Élmények a vásznon túl – Augusztusban jön a Nagylátószög új évada

A jó filmeket mindenki szereti – ez tény. Ahogy az is, hogy a hazai forgalmazók közül a húszéves Mozinet az, amely sosem okoz csalódást az általa forgalmazott alkotásokkal – mint a Saul fia, a Testről és lélekről, A feleségem története vagy többek közt a frissen megjelenő A tea illata – és

izgalmas programjaival, amelyek túl nyúlnak a vásznon, értékes gondolatokat közvetítenek, és igazi közösségépítő erővel bírnak. A filmbemutatói például az esztétikai értékük mellett olyan témákat dolgoznak fel, amelyekről kevés szó esik a médiában és a közbeszédben.

A Mozinet tavaly óta hetente jelentkező beszélgetős műsora, a Nagylátószög célja, hogy a különböző szakterületekről érkező vendégek által új nézőpontokat ismertessenek meg az adott film vagy téma kapcsán, kontextust teremtsenek hozzá, vagy éppen új diskurzust indítsanak. A meghívott vendégekkel két állandó műsorvezető, Veiszer Alinda és Kovács Gellért Filmszerész beszélget.

Az új évad augusztus 4-én indul Kránicz Bencével, a 24.hu filmkritikusával, akivel Kovács Gellért beszélget majd A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! című animációs film kapcsán többek olyan izgalmas kérdésekről, mint az amerikai, az európai és az ázsiai képregények sajátosságai, vagy hogy hogyan hatnak oda-vissza egymásra a képregények és a filmadaptációk.

És persze az a megkerülhetetlen kérdés is szóba kerül majd, hogyan alakultak ki a mai képregényfilmes franchise-ok, és mi okozza a kifáradásukat.

Az Örökké című film kapcsán – ami szeptember 12-én kerül a mozikba – Tóth Csaba, a Nők Lapja Café újságírója beszél majd a klímaváltozás témájáról a filmművészetben. Till Attila új filmje, az És mi van Tomival? kapcsán pedig Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus (a Lélektani határ podcast vele készült epizódját itt hallgathatjátok meg) jön el beszélgetni, A tea illata című új bemutató apropóján pedig Salát Gergely a Kínában élő afrikai diaszpóráról fog mesélni.

programajánló Kimenő Radival augusztusi programok Budafoki Pincejárat Mozinet Nagylátószög
Kép forrása: Mozinet

Pezsegj a Budafoki Pincejárattal – felejthetetlen élmények nem egy pohár limonádé mellett születnek

Nem győzöm hangsúlyozni az ősi közmondást (jó, nincs is ilyen, ezt én szoktam inkább mondani): a meleg elől a legjobb a pincébe bújni. Pláne, ha ott pezsgőt is talál az ember… Nos, Budafokon biztos lehet benne, hogy találni fog!

A Budafoki Pincejárat augusztus 3-án ismét útra indul a Városháza elől, és ingyenes, 6-8 személyes transzferbuszaival meg sem áll Budapest Bornegyedéig, ahol számtalan neves pezsgőkészítő cég és borászat található, amelyek nemcsak nyitott pincékkel, de kóstolókkal, vezetett sétákkal, koncertekkel és megannyi izgalmas kulturális programmal várnak.

Ajánlom figyelmedbe ezek közül a Pezsgő nyárest jégbe hűtve a Törleyben című programot, amelynek során nemcsak a pezsgőkészítés rejtelmeibe pillanthatsz be – és persze kóstolhatsz is a gyöngyöző csodából –, hanem exkluzív vezetett túrán is részt vehetsz a Budafoki Pezsgőmanufaktúrában.

programajánló Kimenő Radival augusztusi programok Budafoki Pincejárat Mozinet Nagylátószög
Forrás: bornegyed.hu

Bővebb információkat itt találsz.

Amit egyszer mindenképp látnod kell: lótuszvirágzás Vácrátótón

Az egyik kedvenc helyem (a sok közül) az országban a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, ami minden évszakban más és más gyönyörű arcát mutatja. 

A Budapesttől karnyújtásnyira lévő egykori grófi kastélykert helyén létrehozott „élő múzeum” 27 hektáros területén 13 ezer faj és fajta található. Az üvegházak mellett romantikus vízimalom, műrom, vízesés, szigetek, vadregényes ösvények és egy gyönyörű tó kápráztatja el a látogatókat, utóbbit az év bizonyos szakában lótuszok borítják.

Az indiai lótusz virágzása lenyűgöző látványt nyújt, ilyenkor az egész tó rózsaszínben pompázik – a virágzás pedig az első hideg őszi hajnalokig eltart. A lótusz gyógynövényként is ismert, Kínában a tisztaság, a becsületesség és az erény jelképe. A hinduk mitológiájában a lótuszvirág a Föld trónusa, Buddhának pedig a lótusz (padma) volt a kedvenc virága.

A botanikus kert árait és nyitvatartási idejét itt találod.

programajánló Kimenő Radival augusztusi programok Budafoki Pincejárat Mozinet Nagylátószög
Forrás: botanikuskert.hu

Tekerd maxra a romantikát: mozizz hazai kastélyparkokban

A balzsamos nyárestéket igazán felejthetetlenné lehet tenni egy jó filmmel, amit a csillagos ég alatt nézel végig szíved választottjával.

És ha azt hinnéd, a romantikát már nem is lehetne tovább fokozni, hát fogd meg a… pattogatott kukoricám! Augusztusban ugyanis hazánk legszebb kastélyparkjai adják majd a díszletet népszerű kultfilmekhez.

A tatai kastélykertben a Bor, mámor, Provence című romantikus filmet nézhetitek meg augusztus 19-én, a tiszadobi Andrássy-kastélynál a Forrest Gumpot vetítik augusztus 10-én, a Szántódpusztai Majorság pedig a Vissza a jövőbe című kultfilmmel vár augusztus 9-én.

programajánló Kimenő Radival augusztusi programok Budafoki Pincejárat Mozinet Nagylátószög
Forrás: nof.hu

És ez még nem minden, a teljes programot itt találod.

Kiemelt képek: tataikastely.hu; bornegyed.hu; Mozinetnof.hu

Filákovity Radojka