogy óriási jelentőséggel bír a gyerekkor! Hisznek abban, hogy a gyermekjogok egy szebb jövő zálogai, amelyben a gyerekek vigyáznak egymásra és magukra, a felnőttek pedig jobban oda tudnak figyelni a gyerekek szükségleteire.

A stúdió számos művésze saját színes egyéniségével és látásmódjával szintén beállt a jó cél mögé. Közülük válogattunk, hogy nektek is jobb legyen a kedvetek:

@barbsiegraphy

A @barbsiegraphy megálmodója, Barbi, aki újdonsült anyuka, és elsősorban olyan illusztrációk készítésével foglalkozik, melyekben igyekszik mindig elrejteni valamiféle pozitív, bátorító üzenetet és/vagy humort. Külön örül, hogy egy olyan csapat tagja lehet, amelynek nem csupán a profit, hanem a társadalmi szerepvállalás is fontos. Ha az anyaság és a munka mellett marad még ideje, akkor Barbi leginkább absztrakt vászonképeket fest kikapcsolódásképpen.

Fülöp Luca

Luca, aki teljesen új a stúdióban „csak” hobbigrafikus (és a „fenekekkel” az imádatom tárgya is, de ez talán neki mellékes). Egyébként textiltervező művészként dolgozik, és azért rajzol, hogy a saját, egyéni hangján szóljon az emberekhez, elgondolkodtassa őket, és közben megmutassa, hogyan viszonyul az élethez és a nő testek sokszínűségéhez.

Gyökös Anett

Anett éppen a Metropolitan Egyetem tervezőgrafika szakán hallgató, de életében mindig a rajzolás és az alkotás volt a boldogságforrás… na meg imádja nézni az arcokat, akik örülnek az elkészült műnek.

A társadalomkritika és a reflektálás a jelen eseményeire a kedvenc témái, én meg pedig ízemben átérzem az újra és újra kinyitott hűtő, és a „csak még egy falat” problémakörét.

Mert, ugye, az köztudott, hogy az az étel, amit nem tányérból eszünk, nem számít, haha!

Kránicz Dodó, azaz Dorottya

Zseniálisan egyedi és vicces alkotó, aki szülői nyomásra előbb bölcsész, majd újságíró lett, és csak utána teljesítette be gyerekkori vágyát: a grafika, a rajzolás felé fordult. Én nagyon örülök ennek, bár bizonyára másban is jó volt. Dodó ismérvei az egyedi stílus, a humor és az élet szeretete. A Purple Dot női közösség lététől igazán boldog, mert a kicsit több mint egy éve megszületett kislánya többek közt abban is megerősítette, hogy a női köröknek, szövetségeknek óriási erejük van. Pont, mint a munkáinak!

Moravszky Kata

Kata három éve végzett a Képzőművészeti Egyetemen, azóta grafikusként dolgozik. Számára nagyon fontos, hogy együttesen hívják fel a figyelmet a mentális egészség kérdésére, mert – mint mondja –, a saját bőrén is érezte az elmúlt időszak lelki nehézségeit. Különösen a középiskolás generációra érzékeny, akiknek az ő szavait idézve egyszerre kell „megfelelni az iskolában, serdülni, a szülőkkel együtt élni, és szeparálva lenni a haveroktól… szóval érthető, ha segítségre van szükség, és ebben nincs semmi rossz”.

Amire viszont ebből az időszakból rettentő büszke az az, hogy a Covid alatt szinte éttermi szintre fejlesztették otthon a nápolyi pizza készítését.

Kata és a nápolyi pizzája

Talán ezért is ilyen szép kerek a jógázó nője… imádom!

Thury Lili

Lili kollázsait aktuális társadalmi kérdések ihlették. A szabadúszó grafikusként, vizuális alkotóként dolgozó lány munkáinak fókuszában a nők és a városi lét áll. Művészetpedagógiai foglalkozásokat tart harmadmagával a Csodaműhely Egyesület Csaj Csoportjának. Ebben a csobánkai kamaszlányoknak szervezett csoportban az őket érintő témákat, problémákat dolgozzák fel az alkotás eszközeivel. Nem véletlen tehát, hogy ősztől elkezd képzőművészet-terápiát is tanulni, továbbfejlődni, és ily módon is segít majd a művészet bevonásával az arra nyitott fiataloknak.

Zengővári Judit

Judit macskái, virágai, a képeiből áradó vidám életigenlés Kecskemétről érkezett a Purple Dot Studióba. Ő egyébként szabadúszó illusztrátorként dolgozik, és barátjával vad szobanövény-nevelésben vannak… gondolom, mindaddig, amíg azok ki nem szorítják őket a lakásból.

Marossy Kriszta

A Purple Dot Studio-t ITT, A Hintalovon Alapítványt pedig ITT találjátok